Zaváraná cuketa: Jednoduchý postup ako ju konzervovať

Cuketu som si obľúbila nejaké 3 roky dozadu presne počas vyššie spomínanej letnej grilovačky. Grilovaná zeleninová zmes cvikle, batátov, mrkvy, červenej cibuľky, cukety a byliniek bola pre mňa láska na prvé ochutnanie. Dovtedy som pri tom cukete a tobôž nie zaváranej cukete, nevenovala žiadnu pozornosť. Bola u mňa v rovnakej kategórií ako baklažán či tekvica a tie som nenávidela každou chuťovou bunkou, ktorú mám. Ale ako sa hovorí, nevyskúšaš, nevieš o čo prichádzaš.

Po tomto úspešnom  zoznámení sa s týmto stvorením, sa nasledujúci rok cuketa stala súčasťou zeleninovej záhradky. Úroda nebola veľká, tak akurát na bežnú spotrebu počas leta. No o rok neskôr sa cukete u mňa páčilo viac a dopriala mi úrodu, ktorú som nestíhala spracovať a zároveň bolo škoda nechať ju len tak zhniť. A tak skrsol nápad, vyskúšať zaváranie cukety. A veruže nebolo to zlé rozhodnutie. Skôr naopak. To najlepšie.

Príprava

Ideálny čas na zaváranie cukety je v lete v čase jej hlavnej sezóny, Vo všeobecnosti možno povedať, že postup jej spracovania je veľmi podobný, ako je tomu pri tekvici. Odtrhneme dozretú cuketu, očistíme ju a spracujeme podľa chuti a fantázie.

Postup

Najjednoduchší spôsob ako zavariť cuketu je zaliať ju podobným nálevom, ako používate na uhorky nakladačky. Najskôr si pripravte nálev. Do väčšieho hrnca vylejte 1/3 litra vody, 2/3 litra octu, lyžičku soli100 g cukru. Uveďte do varu a odstavte hneď potom ako zmes prejde varom. Následne si nachystajte zaváracie poháre, do ktorých chcete cuketu uskladniť.

Cuketu nakrájajte na tretiny a naukladajte do zaváracích pohárov spolu s bobkovým listom, novým korenín, čiernym korením, koliečkami mrkvy. Zalejte nálevom a pohára uzatvorte. Sterilizujte vo veľkom hrnci pri teplote 90 stupňov 20 minút. Hotové poháre vytiahnite, otočnom dnom nahor, zabaľte do deky a nechajte postupne vychladnúť.

Zaváranie cukety je jednoduché a cuketa sa dá vďaka nemu spracovať rôznymi spôsobmi

Recepty

Pokiaľ vám nevyhovuje sladkokyslí nálev, môžete vyskúšať aj ďalšie alternatívy zavárania cukety, či už na slano, kyslo alebo aj na sladko.

Cuketa s cibuľou

Nakrájajte na kúsky 5 kg olúpaných cukiet, osoľte ich, vložte do misky a nechajte odstáť do nasledujúceho dňa. Na druhý deň si pripravte nálev z 5 dcl octu, 1,25 l vody, 50 g soli, 20 tabletiek sladidla, lyžičky horčicových semienok, 3 bobkových listovlyžičky tymiánu.

Osušenú cuketu premiešajte s 1 kg nakrájanej cibule a uložte do zaváraninových pohárov. Poháre naplňte až po vrch pripraveným nálevom, uzavrite a sterilizujte obdobne ako aj v predchádzajúcom recepte.

Cibuľka dodá zaváranej cukete špecifickú chuť

Cuketová čalamáda

Nastrúhajte 2 kg cukety, posoľte ju a nechajte chvíľu postáť. Medzičasom si pripravte nález z ¾ l vody, ¼ l octu, 40 g soli, 250 g cukru, a 2 kávových lyžičiek horčicových semienok. Nakrájajte 3 červené papriky3 väčšie cibule. Cuketu “vyžmýkajte”, aby ste ju zbavili vody a zmiešajte ju s nakrájanou paprikou a cibuľou. Celú zmes vložte do nálevu a varte približne 10 minút. Zaváraninové poháre naplňte ešte teplou zmesou, dobre uzatvorte a už nesterilizujte.

Cuketové čatní

Základom zmesi tvoria prepasírované paradajky, do ktorých pridajte nastrúhanú cuketu, jablká, slivky, marhule, hrozienka, egreše a hocijaké ďalšie ovocie, ktoré máte po ruke a myslíte si, že by sa mohlo hodiť. Následne pridajte cibuľu (cca rovnaké množstvo ako jabĺk), cesnak, štipľavú papriku, 200 g cukru, 2 dcl oleja, kávovú lyžičku soli, kávovú lyžičku čiernehokávovú lyžičku nového korenia, kávovú lyžičku zázvoru. Všetko spoločne prikryté poduste. Do pohárov plňte ešte teplé, dobre uzavrite a už nesterilizujte.

Cuketové polmesiačiky

Olúpanú cuketu pokrájajte na polmesiačiky a spolu s kôpromstrúčikmi cesnaku poukladajte do zaváracích pohárov. Následne pridajte feferóny podľa chuti a pár zrniek kardamomu. Zalejte nálevom pripraveným z Dia Nova, uzavrite a sterilizujte.

Ananásový kompót z cukety

Olúpanú cuketu nakrájajte na kocky, zalejte 2 l vody, 1 dcl octu, 1 kg cukru, 2 lyžicami kyseliny citrónovej a nechajte odstáť. Následne varte, aby cuketa zmäkla. Na konci varenia pridajte do zmesi ešte 2 lyžice ananásovej tresti. Kompót naplňte do zaváracích pohárov, uzavrite a sterilizujte.

Pri zaváraní možno cuketu skombinovať s rôznou zeleninou

Či vás osloví viac zaváraná cuketa na slano alebo zaváraná cuketa ako ananás, verím tomu, že rozhodnutie zavárať cuketu rozhodne neoľutujete. Všetky recepty na zaváranú cuketu sú jednoduché a majú následne bohaté využitie v kuchyni.

Zaváraná cuketa môže byť ideálnym základom na prívarok, cuketová čalamáda predstavuje jednoduchú prílohu takmer k akémukoľvek jedlu a cuketový ananás má jednoduché uplatnenie do rôznych koláčov. Za skúšku by možno stál aj cuketový džem. Myslím, že už viem, aký experiment najbližšie vyskúšam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Správny čas na výmenu plynového kotla? 7 varovných signálov, že váš plynový kotol potrebuje výmenu

vaillant.sk

Životnosť a zdravie kotla si môžete tiež sami jednoducho vypočítať. Vďaka tejto kalkulačke zistíte, koľko by ste prípadnou výmenou zariadenia ušetrili na energiách.  

Vykurovanie prostredníctvom plynu je spoľahlivou, úspornou a veľmi obľúbenou formou kúrenia. Plynový kotol za normálnych okolností dokáže slúžiť roky a veľa ľudí drobným signálom starších zariadení nevenuje pozornosť. Závažná porucha a nefunkčnosť kotla je už, najmä v zimnom období, nepríjemným zážitkom. Náhle investície do jeho výmeny môžu nakoniec nepredvídateľne zasiahnuť do rodinného rozpočtu. Ako teda odhaliť dosluhujúci kotol a včas investovať do jeho výmeny?

Signálov naznačujúcich, že kotol nemusí byť v najlepšom stave a hrozí jeho kolabs je niekoľko. Poďme si zhrnúť najdôležitejšie:

1. Kotol má viac ako 15 rokov

Životnosť kotlov je v priemere do 20 rokov. Spozornieť by ste ale mali už skôr, pretože približne od 15. roku prevádzky sa začínajú čoraz častejšie hlásiť o slovo poruchy. Ak váš kotol patrí k “seniorom”, je dobré sa v tomto čase pomaly poobzerať po novom modernom zariadení.

DOBRÁ RADA

Overiť si zdravie vášho kotla si však môžete kedykoľvek aj sami, vďaka jednoduchej kalkulačke

Stačí, ak v dvoch krokoch vyplníte parametre svojho plynového kotla a vaše osobné údaje. Následne vám systém vygeneruje výskedok, ako na tom vaše zariadenie je.

Ak váš kotol bude mať stav ČERVENÁ, všetko nasvedčuje tomu, že jeho dni sú zrátané a vy by ste sa mali začať obzerať po náhrade. To nie je všetko! Kalkulačka vypočíta aj to, koľko po výmene za nový model ušetríte v intervale od 10 % – 30 %. To nie je zanedbateľné však? Vypočítajte si životnosť hneď teraz!

2. Prevádzka je hlučná a počujete zvláštne zvuky

Počujete poslednú dobu z útrob vášho kotla vychádzať neobvyklé zvuky? Škrípanie, rachotanie, pukanie a iné rušivé zvuky sú ďalším varovným signálom, že s vaším kotlom nie je všetko v poriadku. Nezvyklé zvukové signály spôsobuje opotrebovanie rôznych vnútorných častí, napríklad pumpy či ventilátora. 

Hučanie a dunivý zvuk môže byť znakom vážneho problému s emisiou plynu v kotli. Tento hluk je často spôsobený krátkym oneskorením počas procesu zapaľovania. 

Nikdy nečakajte s opravou a hneď ako nezvyčajné zvuky spozorujete, privolajte si na posúdenie profesionálov

3. Teplota v miestnostiach kolíše

Prestavujete termostat pravidelne, no stále neviete docieliť rovnomerne vykúrenú domácnosť? Starý kotol a menej účinný systém rozvodov môžu viesť k tomu, že niektoré miestnosti sú chladnejšie ako iné. A to aj napriek tomu, že teplota v domácnosti je nastavená rovnako. Samostatne nejde o tak vážny problém, ale ak sa pridružia ďalšie výstražné signály, pripravte sa na výmenu starého kotla.

4. Rastúce účty za energie a servis

S rastúcim vekom sa znižuje efektívnosť kotla. Ak ste si posledné roky všimli zvyšujúce sa účty energie, kúpu nového kotla neodkladajte. Rovnako neotáľajte, ak kvôli poruche voláte odborníka k vášmu kotlu častejšie ako raz do roka. Problémy sa objavujú najmä v prípadoch, ak v minulosti neprechádzal pravidelnou údržbou. Opravy vás následne môžu vyjsť poriadne draho a tak rozumnejšou investíciou je často kúpa úplne nového zariadenia. Ak náklady na opravu prevyšujú 50 % ceny nového kotla, nemáte na čo čakať!

5. Zmena farby plameňa

Správna farba horiaceho plameňa vo vnútri kotla je modrá a jemne žlté sfarbenie je možné spozorovať iba na jeho vrchu. Pokiaľ je však plameň takmer celý žltý, signalizuje to vážny problém, pretože kotol môže pri spaľovaní produkovať zvýšené množstvo jedovatého oxidu uhoľnatého. Jeho výskyt v zvýšenej koncentrácii v nevetraných miestnostiach je život ohrozujúci a pritom otravu oxidom uhoľnatým nie je často jednoduché rozpoznať. Prvotné príznaky totiž môžu byť podobné napríklad nastupujúcej viróze či vyčerpaniu. Uvoľňovanie nebezpečnej látky, okrem žltého plameňa, môžu naznačovať aj prítomnosť sadzí v okolí kotla, nadmerná vlhkosť na stenách či oknách alebo silné hrdzavenie komína a kovových rúrok.

6. Suchý vzduch

Registrujete doma povädlé rastliny, nadbytočné množstvo prachu a sadze? Tieto nečistoty sa obyčajne usádzajú v blízkosti vetracej mriežky, teda krytu vzduchového potrubia, ktorý reguluje prúdenie vzduchu v celom dome. Žiaľ ich prítomnosť je často sprevádzaná príliš suchým vzduchom v domácnosti, čo nemá dobrý vplyv nielen na vaše zdravie, ale ani na drevené vybavenie domácnosti a živé rastliny. Ak vás dráždi doma suchý vzduch a všimnete si v blízkosti kotla a vetracích otvorov prach a sadze, ide o ďalší znak dosluhujúceho kotla. Nečakajte a zvážte jeho výmenu.

7. Dlhý rozbeh kotla

To, že kotol má svoje dni zrátané, môže signalizovať aj zdĺhavý rozbeh vykurovania.  Kým nové plynové kotly začínajú vykurovať takmer okamžite po spustení, starším modelom to trvá podstatne dlhšie. Ide o varovný znak, že opotrebovaný kotol už nedokáže pracovať dostatočne efektívne, čo sa premietne aj v neprimerane vysokých  účtoch za energie.

Rada na záver

Rozhodne nečakajte, kým váš plynový kotol prestane slúžiť. Ako sme uviedli vyššie, nefunkčnosť rozhodne nie je jediným dôvodom, prečo by ste sa mali zamyslieť nad jeho výmenou. Významnú úlohu zohráva aj jeho efektívnosť, ktorá je u starých typov plynových kotlov výrazne nižšia ako u nových, moderných vykurovacích zariadení. 

Vďaka vyššej účinnosti môžete minimalizovať spotrebu, znížiť množstvo emisií a zároveň získať flexibilitu počas celého vykurovacieho obdobia. Nezabúdajte, že výmenou kotla by ste sa mali zaoberať ešte pred vykurovacou sezónou, najlepšie po ukončení tej existujúcej. Ak si nie ste pred ďalšou sezónou istý jeho výkonom a životnosťou, jednoduchá kalkulačka vám ukáže, či je vhodná jeho výmena.