Zaváraná cvikla chutí na výbornú. Pripravte si ju s nami

Zaváraná cvikla/červená repa, vám môže byť známa zo školských obedov. Patrila k obľúbeným a zároveň aj častým prílohám, čo jej medzi mladými stravníkmi nepridalo na obľúbenosti. Ak ste jedným/jednou z nich, mali by ste svoj vzťah k tejto zelenine prehodnotiť.

Ideálny spôsob konzumácie cvikly je v čerstvom stave vo forme šťavy alebo surovej zeleniny. Cvikla takto však nemusí chutiť každému (alebo vôbec nikomu), nakoľko je mierne horkastá a zároveň dosť tvrdá. Jej zaváranie či nakladanie tak predstavuje výborný spôsob, ako uchovať jej vnútorné bohatstvo, súčasne zjemniť chuť a premeniť ju na dokonalú rodinnú lahôdku.

Ak doma neviete, čo s jej úrodou alebo ste ju dostali do daru z rodičovskej záhrady, neváhajte ani na minútu a spracujte si ju. Pre vaše zdravie bude neoceniteľná. Aktuálne patrí k obľúbenej a stálej súčasti zdravého domáceho stravovania.

Zaváraná cvikla a jej príprava

Cviklu si môžete zaobstarať aj v supermarketoch. Ak hľadáte kvalitu, poobzerajte sa po nej na lokálnych trhoch či u domácich zeleninárov. Ak ju pestujete v záhrade, máte šťastie. Cvikla je cenovo dostupná, no z domácej úrody chutí vždy o niečo lepšie.

Základné ingrediencie

Na zaváranie sa najlepšie hodia stredne veľké, tvrdé a veľkosťou podobné korene. Okrem zeleniny budete potrebovať zaváracie poháre a viečka. Ak sa neriadite tým, čo dom dal, ich veľkosť voľte podľa účelu, na ktorý ju chcete zavárať.

Ak si nosíte do práce obed, malá fľaštička s cviklou bude ideálna príloha pre vás. K rodinnému obedu oceníte väčší pohár, napr. s objemom 0,720 l.

Nálev na cviklu

Sladkokyslý nálev na 1 kg zeleniny pripravíte z:

  • 0,35 l vody,
  • 150 ml octu,
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli,
  • štipky feniklu.

Do vody najprv vložte fenikel a chvíľu ho povarte, potom pridajte ocot, cukor, soľ a nechajte zmes prejsť varom.

Prečo sa cviklu oplatí zavárať

V našej sýtočervenej zelenine nájdete prírodný liek a zeleninový zázrak bohatý na vitamín C, E, draslík, železo, horčík, jód či mangán. Významne napomáha podpore imunity, prečisťuje organizmus, znižuje krvný tlak, podporuje celý kardiovaskulárny systém, pozitívne vplýva na kvalitu vlasov, nechtov a pleti.

Tehotné ženy v nej získajú bohatú zásobu kyseliny listovej. Jej pravidelnou konzumáciou tak znižujú riziko vrodených vád a napomáhajú správnemu vývoju mozgu plodu. Cvikla taktiež dokáže významne pomôcť v boji s rakovinou a jej bujnení. Pri jej konzumácii by si však mali dávať pozor diabetici. Obsahuje príliš veľa sacharidov.

[poll id=”4″]

Tradičný postup zavárania cvikle

Úplne na začiatku si musíte cviklu očistiť od špiny a blata. Šupku jej nechajte a dajte ju do veľkého hrnca s vodou. Následne si ju uvarte do mäkka. Malo by vám to trvať približne hodinku. Pozor, cvikla by mala byť v strede mäkká, ale nie príliš mäkká až prevarená. Potom ju vložte do studenej vody.

Šupku tak následne ľahko odstránite. Potom cviklu môžete nakrájať na kolieska, malé kocky alebo ju nastrúhajte. Rozhodnite sa podľa toho, ako ju najradšej jete. Rozdielny spôsob prípravy si bude vyžadovať rozdielne množstvo sladkokyslého nálevu. Do pohára s nastrúhanou ho pôjde menej ako s nakrájanou.

Pripravte si umyté poháre a zeleninu do nich vložte, tak aby ste šetrili miestom. Dbajte na to, aby vzdialenosť od okraja hrdla pohára bola 1 cm a zeleninu ste nálevom úplne zaliali. Ďalej bude nasledovať sterilizácia cvikly v hrnci na zaváranie – 15 minút pri teplote 85 °C. Väčšie poháre (objem 1 l alebo 0,7 l) sterilizujte 20 minút. Po vybratí z hrnca poháre obráťte hore dnom a zabaľte ich do deky. Ak budete zavárať pravidelne, poháre si môžete označiť nálepkou, prípadne na viečko fixkou napísať dátum, aby ste mali prehľad v jednotlivých várkach. Poháre nakoniec uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

Aj tieto cviklové recepty by ste mali vyskúšať

Zaváraná cvikla s chrenom

Chuť zaváranej červenej repy môžete oživiť pridaním čerstvého chrenu. Na prípravu receptu budete na 1 kg zeleniny potrebovať:

  • 200 g chrenu,
  • 0,5 kg kryštálového cukru,
  • 2 l vody,
  • 170 ml octu,
  • 35 g soli.

Cviklu si najprv uvaríte, ošúpete a necháte vychladnúť. Z vody, cukru, o a soli si pripravíte nálev. Cviklu nastrúhate, rovnako ako aj očistený chren a spoločne zmiešate. Zmes potom dávkujte do pohárov, ktoré zalejte nálevom, zatvoríte a sterilizujete rovnako, ako keby ste cviklu zavárali bez chrenu.

Zaváraná cvikla s chrenom, cibuľou a kapustou

Ak chcete vyskúšať experiment, ale chutný, môžete si pripraviť cviklu s chrenom, cibuľou a bielou kapustou. Ingrediencie si môžete na 1 kg nakombinovať v tomto pomere:

  • 200 g cibule,
  • 1 kg bielej kapusty
  • 100 g chrenu,
  • 150 kg kryštálového cukru,
  • 200 ml octu,
  • 1 l vody,
  • 20 g soli.

Cviklu si uvaríte a nastrúhate nahrubo. Cibuľu očistite a nakrájajte si ju nadrobno. Z hlávky kapusty odstráňte nadbytočné a poškodené listy (tak, aby ste mali hlávku s troma listmi) a prekrojte ju na polovicu. Potom jednu chyťte do ruky a nožom z nej postupne odkrajujte drobné rezance. Z vody, soli, octu a cukru si uvarte nálev. Keď bude vrieť vhoďte doň na 10 minút cviklu, cibuľu aj kapustu. Po vypnutí nechajte vychladnúť a pridajte chren, ktorý ste si medzičasom očistili a nastrúhali. Zmes na záver premiešajte a naložte do pohárov na zaváranie. Sterilizujte v hrnci pri teplote 85 °C minút.

Ako sa pripravuje nakladaná cvikla

Už ste mali dilemu s pojmami zaváranie a nakladanie? V podstate ide o prípravu rovnakým postupom s rozdielom na záver. Nakladanie môžeme označiť ako zaváranie bez sterilizácie. Pozor, nakladaná zelenina vydrží kratšie ako zaváranina, takže s jej zjedením by ste nemali dlho otáľať.

Cviklu si rovnako uvarte, ošúpte a nakrájajte podľa chuti. Nálev si zvarte z potrebných ingrediencií, pri ktorých môžete experimentovať a pripraviť si tak:

Neutrálny nálev

  • 1 l vody,
  • 300 ml octu,
  • 20 g kryštálového cukru,
  • 10 g soli.

Korenistý nálev

  • 1 l vody,
  • 250 ml octu,
  • 20 g kryštálového cukru
  • 10 g soli,
  • 2 štipky mletého bieleho korenia,
  • 2 štipky mletého čierneho korenia,
  • 1 kus bobkového listu,
  • 1/2 polievkovej lyžice feniklu.

Sladký nálev

  • 1 l vody
  • 100 g kryštálového cukru,
  • 250 ml jablčného octu,
  • 20 g soli,
  • 1/2 polievkovej lyžice feniklu.

Na záver

Pri každom postupe je dôležité, aby ste si cviklu najprv uvarili v šupke. Nemyslite si, že ide o zdržanie. Vďaka tomuto úkonu na začiatku získate možné maximum (aj napriek tepelnému spracovaniu) zdravého pokladu, ktorý cvikla vo vnútri ukrýva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Zaváraná cvikla chutí na výbornú. Pripravte si ju s nami

Zaváraná cvikla/červená repa, vám môže byť známa zo školských obedov. Patrila k obľúbeným a zároveň aj častým prílohám, čo jej medzi mladými stravníkmi nepridalo na obľúbenosti. Ak ste jedným/jednou z nich, mali by ste svoj vzťah k tejto zelenine prehodnotiť.

Ideálny spôsob konzumácie cvikly je v čerstvom stave vo forme šťavy alebo surovej zeleniny. Cvikla takto však nemusí chutiť každému (alebo vôbec nikomu), nakoľko je mierne horkastá a zároveň dosť tvrdá. Jej zaváranie či nakladanie tak predstavuje výborný spôsob, ako uchovať jej vnútorné bohatstvo, súčasne zjemniť chuť a premeniť ju na dokonalú rodinnú lahôdku.

Ak doma neviete, čo s jej úrodou alebo ste ju dostali do daru z rodičovskej záhrady, neváhajte ani na minútu a spracujte si ju. Pre vaše zdravie bude neoceniteľná. Aktuálne patrí k obľúbenej a stálej súčasti zdravého domáceho stravovania.

Zaváraná cvikla a jej príprava

Cviklu si môžete zaobstarať aj v supermarketoch. Ak hľadáte kvalitu, poobzerajte sa po nej na lokálnych trhoch či u domácich zeleninárov. Ak ju pestujete v záhrade, máte šťastie. Cvikla je cenovo dostupná, no z domácej úrody chutí vždy o niečo lepšie.

Základné ingrediencie

Na zaváranie sa najlepšie hodia stredne veľké, tvrdé a veľkosťou podobné korene. Okrem zeleniny budete potrebovať zaváracie poháre a viečka. Ak sa neriadite tým, čo dom dal, ich veľkosť voľte podľa účelu, na ktorý ju chcete zavárať.

Ak si nosíte do práce obed, malá fľaštička s cviklou bude ideálna príloha pre vás. K rodinnému obedu oceníte väčší pohár, napr. s objemom 0,720 l.

Nálev na cviklu

Sladkokyslý nálev na 1 kg zeleniny pripravíte z:

  • 0,35 l vody,
  • 150 ml octu,
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli,
  • štipky feniklu.

Do vody najprv vložte fenikel a chvíľu ho povarte, potom pridajte ocot, cukor, soľ a nechajte zmes prejsť varom.

Prečo sa cviklu oplatí zavárať

V našej sýtočervenej zelenine nájdete prírodný liek a zeleninový zázrak bohatý na vitamín C, E, draslík, železo, horčík, jód či mangán. Významne napomáha podpore imunity, prečisťuje organizmus, znižuje krvný tlak, podporuje celý kardiovaskulárny systém, pozitívne vplýva na kvalitu vlasov, nechtov a pleti.

Tehotné ženy v nej získajú bohatú zásobu kyseliny listovej. Jej pravidelnou konzumáciou tak znižujú riziko vrodených vád a napomáhajú správnemu vývoju mozgu plodu. Cvikla taktiež dokáže významne pomôcť v boji s rakovinou a jej bujnení. Pri jej konzumácii by si však mali dávať pozor diabetici. Obsahuje príliš veľa sacharidov.

[poll id=”4″]

Tradičný postup zavárania cvikle

Úplne na začiatku si musíte cviklu očistiť od špiny a blata. Šupku jej nechajte a dajte ju do veľkého hrnca s vodou. Následne si ju uvarte do mäkka. Malo by vám to trvať približne hodinku. Pozor, cvikla by mala byť v strede mäkká, ale nie príliš mäkká až prevarená. Potom ju vložte do studenej vody.

Šupku tak následne ľahko odstránite. Potom cviklu môžete nakrájať na kolieska, malé kocky alebo ju nastrúhajte. Rozhodnite sa podľa toho, ako ju najradšej jete. Rozdielny spôsob prípravy si bude vyžadovať rozdielne množstvo sladkokyslého nálevu. Do pohára s nastrúhanou ho pôjde menej ako s nakrájanou.

Pripravte si umyté poháre a zeleninu do nich vložte, tak aby ste šetrili miestom. Dbajte na to, aby vzdialenosť od okraja hrdla pohára bola 1 cm a zeleninu ste nálevom úplne zaliali. Ďalej bude nasledovať sterilizácia cvikly v hrnci na zaváranie – 15 minút pri teplote 85 °C. Väčšie poháre (objem 1 l alebo 0,7 l) sterilizujte 20 minút. Po vybratí z hrnca poháre obráťte hore dnom a zabaľte ich do deky. Ak budete zavárať pravidelne, poháre si môžete označiť nálepkou, prípadne na viečko fixkou napísať dátum, aby ste mali prehľad v jednotlivých várkach. Poháre nakoniec uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

Aj tieto cviklové recepty by ste mali vyskúšať

Zaváraná cvikla s chrenom

Chuť zaváranej červenej repy môžete oživiť pridaním čerstvého chrenu. Na prípravu receptu budete na 1 kg zeleniny potrebovať:

  • 200 g chrenu,
  • 0,5 kg kryštálového cukru,
  • 2 l vody,
  • 170 ml octu,
  • 35 g soli.

Cviklu si najprv uvaríte, ošúpete a necháte vychladnúť. Z vody, cukru, o a soli si pripravíte nálev. Cviklu nastrúhate, rovnako ako aj očistený chren a spoločne zmiešate. Zmes potom dávkujte do pohárov, ktoré zalejte nálevom, zatvoríte a sterilizujete rovnako, ako keby ste cviklu zavárali bez chrenu.

Zaváraná cvikla s chrenom, cibuľou a kapustou

Ak chcete vyskúšať experiment, ale chutný, môžete si pripraviť cviklu s chrenom, cibuľou a bielou kapustou. Ingrediencie si môžete na 1 kg nakombinovať v tomto pomere:

  • 200 g cibule,
  • 1 kg bielej kapusty
  • 100 g chrenu,
  • 150 kg kryštálového cukru,
  • 200 ml octu,
  • 1 l vody,
  • 20 g soli.

Cviklu si uvaríte a nastrúhate nahrubo. Cibuľu očistite a nakrájajte si ju nadrobno. Z hlávky kapusty odstráňte nadbytočné a poškodené listy (tak, aby ste mali hlávku s troma listmi) a prekrojte ju na polovicu. Potom jednu chyťte do ruky a nožom z nej postupne odkrajujte drobné rezance. Z vody, soli, octu a cukru si uvarte nálev. Keď bude vrieť vhoďte doň na 10 minút cviklu, cibuľu aj kapustu. Po vypnutí nechajte vychladnúť a pridajte chren, ktorý ste si medzičasom očistili a nastrúhali. Zmes na záver premiešajte a naložte do pohárov na zaváranie. Sterilizujte v hrnci pri teplote 85 °C minút.

Ako sa pripravuje nakladaná cvikla

Už ste mali dilemu s pojmami zaváranie a nakladanie? V podstate ide o prípravu rovnakým postupom s rozdielom na záver. Nakladanie môžeme označiť ako zaváranie bez sterilizácie. Pozor, nakladaná zelenina vydrží kratšie ako zaváranina, takže s jej zjedením by ste nemali dlho otáľať.

Cviklu si rovnako uvarte, ošúpte a nakrájajte podľa chuti. Nálev si zvarte z potrebných ingrediencií, pri ktorých môžete experimentovať a pripraviť si tak:

Neutrálny nálev

  • 1 l vody,
  • 300 ml octu,
  • 20 g kryštálového cukru,
  • 10 g soli.

Korenistý nálev

  • 1 l vody,
  • 250 ml octu,
  • 20 g kryštálového cukru
  • 10 g soli,
  • 2 štipky mletého bieleho korenia,
  • 2 štipky mletého čierneho korenia,
  • 1 kus bobkového listu,
  • 1/2 polievkovej lyžice feniklu.

Sladký nálev

  • 1 l vody
  • 100 g kryštálového cukru,
  • 250 ml jablčného octu,
  • 20 g soli,
  • 1/2 polievkovej lyžice feniklu.

Na záver

Pri každom postupe je dôležité, aby ste si cviklu najprv uvarili v šupke. Nemyslite si, že ide o zdržanie. Vďaka tomuto úkonu na začiatku získate možné maximum (aj napriek tepelnému spracovaniu) zdravého pokladu, ktorý cvikla vo vnútri ukrýva.