Zaváraná cvikla/červená repa, vám môže byť známa zo školských obedov. Patrila k obľúbeným a zároveň aj častým prílohám, čo jej medzi mladými stravníkmi nepridalo na obľúbenosti. Ak ste jedným/jednou z nich, mali by ste svoj vzťah k tejto zelenine prehodnotiť.
Ideálny spôsob konzumácie cvikly je v čerstvom stave vo forme šťavy alebo surovej zeleniny. Cvikla takto však nemusí chutiť každému (alebo vôbec nikomu), nakoľko je mierne horkastá a zároveň dosť tvrdá. Jej zaváranie či nakladanie tak predstavuje výborný spôsob, ako uchovať jej vnútorné bohatstvo, súčasne zjemniť chuť a premeniť ju na dokonalú rodinnú lahôdku.
Ak doma neviete, čo s jej úrodou alebo ste ju dostali do daru z rodičovskej záhrady, neváhajte ani na minútu a spracujte si ju. Pre vaše zdravie bude neoceniteľná. Aktuálne patrí k obľúbenej a stálej súčasti zdravého domáceho stravovania.
Zaváraná cvikla a jej príprava
Cviklu si môžete zaobstarať aj v supermarketoch. Ak hľadáte kvalitu, poobzerajte sa po nej na lokálnych trhoch či u domácich zeleninárov. Ak ju pestujete v záhrade, máte šťastie. Cvikla je cenovo dostupná, no z domácej úrody chutí vždy o niečo lepšie.
Základné ingrediencie
Na zaváranie sa najlepšie hodia stredne veľké, tvrdé a veľkosťou podobné korene. Okrem zeleniny budete potrebovať zaváracie poháre a viečka. Ak sa neriadite tým, čo dom dal, ich veľkosť voľte podľa účelu, na ktorý ju chcete zavárať.
Ak si nosíte do práce obed, malá fľaštička s cviklou bude ideálna príloha pre vás. K rodinnému obedu oceníte väčší pohár, napr. s objemom 0,720 l.
Nálev na cviklu
Sladkokyslý nálev na 1 kg zeleniny pripravíte z:
- 0,35 l vody,
- 150 ml octu,
- 60 g kryštálového cukru
- 1/2 čajovej lyžičky soli,
- štipky feniklu.
Do vody najprv vložte fenikel a chvíľu ho povarte, potom pridajte ocot, cukor, soľ a nechajte zmes prejsť varom.
Prečo sa cviklu oplatí zavárať
V našej sýtočervenej zelenine nájdete prírodný liek a zeleninový zázrak bohatý na vitamín C, E, draslík, železo, horčík, jód či mangán. Významne napomáha podpore imunity, prečisťuje organizmus, znižuje krvný tlak, podporuje celý kardiovaskulárny systém, pozitívne vplýva na kvalitu vlasov, nechtov a pleti.
Tehotné ženy v nej získajú bohatú zásobu kyseliny listovej. Jej pravidelnou konzumáciou tak znižujú riziko vrodených vád a napomáhajú správnemu vývoju mozgu plodu. Cvikla taktiež dokáže významne pomôcť v boji s rakovinou a jej bujnení. Pri jej konzumácii by si však mali dávať pozor diabetici. Obsahuje príliš veľa sacharidov.
[poll id=”4″]
Tradičný postup zavárania cvikle
Úplne na začiatku si musíte cviklu očistiť od špiny a blata. Šupku jej nechajte a dajte ju do veľkého hrnca s vodou. Následne si ju uvarte do mäkka. Malo by vám to trvať približne hodinku. Pozor, cvikla by mala byť v strede mäkká, ale nie príliš mäkká až prevarená. Potom ju vložte do studenej vody.
Šupku tak následne ľahko odstránite. Potom cviklu môžete nakrájať na kolieska, malé kocky alebo ju nastrúhajte. Rozhodnite sa podľa toho, ako ju najradšej jete. Rozdielny spôsob prípravy si bude vyžadovať rozdielne množstvo sladkokyslého nálevu. Do pohára s nastrúhanou ho pôjde menej ako s nakrájanou.
Pripravte si umyté poháre a zeleninu do nich vložte, tak aby ste šetrili miestom. Dbajte na to, aby vzdialenosť od okraja hrdla pohára bola 1 cm a zeleninu ste nálevom úplne zaliali. Ďalej bude nasledovať sterilizácia cvikly v hrnci na zaváranie – 15 minút pri teplote 85 °C. Väčšie poháre (objem 1 l alebo 0,7 l) sterilizujte 20 minút. Po vybratí z hrnca poháre obráťte hore dnom a zabaľte ich do deky. Ak budete zavárať pravidelne, poháre si môžete označiť nálepkou, prípadne na viečko fixkou napísať dátum, aby ste mali prehľad v jednotlivých várkach. Poháre nakoniec uskladnite na chladnom a tmavom mieste.
Aj tieto cviklové recepty by ste mali vyskúšať
Zaváraná cvikla s chrenom
Chuť zaváranej červenej repy môžete oživiť pridaním čerstvého chrenu. Na prípravu receptu budete na 1 kg zeleniny potrebovať:
- 200 g chrenu,
- 0,5 kg kryštálového cukru,
- 2 l vody,
- 170 ml octu,
- 35 g soli.
Cviklu si najprv uvaríte, ošúpete a necháte vychladnúť. Z vody, cukru, o a soli si pripravíte nálev. Cviklu nastrúhate, rovnako ako aj očistený chren a spoločne zmiešate. Zmes potom dávkujte do pohárov, ktoré zalejte nálevom, zatvoríte a sterilizujete rovnako, ako keby ste cviklu zavárali bez chrenu.
Zaváraná cvikla s chrenom, cibuľou a kapustou
Ak chcete vyskúšať experiment, ale chutný, môžete si pripraviť cviklu s chrenom, cibuľou a bielou kapustou. Ingrediencie si môžete na 1 kg nakombinovať v tomto pomere:
- 200 g cibule,
- 1 kg bielej kapusty
- 100 g chrenu,
- 150 kg kryštálového cukru,
- 200 ml octu,
- 1 l vody,
- 20 g soli.
Cviklu si uvaríte a nastrúhate nahrubo. Cibuľu očistite a nakrájajte si ju nadrobno. Z hlávky kapusty odstráňte nadbytočné a poškodené listy (tak, aby ste mali hlávku s troma listmi) a prekrojte ju na polovicu. Potom jednu chyťte do ruky a nožom z nej postupne odkrajujte drobné rezance. Z vody, soli, octu a cukru si uvarte nálev. Keď bude vrieť vhoďte doň na 10 minút cviklu, cibuľu aj kapustu. Po vypnutí nechajte vychladnúť a pridajte chren, ktorý ste si medzičasom očistili a nastrúhali. Zmes na záver premiešajte a naložte do pohárov na zaváranie. Sterilizujte v hrnci pri teplote 85 °C minút.
Ako sa pripravuje nakladaná cvikla
Už ste mali dilemu s pojmami zaváranie a nakladanie? V podstate ide o prípravu rovnakým postupom s rozdielom na záver. Nakladanie môžeme označiť ako zaváranie bez sterilizácie. Pozor, nakladaná zelenina vydrží kratšie ako zaváranina, takže s jej zjedením by ste nemali dlho otáľať.
Cviklu si rovnako uvarte, ošúpte a nakrájajte podľa chuti. Nálev si zvarte z potrebných ingrediencií, pri ktorých môžete experimentovať a pripraviť si tak:
Neutrálny nálev
- 1 l vody,
- 300 ml octu,
- 20 g kryštálového cukru,
- 10 g soli.
Korenistý nálev
- 1 l vody,
- 250 ml octu,
- 20 g kryštálového cukru
- 10 g soli,
- 2 štipky mletého bieleho korenia,
- 2 štipky mletého čierneho korenia,
- 1 kus bobkového listu,
- 1/2 polievkovej lyžice feniklu.
Sladký nálev
- 1 l vody
- 100 g kryštálového cukru,
- 250 ml jablčného octu,
- 20 g soli,
- 1/2 polievkovej lyžice feniklu.
Na záver
Pri každom postupe je dôležité, aby ste si cviklu najprv uvarili v šupke. Nemyslite si, že ide o zdržanie. Vďaka tomuto úkonu na začiatku získate možné maximum (aj napriek tepelnému spracovaniu) zdravého pokladu, ktorý cvikla vo vnútri ukrýva.
Pred investíciou do fotovoltiky si radšej kvalitne zateplite dom: ušetríte viac!
Rekonštrukcia rodinného domu má obzvlášť v súčasných neistých časoch hlavný cieľ – nižšie účty za energie. Majitelia domov často investujú do fotovoltiky či výmeny tepelných zariadení a zabúdajú na neželané úniky tepla. Takmer 40 % rodinných domov nemá zateplenú fasádu či strechu. Kvalitná tepelná izolácia je pritom kľúčová. Zhrnuli sme pre vás krok po kroku najčastejšie chyby pri zatepľovaní nehnuteľností tak, aby ste neželaným stratám tepla dali navždy stopku.
Investícia, ktorá má zmysel
Ceny energií nemusia byť v budúcnosti zastropované a každá investícia do energetickej úspornosti domu má z pohľadu šetrenia význam. Veľkej obľube sa v súčasnosti tešia tepelné čerpadlá, solárne panely a ďalšie moderné zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Ak však rodinný dom nie je kvalitne odizolovaný, stačiť nebudú. Tepelné straty stoja nemalé výdavky a tiež predĺženie času návratnosti týchto investícií.
Drvivá väčšina rodinných domov na Slovensku bola postavená pred 40-timi rokmi a obnovou prešla zatiaľ menej ako polovica. Ak aj ten váš patrí medzi ne, je na čase sa pustiť do precíznej obnovy. Zamerajte sa na detaily, ktoré zvýšia účinnosť zateplenia fasády a vyvarujte sa častým chybám.
1. Nedostatočná hrúbka tepelnej izolácie
Cieľom zateplenia fasády je predovšetkým ochrániť murivo pred poveternostnými vplyvmi a zvýšiť povrchovú teplotu stien v interiéri. Z pohľadu investície a úspory vo všeobecnosti platí – čím viac, tým lepšie. Podľa odborníkov je ekonomicky efektívna hrúbka tepelnej izolácie minimálne 16 cm. Majitelia domov veľakrát siahajú po izolantoch s nižšou hrúbkou. Šetriť na centimetroch sa však neoplatí najmä z dvoch dôvodov.
Nedostatočná hrúbka izolantu môže viesť ku kondenzácii, vlhnutiu a vzniku plesní, hlavne v kútoch stien. Naviac skutočne neušetríte. Úspory na izolačnom materiáli sa za pár rokov premietnu do zvýšených nákladov na vykurovanie. Reálne totiž najviac, z pohľadu celkovej ceny zateplenia fasády, platíte za realizačné práce, nie za samotný izolant.
Dôležitý je tiež správny výber tepelnoizolačného materiálu. Okrem úspory energie a tepelnej pohody, dokáže priniesť aj ďalšie výhody. Napríklad minerálna vlna, vyrobená z prírodných a recyklovaných materiálov, je účinným ekologickým riešením. Tento paropriepustný materiál minimalizuje možný vznik plesní v dome. Efektívne tlmí hluk z rušnej ulice a je nehorľavý.
2. Nevhodný a navlhnutý podklad
Montáž izolantu na vlhkosťou poškodené steny má za následok vznik plesní. Odstránenie príčiny vlhnutia stien pred samotnou realizáciou je podstatné. Zatepľuje sa až vtedy, keď murivo vyschne. Dôležité je tiež mechanické očistenie stien od machov, nečistôt a plesní. Vystupujúce časti malty, nesúdržné a odlupujúce sa vrstvy náteru a omietky je nutné odstrániť.
Ak chcete zatepľovať existujúcu fasádnu omietku alebo brizolit, je potrebné sa vopred uistiť, či má podkladová vrstva dostatočnú nosnosť. Podklad musí byť schopný udržať nalepené fasádne dosky pred kotvením.
3. Nekvalitné kotviace prvky a ich montáž
Pri plánovaní zatepľovania fasády netreba podceniť výber kotviacich prvkov. Kotvenie systému sa vykonáva 1 až 3 dni po nalepení izolácie.
Odborný poradca vám odporučí vhodný typ kotvy. Kotvy by mali byť dostatočne dlhé, aby boli v správnej hĺbke zafixované do muriva. Problém môže nastať ak je kotvenie realizované pomocou iných, “nesystémových” hmoždiniek i v prípade nedodržania rozostupov medzi kotvami.
Najlacnejšie, „natĺkacie“ kotvy, je pomerne zložité ošetriť tak, aby nevznikla priehlbina, ktorá sa následne zaplní lepidlom, čo na finálnej omietke môže vytvoriť tzv. „Panter efekt“. Efektívnejšie sú zapustené izolačné kotvy s minerálnou zátkou, pri ktorých nevzniká tento efekt.
4. Nezabúdajte na detaily pri zatepľovaní
Členité fasády, balkóny, prístrešky či zložité strechy s množstvom klampiarskych detailov, môžu byť pri nedbalom zateplení príčinou zatekania a vzniku tepelných mostov.
Častým problémom býva aj nedostatočné zateplenie v okolí okien a dverí. Montáž okien, dverí a práce súvisiace s osadzovaním vonkajších otvorov je vhodné realizovať ešte pred začiatkom zatepľovania.
Zateplenie musí siahať úplne k rámu okna, pretože každá medzera znamená tepelný most. Teplo potom medzerami nielen uniká, ale v okolí okna sa tiež zráža vlhkosť a tvoria sa plesne. Pre správne napojenie zateplenia s rámom otvorových konštrukcií odporúčame použiť dilatačné profily. Vďaka nim sa zamedzí vzniku prasklín v okolí rámu okien a dverí.
Pri inštalácii vonkajších prvkov, akými sú napríklad klimatizačné jednotky, satelitné konštrukcie či sušiaky na bielizeň, je potrebné dávať pozor či nedošlo k narušeniu izolácie fasády. Ideálne je myslieť na tieto zariadenia vopred a pripraviť si pre ne vybrané miesto tak, aby nevznikali v budúcnosti na fasáde dodatočné tepelné mosty. Ak ste s nimi pri rekonštrukcii najskôr nepočítali, zainvestujte do kvalitných špeciálnych kotviacich prvkov.
Rada na záver:
Ak sa chcete pustiť do zatepľovania, poraďte sa pred samotnou realizáciou s odborníkom. Oprava nekvalitnej izolácie a odstraňovanie vyššie spomenutých chýb je zbytočne komplikované a nákladné. Do 9. októbra 2023 môžete tiež požiadať o príspevok na obnovu rodinného domu z Plánu obnovy a preplatiť si tak až 75 % z celkových oprávnených výdavkov.