Zavárané marhule sú výbornou pochúťkou. Hodia sa nielen na prípravu koláčov, ale aj do zmrzliny, šľahačky, pudingu či kuraciemu mäsu. Hoci si ich dnes kúpite v každom obchode, pri domácom zaváraní máte však pod kontrolou všetky suroviny, celý proces a chuť, ktorá vám vyhovuje. Viac sladkú či menej kyslú, alebo naopak.
Počas letnej sezóny si navyše marhule od pestovateľov zadovážite za celkom dobrý peniaz. Vytvoríte si tak poctivé zásoby kompótov či džemu, za ktorý by ste obchode zaplatili viac na celý rok.
Postup na marhuľový kompót
Na zavarenie dobrého marhuľového kompótu budete potrebovať nálev. Menej alebo viac sladký.
Príprava nálevu si bude vyžadovať:
- kryštálový cukor – 500 g na 1 liter vody – marhule budú kyslejšie,
- kryštálový cukor – 700 g až 800 g na 1 liter vody – kompót bude sladší,
- protiplesňový prípravok – nie je povinný, do nálevu ho pridávajte podľa dávkovania na obale.
Nálev môžete do fliaš dávkovať teplý aj studený. S teplým nálevom sa k sterilizácii dostanete rýchlejšie. Keď máte nálev hotový, môžete do pripravených fliaš začať ukladať nakrájané ovocie.
Postupujte tak, aby ste ich vždy vkladali reznou plochou smerom k dnu fľaše a klobúčikom hore na seba. Takto sa vám ich do fľaše zmestí omnoho viac.
Marhule naložte do 80 % výšky fľaše a zalejte s nálevom, ktorý by mal byť od okraja hrdla fľaše 1 až 1,5 cm a mal by vložené ovocie úplne zakrývať. Do jednej sedmičky fľaše sa takto zmestí 200 až 250 ml nálevu.
Poháre dôkladne a pevne zavrite viečkom a vložte ich do hrnca, v ktorom ich nechajte variť. Teplotu vody v zaváracom hrnci musíte neustále kontrolovať. Keď dosiahne výšku 80-85 °C, kompóty sterilizujte 15 až 20 minút a fľaše hneď vyberte. Uložte ich na utierku viečkom dole a nechajte vychladnúť.
Všetky fľaše na záver skontrolujte, či sa v nich náhodou nenachádzajú vzduchové bubliny alebo nevytekajú. Nezľaknite sa, ak zavárané marhule nebudú hneď sýto oranžové. Svoj typický nádych získavajú postupne s vychladnutím.
Pripravte si chutný marhuľový džem
Vianočka s čerstvým maslom a marhuľovým džemom je ideálnou kombináciou ku rannej kávičke. Na jeho prípravu budete potrebovať zrelé až prezreté marhule. Dužina by mala byť mäkká a ich farba pekne oranžovo-žltá.
Pomer potrebných ingrediencií:
- 1 kg marhúľ,
- ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej,
- 800 g cukru.
Umyté a pokrájané marhule dajte do hrnca a začnite ich variť. Nepridávajte žiadnu vodu, plody sami pustia šťavu. Marhule musíte však stále miešať, aby sa vám neprichytili a šťavu z nich postupne odoberať do osobitnej misky.
Keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich do hladka a opäť postavte na oheň pričom nezabúdajte zbierať penu, ktorá sa bude tvoriť. Postupne do nich pridajte cukor a kyselinu citrónovú, pokým sa cukor neroztopí.
Pripravte si malé poháre, ktoré je potrebné vopred sterilizovať a džem do nich po uvarení nadávkujte. Zatvorte ich a nechajte odstáť. Po vychladnutí ich uschovajte na chladnejšom mieste.
Marhuľový sirup, ktorý osvieži
Na výrobu domáceho sirupu z budete potrebovať podobné ingrediencie:
- 1 kg marhúľ,
- ½ l vody,
- 1 kg cukru.
Očistené a narezané marhule s vodou dajte variť na 10 – 20 minút. Miešajte ich, aby sa nepripálili a po uplynutí doby dajte vychladnúť. Potom do nich pridajte cukor a nechajte odstáť cez noc.
Na druhý deň zo zmesi pretlačte pomocou sitka šťavu do hrnca, ktorú ešte povarte aspoň 3 až 5 minút. Potom ju nalejte do už zasterilizovaných fliaš, zatvorte ich a nechajte vychladnúť. Uskladnite pre ďalšie použitie. Myslite na to, že otvorený sirup je potrebné, čo najskôr spotrebovať.
Marhule sú nielen chutné, ale aj zdravé. Podporujú zdravé trávenie, majú pozitívny efekt pri prevencii pred rakovinou, znižujú cholesterol a pomáhajú aj pri chudnutí. Ich konzumáciou za čerstva robíte pre svoje telo zázraky. Bohužiaľ, letná sezóna končí a s nimi aj čerstvé marhule. Tento chutný poklad si však môžete dopriať vďaka zaváraniu po celý rok.
Domáce sušené marhule
Na domáce vysušenie v sušičke ovocia marhúľ budete potrebovať 95 °C až 100 °C, ktoré pri konci znížite na 60 °C. Čas sušenia sa pohybuje do 5 hodín. Samozrejme, marhule sušíte bez kôstiek a pred prípravou si ich rovnako umyte.
Marhule môžete sušiť aj na slnku, napríklad na balkóne alebo terase. Sušenie vám zaberie 5 až 7 dní. Po jeho úspešnom absolvovaní, marhule uskladnite v uzatvorenej nádobe alebo vrecku.
Návod: Ako na zaváranie marhúľ (kompót, džem, sirup + ako ich sušiť)
Príprava nálevu, fliaš, správna teplota pri sterilizácii? Nebojte sa. Zaváranie marhúľ je jednoduché a my vás nim prevedieme.
Zavárané marhule sú výbornou pochúťkou. Hodia sa nielen na prípravu koláčov, ale aj do zmrzliny, šľahačky, pudingu či kuraciemu mäsu. Hoci si ich dnes kúpite v každom obchode, pri domácom zaváraní máte však pod kontrolou všetky suroviny, celý proces a chuť, ktorá vám vyhovuje. Viac sladkú či menej kyslú, alebo naopak.
Počas letnej sezóny si navyše marhule od pestovateľov zadovážite za celkom dobrý peniaz. Vytvoríte si tak poctivé zásoby kompótov či džemu, za ktorý by ste obchode zaplatili viac na celý rok.
Postup na marhuľový kompót
Na zavarenie dobrého marhuľového kompótu budete potrebovať nálev. Menej alebo viac sladký.
Príprava nálevu si bude vyžadovať:
- kryštálový cukor – 500 g na 1 liter vody – marhule budú kyslejšie,
- kryštálový cukor – 700 g až 800 g na 1 liter vody – kompót bude sladší,
- protiplesňový prípravok – nie je povinný, do nálevu ho pridávajte podľa dávkovania na obale.
Nálev môžete do fliaš dávkovať teplý aj studený. S teplým nálevom sa k sterilizácii dostanete rýchlejšie. Keď máte nálev hotový, môžete do pripravených fliaš začať ukladať nakrájané ovocie.
Postupujte tak, aby ste ich vždy vkladali reznou plochou smerom k dnu fľaše a klobúčikom hore na seba. Takto sa vám ich do fľaše zmestí omnoho viac.
Marhule naložte do 80 % výšky fľaše a zalejte s nálevom, ktorý by mal byť od okraja hrdla fľaše 1 až 1,5 cm a mal by vložené ovocie úplne zakrývať. Do jednej sedmičky fľaše sa takto zmestí 200 až 250 ml nálevu.
Poháre dôkladne a pevne zavrite viečkom a vložte ich do hrnca, v ktorom ich nechajte variť. Teplotu vody v zaváracom hrnci musíte neustále kontrolovať. Keď dosiahne výšku 80-85 °C, kompóty sterilizujte 15 až 20 minút a fľaše hneď vyberte. Uložte ich na utierku viečkom dole a nechajte vychladnúť.
Všetky fľaše na záver skontrolujte, či sa v nich náhodou nenachádzajú vzduchové bubliny alebo nevytekajú. Nezľaknite sa, ak zavárané marhule nebudú hneď sýto oranžové. Svoj typický nádych získavajú postupne s vychladnutím.
Pripravte si chutný marhuľový džem
Vianočka s čerstvým maslom a marhuľovým džemom je ideálnou kombináciou ku rannej kávičke. Na jeho prípravu budete potrebovať zrelé až prezreté marhule. Dužina by mala byť mäkká a ich farba pekne oranžovo-žltá.
Pomer potrebných ingrediencií:
- 1 kg marhúľ,
- ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej,
- 800 g cukru.
Umyté a pokrájané marhule dajte do hrnca a začnite ich variť. Nepridávajte žiadnu vodu, plody sami pustia šťavu. Marhule musíte však stále miešať, aby sa vám neprichytili a šťavu z nich postupne odoberať do osobitnej misky.
Keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich do hladka a opäť postavte na oheň pričom nezabúdajte zbierať penu, ktorá sa bude tvoriť. Postupne do nich pridajte cukor a kyselinu citrónovú, pokým sa cukor neroztopí.
Pripravte si malé poháre, ktoré je potrebné vopred sterilizovať a džem do nich po uvarení nadávkujte. Zatvorte ich a nechajte odstáť. Po vychladnutí ich uschovajte na chladnejšom mieste.
Marhuľový sirup, ktorý osvieži
Na výrobu domáceho sirupu z budete potrebovať podobné ingrediencie:
- 1 kg marhúľ,
- ½ l vody,
- 1 kg cukru.
Očistené a narezané marhule s vodou dajte variť na 10 – 20 minút. Miešajte ich, aby sa nepripálili a po uplynutí doby dajte vychladnúť. Potom do nich pridajte cukor a nechajte odstáť cez noc.
Na druhý deň zo zmesi pretlačte pomocou sitka šťavu do hrnca, ktorú ešte povarte aspoň 3 až 5 minút. Potom ju nalejte do už zasterilizovaných fliaš, zatvorte ich a nechajte vychladnúť. Uskladnite pre ďalšie použitie. Myslite na to, že otvorený sirup je potrebné, čo najskôr spotrebovať.
Marhule sú nielen chutné, ale aj zdravé. Podporujú zdravé trávenie, majú pozitívny efekt pri prevencii pred rakovinou, znižujú cholesterol a pomáhajú aj pri chudnutí. Ich konzumáciou za čerstva robíte pre svoje telo zázraky. Bohužiaľ, letná sezóna končí a s nimi aj čerstvé marhule. Tento chutný poklad si však môžete dopriať vďaka zaváraniu po celý rok.
Domáce sušené marhule
Na domáce vysušenie v sušičke ovocia marhúľ budete potrebovať 95 °C až 100 °C, ktoré pri konci znížite na 60 °C. Čas sušenia sa pohybuje do 5 hodín. Samozrejme, marhule sušíte bez kôstiek a pred prípravou si ich rovnako umyte.
Marhule môžete sušiť aj na slnku, napríklad na balkóne alebo terase. Sušenie vám zaberie 5 až 7 dní. Po jeho úspešnom absolvovaní, marhule uskladnite v uzatvorenej nádobe alebo vrecku.