Zaváraná cvikla chutí na výbornú. Pripravte si ju s nami

Zaváraná cvikla/červená repa, vám môže byť známa zo školských obedov. Patrila k obľúbeným a zároveň aj častým prílohám, čo jej medzi mladými stravníkmi nepridalo na obľúbenosti. Ak ste jedným/jednou z nich, mali by ste svoj vzťah k tejto zelenine prehodnotiť.

Ideálny spôsob konzumácie cvikly je v čerstvom stave vo forme šťavy alebo surovej zeleniny. Cvikla takto však nemusí chutiť každému (alebo vôbec nikomu), nakoľko je mierne horkastá a zároveň dosť tvrdá. Jej zaváranie či nakladanie tak predstavuje výborný spôsob, ako uchovať jej vnútorné bohatstvo, súčasne zjemniť chuť a premeniť ju na dokonalú rodinnú lahôdku.

Ak doma neviete, čo s jej úrodou alebo ste ju dostali do daru z rodičovskej záhrady, neváhajte ani na minútu a spracujte si ju. Pre vaše zdravie bude neoceniteľná. Aktuálne patrí k obľúbenej a stálej súčasti zdravého domáceho stravovania.

Zaváraná cvikla a jej príprava

Cviklu si môžete zaobstarať aj v supermarketoch. Ak hľadáte kvalitu, poobzerajte sa po nej na lokálnych trhoch či u domácich zeleninárov. Ak ju pestujete v záhrade, máte šťastie. Cvikla je cenovo dostupná, no z domácej úrody chutí vždy o niečo lepšie.

Základné ingrediencie

Na zaváranie sa najlepšie hodia stredne veľké, tvrdé a veľkosťou podobné korene. Okrem zeleniny budete potrebovať zaváracie poháre a viečka. Ak sa neriadite tým, čo dom dal, ich veľkosť voľte podľa účelu, na ktorý ju chcete zavárať.

Ak si nosíte do práce obed, malá fľaštička s cviklou bude ideálna príloha pre vás. K rodinnému obedu oceníte väčší pohár, napr. s objemom 0,720 l.

Nálev na cviklu

Sladkokyslý nálev na 1 kg zeleniny pripravíte z:

  • 0,35 l vody,
  • 150 ml octu,
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli,
  • štipky feniklu.

Do vody najprv vložte fenikel a chvíľu ho povarte, potom pridajte ocot, cukor, soľ a nechajte zmes prejsť varom.

Prečo sa cviklu oplatí zavárať

V našej sýtočervenej zelenine nájdete prírodný liek a zeleninový zázrak bohatý na vitamín C, E, draslík, železo, horčík, jód či mangán. Významne napomáha podpore imunity, prečisťuje organizmus, znižuje krvný tlak, podporuje celý kardiovaskulárny systém, pozitívne vplýva na kvalitu vlasov, nechtov a pleti.

Tehotné ženy v nej získajú bohatú zásobu kyseliny listovej. Jej pravidelnou konzumáciou tak znižujú riziko vrodených vád a napomáhajú správnemu vývoju mozgu plodu. Cvikla taktiež dokáže významne pomôcť v boji s rakovinou a jej bujnení. Pri jej konzumácii by si však mali dávať pozor diabetici. Obsahuje príliš veľa sacharidov.

Tradičný postup zavárania cvikle

Úplne na začiatku si musíte cviklu očistiť od špiny a blata. Šupku jej nechajte a dajte ju do veľkého hrnca s vodou. Následne si ju uvarte do mäkka. Malo by vám to trvať približne hodinku. Pozor, cvikla by mala byť v strede mäkká, ale nie príliš mäkká až prevarená. Potom ju vložte do studenej vody.

Šupku tak následne ľahko odstránite. Potom cviklu môžete nakrájať na kolieska, malé kocky alebo ju nastrúhajte. Rozhodnite sa podľa toho, ako ju najradšej jete. Rozdielny spôsob prípravy si bude vyžadovať rozdielne množstvo sladkokyslého nálevu. Do pohára s nastrúhanou ho pôjde menej ako s nakrájanou.

Pripravte si umyté poháre a zeleninu do nich vložte, tak aby ste šetrili miestom. Dbajte na to, aby vzdialenosť od okraja hrdla pohára bola 1 cm a zeleninu ste nálevom úplne zaliali. Ďalej bude nasledovať sterilizácia cvikly v hrnci na zaváranie – 15 minút pri teplote 85 °C. Väčšie poháre (objem 1 l alebo 0,7 l) sterilizujte 20 minút. Po vybratí z hrnca poháre obráťte hore dnom a zabaľte ich do deky. Ak budete zavárať pravidelne, poháre si môžete označiť nálepkou, prípadne na viečko fixkou napísať dátum, aby ste mali prehľad v jednotlivých várkach. Poháre nakoniec uskladnite na chladnom a tmavom mieste.

Aj tieto cviklové recepty by ste mali vyskúšať

Zaváraná cvikla s chrenom

Chuť zaváranej červenej repy môžete oživiť pridaním čerstvého chrenu. Na prípravu receptu budete na 1 kg zeleniny potrebovať:

  • 200 g chrenu,
  • 0,5 kg kryštálového cukru,
  • 2 l vody,
  • 170 ml octu,
  • 35 g soli.

Cviklu si najprv uvaríte, ošúpete a necháte vychladnúť. Z vody, cukru, o a soli si pripravíte nálev. Cviklu nastrúhate, rovnako ako aj očistený chren a spoločne zmiešate. Zmes potom dávkujte do pohárov, ktoré zalejte nálevom, zatvoríte a sterilizujete rovnako, ako keby ste cviklu zavárali bez chrenu.

Zaváraná cvikla s chrenom, cibuľou a kapustou

Ak chcete vyskúšať experiment, ale chutný, môžete si pripraviť cviklu s chrenom, cibuľou a bielou kapustou. Ingrediencie si môžete na 1 kg nakombinovať v tomto pomere:

  • 200 g cibule,
  • 1 kg bielej kapusty
  • 100 g chrenu,
  • 150 kg kryštálového cukru,
  • 200 ml octu,
  • 1 l vody,
  • 20 g soli.

Cviklu si uvaríte a nastrúhate nahrubo. Cibuľu očistite a nakrájajte si ju nadrobno. Z hlávky kapusty odstráňte nadbytočné a poškodené listy (tak, aby ste mali hlávku s troma listmi) a prekrojte ju na polovicu. Potom jednu chyťte do ruky a nožom z nej postupne odkrajujte drobné rezance. Z vody, soli, octu a cukru si uvarte nálev. Keď bude vrieť vhoďte doň na 10 minút cviklu, cibuľu aj kapustu. Po vypnutí nechajte vychladnúť a pridajte chren, ktorý ste si medzičasom očistili a nastrúhali. Zmes na záver premiešajte a naložte do pohárov na zaváranie. Sterilizujte v hrnci pri teplote 85 °C minút.

Ako sa pripravuje nakladaná cvikla

Už ste mali dilemu s pojmami zaváranie a nakladanie? V podstate ide o prípravu rovnakým postupom s rozdielom na záver. Nakladanie môžeme označiť ako zaváranie bez sterilizácie. Pozor, nakladaná zelenina vydrží kratšie ako zaváranina, takže s jej zjedením by ste nemali dlho otáľať.

Cviklu si rovnako uvarte, ošúpte a nakrájajte podľa chuti. Nálev si zvarte z potrebných ingrediencií, pri ktorých môžete experimentovať a pripraviť si tak:

Neutrálny nálev

  • 1 l vody,
  • 300 ml octu,
  • 20 g kryštálového cukru,
  • 10 g soli.

Korenistý nálev

  • 1 l vody,
  • 250 ml octu,
  • 20 g kryštálového cukru
  • 10 g soli,
  • 2 štipky mletého bieleho korenia,
  • 2 štipky mletého čierneho korenia,
  • 1 kus bobkového listu,
  • 1/2 polievkovej lyžice feniklu.

Sladký nálev

  • 1 l vody
  • 100 g kryštálového cukru,
  • 250 ml jablčného octu,
  • 20 g soli,
  • 1/2 polievkovej lyžice feniklu.

Na záver

Pri každom postupe je dôležité, aby ste si cviklu najprv uvarili v šupke. Nemyslite si, že ide o zdržanie. Vďaka tomuto úkonu na začiatku získate možné maximum (aj napriek tepelnému spracovaniu) zdravého pokladu, ktorý cvikla vo vnútri ukrýva.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podarilo sa vám získať dom, po ktorom ste dlho túžili a už si pýta len dotvoriť do krásy?

Poradíme vám, ako si zariaďovanie domu užiť a z vašej nehnuteľnosti vyčarovať útulne rodinné hniezdo.

Papierovanie a vybavovačky v procese kúpy, prevodu nehnuteľností alebo starosti okolo stavby dokážu poriadne vyčerpať. A tak sa ľahko stane, že pred finále dokončenia vysnívaného domu vám zostane už len trochu energie, ktorú ste ochotní vložiť do výberu obkladu do kúpeľne či dverí. O farbe kobercov, či vôbec o kobercoch alebo takých závesoch nieto ani reči.

zar-2Pred koncom sa však netreba vzdávať. Vybraný nábytok, farby a doplnky by mali spoločne nielen fungovať, ale aj hrať. Melódiu, ktorá vás neomrzí ani po 10-tich rokoch. Bolo by škodou kupovať a meniť zariadenie domu za krátky čas opäť, len preto, že sa ste sa nechali ovládnuť pesimizmom úradov, bánk či dokonca povrchným prístupom v predajniach a na zariaďovanie dôkladne nesústredili.

zar-1Zariadenie domu – viete, čo chcete?

Podarilo sa vám buď dom kúpiť, postaviť alebo ste ho zdedili. Už len tým ste podstúpili proces, ktorý si vyžaduje čas, trpezlivosť a obetu rôzneho druhu aj v prospech financovania rôznych úprav a stavebných prác.

Dôležitý začiatok vytvoril váš zodpovedný vzťah k príbytku a s ním prichádzajú aj vaše prvé úvahy o jeho interiéri. Obraz a nálada, ktorá sa vám dostatočne dostane pod kožu potrebuje jediné: konkrétny a funkčný návrh pre každý jeden centimeter priestoru domu.

Dispozičné riešenie musíte poznať z pamäti

Vaša predstava kráča ruka v ruke s dispozíciou. Samozrejme, existuje rozdiel, ako ju vnímate. Ak ste dom postavili už jeho samotný návrh v sebe ukrýva rozvrhnutie miestností s napojením na inžinierske siete a ak nie hotový, minimálne načrtnutý dizajn interiéru. Výhodou stavby domu je to, že vy sami si ju určíte. Ak však prerábate hotový dom, jeho zariaďovanie bude vychádzať z dispozície, ktorej sa jeho prípadné úpravy musia prispôsobiť.

Zmerajte si svoje možnosti

Predtým, ako začnete premýšľať a vymýšľať, pomerajte si všetky dôležité rozmery, aby ste už od začiatku pracovali s reálnymi číslami a teda aj s reálnymi nápadmi a návrhmi. Predídete tak možnému sklamaniu pri výbere napríklad nábytku do kuchyne.

zar-3Profesionála si zaplatíte, ale jeho pomoc je na nezaplatenie

Výborným začiatkom je nákres dispozície, do ktorého si môžete navrhnúť rozloženie najdôležitejších nábytkových častí a spotrebičov do jednotlivých miestností. Poskytne vám jasný prehľad o tom, čo bude kde stáť. Nezabudnite vyznačiť okná dvere či pomyselné rozdelenie dennej a nočnej ćasti.

Ak neovládate špeciálne programy, vystačíte si aj s vkreslením jednoduchej poznámky ceruzkou.

Tu je však na mieste spomenúť, že nič nenahradí presnú vizualizáciu, ktorá navrhne jasné riešenie pre zariaďovanie celého domu. Pomôžu vám s ňou interiéroví dizajnéri. Ide o službu, ktorú si na jednej strane zaplatíte, na druhej jej využitím získate čas aj zdravé nervy.

zar-4Trh ponúka more možností od výberu farieb, cez obklady, nábytok až po dekorácie. Veľmi ľahko sa v ňom môžete utopiť. Predstavu, ktorú ste získali pozeraním iných interiérov domov už máte, ale pri realizácii vašej, prídete na to, že podlahy, ktoré sa vám tak páčili v časopise, sú príliš drahé na váš rozpočet alebo sa vám nebudú vôbec hodiť k nábytku, ktorý ste už vybrali.

Rady dizajnéra sa nemusíte držať do bodky, hoci ak mu poskytnete dostatok informácii o sebe a vašich želaniach, jeho návrhu možno neodoláte. Minimálne sa však stane výborným plánom, do ktorého budete už len vyberať konkrétne kúsky skladačky.

Venujte čas zoznamu

Na základe finálneho návrhu si urobte zoznam položiek spotrebičov, v ktorom si aspoň predbežne stanovte plánovanú sumu, do ktorej by ste sa chceli zmestiť. Pri jeho vytváraní strávite chvíľku času, ktorá vám však plne vynahradí momenty lovenie v pamäti:

„Máme všetko? čo ešte nemáme? Koľko nám ešte ostáva peňazí?…“

Zároveň si doň môžete ku jednotlivým položkám vkladať obrázky, ktoré vás zaujali či po ich realizácii aj sumu, ktorú vás reálne stáli.

Najdôležitejšie na začiatok

Úvod patrí prvkom, ktoré sa meniť nebudú najbližšie desaťročie alebo aj nikdy. Začnite kľúčovými časťami, ktoré určia výsledný charakter príbytku ako sú podlahy, farby na steny, podlahy, dlažba a obklady do kúpeľne a zvyšku domu, kuchynská linka, štýl obývacej steny a sedačky či typ osvetlenia.

Inšpirujte sa

Nebojte sa inšpirovať časopismi, praktickými článkami na kupujemebyvanie.sk, obrázkami na sociálnych sieťach či pri návštevách u vašich známych. Zaujímavé nápady si prispôsobíte podľa seba. A vždy to urobíte inak, aby ste sa odlíšili. Predsa len, každý sme iný, a naše bývanie nebude nikdy rovnaké. Aj keď nakupujeme na jednom mieste či čítame tie isté články o bývaní.

Nechajte si poradiť

Rozhliadnite sa vo svojom okolí po niekom, kto nedávno riešil zariaďovanie domu. Popýtajte sa na skúsenosti s výrobou nábytku na mieru, či spotrebičov.

Alebo aj všetkého.

Osobné referencie a odporúčania sú nad zlato a môžu vás nasmerovať priamo na dobrý kontakt bez toho, aby ste blúdili po predajniach, vypytovali sa a zisťovali.

Overeného pomocníka spoznáte aj v praktických radách na domadoma.sk. V našich článkoch vám pravidelne predstavíme nápomocné rady, tipy a triky.

Zariadenie domu by malo byť radostným obdobím, v ktorom dolaďujete finálny vzhľad vášho bývania. A popravde nezariaďujete si len bývanie, zariaďujete si aj život. Dom by mal byť radostný vrelý a na prvý aj tisíci pohľad váš, aby ste všetko, čo vám budúcnosť prinesie zvládali v pohode.

Fotografie: Pinterest