Zavárané jahody: Najlepší recept, ako si pripraviť chutnú lahôdku

Máte radi zavárané jahody?

Ja milujem čas voňavých jahôd. Toto ovocie mám najradšej čerstvé, ale aj zavárané jahody, mimo sezóny, sú výbornou voľbou. Používam ich najmä do koláčov a dezertov, ale osvedčili sa aj ako chutný kompót.

Zber je už v plnom prúde a zvyčajne, v závislosti od počasia, potrvá celé leto. Máme teda dostatok času si ich užiť nielen v sviežej forme, ale zároveň si pripraviť aj nejaké tie zásoby na zimu. Prečo sa do toho oplatí pustiť?

Okrem toho, že jahody sú chutné, obsahujú aj viacero vitamínov (najmä množstvo vitamínu C). Nachádzajú sa v nich aj minerálne látky, ako draslík, bór, fosfor a fluór. Je to typické sezónne ovocie, preto ak ho túžite mať k dispozícii po celý rok, pozrite si nasledujúci návod na zaváranie jahôd.

Viac inšpirácií nájdete denne na našom INSTAGRAME

 

View this post on Instagram

 

A post shared by domadoma (@domadoma.sk) on

Ako začať so zaváraním jahôd

Na zavárané jahody budete potrebovať tieto základné ingrediencie:

  • jahody
  • cukor (múčka alebo kryštál)
  • vodu

Pomer je jednoduchý. Na 4 kg jahôd ide približne 1 kg práškového cukru a 1,5 – 2 litre vody.

Príprava na zaváranie jahôd

Začíname zberom jahôd a následným triedením plodov. Jahody si môžete pohodlne kúpiť na trhu či v supermarkete, no stále viac populárnym sa stáva aj samozber. Často je cenovo výhodnejší, pričom zároveň viete, čo kupujete. Ak si potrpíte na bio produkty z lokálnych poľnohospodárstiev, oplatí sa hľadať pestovateľa v najbližšom okolí. Nazbierate si kvalitné plody a zároveň pri zbere, v skupinke priateľov, zažijete aj kopec srandy.

Ak teda máte hlavnú ingredienciu, na stole je pomerne častá otázka: „Ako zavárať jahody aby sa nepokazili?“ V úvodnej fáze je dôležité dodržať správny postup a hygienu. Vyberajte sýtočervené plody bez známok hniloby, ktoré sa dajú ľahko odstopkovať. Tie nezrelé, nevyvinuté alebo akýmkoľvek spôsobom poškodené plody, odstráňte.

Ak máte jahody pretriedené, plody odstopkujte a zbavte lístkov. Robte to opatrne, aby ste nenarušili ich celistvosť. Ideálne je zbierať plody z odrôd, ktoré sa dajú už pri zbere ľahko odstopkovať. Takto vyselektované a pripravené plody poriadne umyte v studenej vode a opatrne vložte do pripravených pohárov.

Čo budeme potrebovať počas zavárania a ako sa naň pripraviť:

Zavárané jahody si vyžadujú prípravu. Potrebovať budete :

  • Zaváracie poháre
  • Viečka
  • Hrniec / Rúru / Mikrovlnku

Majte na pamäti, že nielen jahody musia byť dôkladne očistené. Dbajte na to, aby ste pri zaváraní používali čisté ruky, nástroje a poháre. Zaváracie poháre buď sterilizujte, alebo ich pred použitím umyte čistiacim prostriedkom a teplou vodou. Potom ich dobre vypláchnite horúcou vodou a nechajte uschnúť.

Viečka vyvarte vo vriacej vode a následne ich vytrite dosucha.

Okraj pohárov aj viečko zvnútra pred uzatvorením pohárov odporúčam pretrieť liehom. Prečo? Jahody sú háklivé na plesne a ak sa nezabezpečí sterilita, môžete ju skôr, či neskôr v pohári čakať.

Zaobstarať si odporúčam aj väčšie zaváracie hrnce alebo paráky (v objeme cca 30 L). Ale nie je to nevyhnutnosť. Sterilizovať sa však dá aj v teplovzdušnej rúre, mikrovlnke či dokonca v umývačke. Postupy nájdete ďalej v článku.

Postup pri závarání jahôd

Existuje mnoho spôsobov ako zavárať jahody.

  • Zavárané jahody s cukrovou zálievkou

Ak ste za starú známu klasiku s cukrovou zálievkou, môžete vyskúšať tento postup:

Z približne 2 l vody a 1 kg práškového cukru uvarte cukrový sirup a nechajte ho vychladnúť. Jahody (približne 4 kg) očistite a dokladne umyte. Následne ich zalejte pripravenou sladkou zálievkou a nechajte 24 hodín odpočívať. Takto osladené jahody na druhý deň naplňte lyžicou do pohárov a zalejte sirupom (nechajte pod viečkom aspoň dvojcentimetrovú medzeru). Poháre uzatvorte a zasterilizujte v zaváracom hrnci.

  • Zavárané jahody bez gramu cukru a nálevu

Vyskúšať tiež môžete aj zdravší postup bez cukru a nálevu. Jahody natlačte do pohárov na maximum, až po vrch pohára a uzatvorte ho vyvareným, suchým šróbovacím viečkom. Netreba pridávať vodu, ani žiadnen sirup. Jahody počas sterilizácie pustia vlastnú šťavu, ktorá bude hlavným konzervantom.

Na zaváranie by ste nemali použiť málo zrelé ovocie, lebo kompót bude bez cukru kyslý. Poháre sterizujte v hrnci pri teplote 80-90 stupňov približne 5-10 minút. Orientujte sa podľa toho, či zavárané jahody pustili šťavu. Ak šťava v pohári nie je, pokračujte v sterilizovaní.

Jahody počas sterilizácie veľmi zmäknú a vybehnú do hornej polovice pohára, preto ich treba do neho nazačiatku poriadne natlačiť. Sterilizácia v tlakovom hrnci sa neodporúča, pretože počas nej sa jahody rozvaria na kašu. Preto zvoľte klasický zavárací hrniec. Pamätajte, že pri vyberaní z neho musia byť jahody v pohároch zaliate šťavou, inak by sa mohol komót pokaziť, keďže v ňom nie je cukor.

Potom poháre vyberte, otočte hore dnom, prikryte kuchynskou utierkou a nechajte vychladnúť. Skladujete ich v špajzi. Viečko nesmie v žiadnom prípade tiecť, ani byť uvoľnené. Jahody budú mať v tomto prípade prirodzenú chuť (kto pozná len tie z cukrom, možno bude prekvapený :)

  • Zavárané jahody so soľou a vodou

Pri tomto spôsobe zavárania jahody sa nenatláčame až po vrch, ale jemne 1 centimeter pod okraj pohára. Pridáme štipku soli, ktorá je výborným konzervantom. Dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor a kompóty zostanú prirodzene sladké s intenzívnou chuťou vlastnej šťavy. Ak však pridáme aj vodu, kompót bude menej sladký, lebo voda prirodzenú  šťavu zriedi.

Sterilizácia jahodového kompótu:

Exituje veľa spôsobov sterilizácie a často sa pýtate „Ako dlho zavárať jahody?“. Poďme si to teda rozobrať:

Sterilizácia v zaváracom hrnci

Poháre v tomto prípade do hrnca jednoducho naskladáte a zalejete vodou. Tieto hrnce majú zabudovaný termostat aj reguláciu teploty. Výsledky zavárania sú spoľahlivejšie a tiež sa s hrncom ľahšie manipuluje. Zaváracie hrnce pojmú až 14 veľkých litrových pohárov, prípadne 30 pohárov s objemom 0,3 litra. Spodok hrnca môžete vystlať novinami. Sterilizácia jahodového kompótu vám zaberie približne 5-10 minút, pri teplote 80-90 °C.

Sterilizácia v klasickom hrnci

Ak nechcete zavárať desiatky pohárov a máte doma klasický väčší hrniec, môžete sa pustiť do zavárania aj na plynovom sporáku, sklokeramickej či indukčnej doske. Do hrnca stačí vložiť zaviečkované poháre s jahodami, priliať teplú vodu a priviesť ju do varu. Poháre sa nesmú vzájomne dotýkať, pretože by mohli prasknúť. Zavárané jahody odporúčam sterilizovať cca 15 minút, pri teplote 85 °C.

Sterilizácia v rúre

Ak nechcete investovať do zaváracieho hrnca a nemáte doma dostatočne veľký klasický hrniec, môžete poháre sterilizovať aj v rúre. Či už ide o elektrickú, teplovzdušnú alebo plynovú rúru. Na plech poukladajte uzavreté poháre tak, aby medzi nimi bola medzera aspoň 1 centimeter (kvôli hrozbe prasknutia skla). Mali by byť rovnako veľké aj rovnako naplnené a nesmú sa dotýkať ani stien rúry. Plech umiestnite do jej spodnej časti. Sterizujte na telote 160-170 °C, (netreba ju predhrievať). Zavárajte, pokým sa v pohároch nezačnu tvoriť bublinky. Trvá to približne 35-45 minút.

Inak, každá rúra je iná a preto by som najskôr vyskúšala zavariť jeden pohár a podľa výsledku prispôsobila zaváranie ostatných. Odporúčam, tiež pozrieť si návod k vašej rúre, mal by tam byť popísaný odporúčaný postup tejto prípravy ovocia.

Sterilizácia v mikrovlnnej rúre

Výhodou tohto spôsobu zavárania je jeho rýchlosť, spotreba v KWh a tiež to, že môžete zavariť aj malé množstvo pohárov. Postup nie je zložitý:

Naplené poháre s jahodami a cukrovým sirupom (v pohári nechajte dvojcentimetrovú medzeru), uzavorte a dajte do mikrovlnnej rúry. Čas zavárania sa odvíja od tvrdosti plodov, výkonu mikrovlnnej rúry a počtu pohárov. Do mikrovlnnej rúry vložte zatvorené poháre po obvode a to maximálne 4 poháre s obsahom do 0,7 l.

Príklad: Ak zavárate len jeden pohár s obsahom do 0,7 l, postavte ho doprostred. Pohár nechajte v zapnutej mikrovlnke pri nastavení výkonu 700 wattov 6 minút. Pozor, táto doba platí len pre jeden pohár. Ak zavárate viac pohárov, musíte dobu sterilizácie vynásobiť počtom kusov. (tzn. 6 x 4 = 24 minút, pri výkone 700 w)

Čas sterilizácie môžete znížiť pri vyšším nastavením výkonu mikrovlnnej rúry. Ten istý pohár s obsahom 0,7 l pri výkone 900 w stačí sterilizovať približne 4 a pol minúty.

Ak máte menšie poháre, napríklad s objemom 0,3 litra pri výkone 700 w vám budú stačiť iba 3 minúty (keďže ide približne o polovičné množstvo).

Doba sterilizácie 1 poháru (0,7 l) pri rôznych výkonoch mikrovlnnej rúry:

  • 700 W = 6 minút
  • 750 W = 5 1/2 minúty
  • 800 W = 5 1/4 minúty
  • 850 W = 5 minút
  • 900 W = 4 1/2 minúty

Po skončení sterilizácie vyberte poháre z rúry, obráťte ich a na 5 minút nechajte stáť hore dnom, aby sa vo vnútri vyrovnala teplota.

Sterilizácia v umývačke riadu

Tento spôsob zavárania je trochu nekonvenčný, ale je rovnako jednoduchý. Naplnené a uzavreté zaváraninové poháre umiestnite do umývačky tak, aby poháre stáli vzpriamene viečkom hore. Ideálne je, ak sú opäť všetky poháre rovnako veľké. Ak nie sú, potom menšie poháre umiestnite do horného koša a väčšie do spodného koša.

Do zásobníka logicky nedávame umývaciu tabletu ani iné riady. Len tie poháre, ktoré ideme zavárať. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C. Po skončení programu naskladajte poháre viečkom nadol na suchú utierku a nechajte ich vychladnúť.

Recepty

Predstavila som vám niekoľko spôsobov, ako správne zavárať jahody. Prostredníctvom tohto článku si môžete pripraviť zavárané jahody s nálevom, i bez nálevu. Nie je to však všetko. Ak si želáte na jahodách pochutnávať aj na jeseň a v zime, existujú aj iné spôsoby spracovania tohto ovocia. Najjednoduchšia možnosť je dať jahody zamraziť.

Mrazené jahody

Postup:

Jahody aj listami opláchnite studenou vodou, nechajte dobre vyschnúť a následne z nich listy a stopky odstráňte. Plody je najlepšie rozložiť na plech, dať do mrazničky na 90 – 120 minút na takzvané predmrazenie. Následne ich prehoďte do misiek alebo sáčkov a uložte do mrazáku.

Samozrejme sú tu aj ďalšie možnosti spracovania jahôd, ktoré sú však, podobne ako zaváranie, trošku náročnejšie. Ide o výrobu marmelády a jahodovej štavy.

Jahodová marmeláda

Suroviny:

  • 1,25 kg jahôd
  • 750 g cukru
  • 1 bal. želírovacieho prípravku
  • šťava z jedného citróna postup

Postup:

Jahody umyte studenou vodou, odstráňte z nich lístky, vidličkou ich roztlačte a potom ich za stáleho miešania povarte. Rozvarenú zmes prelisujte a v hrnci ju nechajte znovu 5 minút za stáleho miešania prevariť so štvrtinou cukru.

Želírovací prípravok so 4 lyžicami cukru, vmiešate ho do jahôd, potom postupne primiešajte aj zvyšok cukru a všetko spolu varte ešte 10 minút. Pred ukončením varenia do jahôd primiešate ešte citrónovú šťavu. Marmeládu preložte do pohárov, uzavrite a dajte do chladu.

Nevarená jahodová šťava

Suroviny:

  • 2 kg jahôd
  • 2 litre prevarenej vychladnutej vody
  • šťava z 3 citrónov
  • šťava z 2 pomarančov
  • lyžička kyseliny citrónovej
  • Petol / alebo Dr. Oetker pomôcka na zaváranie
  • cukor krupica

Postup: Umyté jahody zbavte lístkov a roztlačte ich najlepšie v uzatvárateľnej kameninovej nádobe. Potom k nim primiešajte pomarančovú a citrónovú šťavu, prilejte studenú vodu s kyselinou citrónovou, všetko premiešajte a nechajte cez noc v chlade.

Na druhý deň deň zmes preceďťe a do šťavy primiešajte toľko cukru, koľko váži šťava. V priebehu ďalších dvoch dní je je nutné šťavu každý deň priebežne minimálne hodinu miešať – napríklad 6 x po 10 minút každý deň.

Na tretí deň do šťavy vmiešate v jej malom množstve rozpustený Petol/ pomôcku na zaváranie. Šťavu prelejte do fliaš, dobre ich uzavrite a uložte do chladu a tmy.

 

Všetky zaváraniny, marmelády aj šťavu z jahôd je nutné po uložení priebežne kontrolovať. Ak by sa niektoré výrobky začali kaziť, nekompromisne ich vyhoďte! Chyby, ktoré robíme pri sterilizácii zásadne ovplyvňujú kvalitu kompótov. Tie najčastejšie sú:

  • kvasenie a plesnivenie
  • nízka teplota sterilizácie alebo krátka doba
  • vysoká teplota pri sterilizovaní
  • hnednutie plodov za prítomnosti kyslíka (preto plody majú byť ponorené v náleve alebo vo vlastnej šťave)
  • nedostatočné umytie plodov alebo pomôcok
  • použité prezreté ovocie a mnoho ďalších faktorov.

Chce to jednoducho prax. Verte mi, že sa stretnete s množstvom problémov, ktoré však postupne zvládnete vyladiť. Konzervovanie nie je jednoduché, ale výsledok stojí za to. Nech sa vám vaše kompóty vydaria! Verím, že vám aj tento článok trošku pomôže.

Zavárané černice: Ako si pripraviť černicový džem alebo sirup

Obľúbili ste si toto ovocie aj vy? V tom prípade sa vám moje tipy, ako si pripraviť zavárané černice a odložiť si toto ovocie aj na zimu, budú určite hodiť.

Príprava

V kuchyni majú černice široké využitie. Možno ich použiť do koláčov, na výrobu omáčok k mäsu, výrobu vína, džúsov, sirupov, ale aj na zaváranie a výrobu džemov.

Podľa podnebia, aj konkrétnej odrody černíc, prebieha hlavná sezóna ich zberu od júna až do septembra, čo znamená, že aktuálne sa nachádzame presne v jej strede a môžeme sa vrhnúť do spracovania sladkej, liečivej úrody.

Každá časť rastliny má liečivé účinky

Ako spraviť černicový džem

Černicový džem má v kuchyni široké využitie a jeho príprava je nenáročná. Na prípravu budeme potrebovať len 2 suroviny – černice a želírovací cukor.

Černice rozkrájame napoly a spolu so želírovacím cukrom dáme do väčšieho hrnca. Na 500 g černíc budeme potrebovať 250 g želírovacieho cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu a necháme 15 minút variť. Ešte horúci džem naplníme do teplých, sterilizovaných zaváraninových pohárov a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 85 °C.

Hotový džem možno použiť na prípravu koláčov aj ako sladké raňajky

Recepty

Černice možno spracovať viacerými spôsobmi – možno z nich pripraviť džem, sirup aj ich zavariť. Inšpirovať sa môžete niektorých z nasledujúcich receptov:

Zavárané černice s cukrom

Na jednoduché zavárané černice budeme potrebovať černice, cukor a vodu. Na rozdiel od tých, ktoré sme použili na džem, by černice na zaváranie mali byť tvrdšie, aby z nich neostala len nechutná hmota.

Opláchnuté černice nasypeme do zaváraninových pohárov a zalejeme teplým nálevom, ktorý sme pripravili z 1 l vody a 500 g cukru. Pohára dobre uzavrieme a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 °C.

Černicový sirup

Na prípravu 750 ml černicového sirupu potrebujeme: 2 kg černíc, 2 kg cukru, 120 ml citrónovej šťavy.

Mäkké černice pomelieme na mlynčeku na mäso alebo v kuchynskom robote a zmes ešte následne prepasírujeme. Získanú šťavu necháme 2 dni odstáť pri izbovej teplote.

Oddýchnutú šťavu precedíme cez gázu a odmeriame jej množstvo. Budeme pracovať s pomerom 1 l šťavy = 1 kg cukru. Šťavu, cukor aj citrónovú šťavu prelejeme do väčšieho hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme 3 minúty, počas ktorých priebežne zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu sirupu. Hotový sirup prelejeme do sklených fliaš a dobre uzavrieme.

Domáce sirupy osviežia v zime aj v lete

Zavárané černice vo vlastnej šťave

Černice možno zavariť aj bez prípravy cukrového nálevu. Stačí zrelé, umyté a osušené černice v miske zmiešať s kryštálových cukrom (pomer podľa chuti, čím viac cukru, tým viac šťavy černice pustia).

Ocukrené černice stačí následne vložiť do zaváraninových fliaš, uzavrieť a sterilizovať len krátko v pare, tak aby černice pustili šťavu. Takto zavárané černice sú menej mäkké ako černice zavarené s cukrovým nálevom.

Černicový džem s jablkami a čokoládou

Skoré jablká a černice majú podobné obdobie zberu, a preto sa tieto 2 druhy ovocia často pri zaváraní kombinujú. Kombináciou černice, jablká a džem možno vytvoriť sladkú domácu marmeládu, ktorá hravo u maškrtných detí nahradí aj nutelu.

Z 1 kg černíc a 1 kg jabĺk pripravíme približne 12 zaváraninových pohárov džemu. Jablká očistíme, pokrájame na malé kúsky a spolu s černicami, 1 kg kryštálového cukru, 300 ml vody a šťavou z dvoch citrónov, za občasného miešania povaríme 40 minút.

Keď má džem ideálnu konzistenciu, pridáme do neho 200 g horkej čokolády a za stáleho miešania ju necháme rozpustiť. Takto pripravený džem už stačí len naplniť do zaváraninových pohárov, posypať kyselinou citrónovou a dobre uzavrieť.

Černicový džem s jahodami

Výborný džem možno pripraviť aj z kombinácie černíc a jahôd. Na 1 kg černíc budeme potrebovať 200 g jahôd.

Jahody a černice spoločne povaríme, kým sa z nich nevytvorí hustá kaša. Hotovú zmes prepasírujeme cez sitko. Do zmesi pridáme 0,5 kg cukru, lyžičku kyseliny citrónovej a želírovací prípravok.

Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 3 minúty. Hotový džem ešte teplý naplníme do zaváraninových pohárov a dobre uzavrieme.

Černice sú tu s nami už od pradávna. Na krajine ich pôvodu sa však odborníci nevedia zhodnúť dodnes.

Využitie černíc

Čierne šamanky, ako boli černice v minulosti označované, si toto svoje pomenovanie zaslúžili množstvom vitamínov, ktoré sa v nich nachádzajú. Ich malé čierne plody sú bohaté na vitamíny C, B, K, E, flavonoidy, draslík, železo, horčík, éterické oleje, salicyláty, vlákninu a kyselinu listovú.

Vďaka kombinácií vitamínov a flavonoidov sú černice považované za silné antioxidanty. Pomáhajú predchádzať srdcovým a pečeňovým ochoreniam, spomaľujú starnutie a taktiež pomáhajú znížiť nevoľnosti, ktoré vznikli v dôsledku ožarovania a chemoterapie.

Vysoký obsah horčíka prispieva k správnej funkcii svalov, nervovej sústavy a pomáha zmierňovať depresie. Jadierka černíc zmierňujú príznaky reumy, zápalov a nachladnutia. U ľudí alergických na acylpyrín, však môžu vyvolať alergickú reakciu.

Listy černíc, ktoré sa zbierajú ešte pred rodením rastlín, sa dodnes používajú vo farmakológií na výrobu čajov na podporu liečby močových a žlčových ciest a aj proti hnačke.

Černice možno spracovať na mnoho spôsobov, ktoré ocenia malý aj veľkí stravníci. Navyše, vďaka množstvu zdraviu prospešných látok, černice podporia aj naše zdravie, preto by rozhodne nemali chýbať ani vo vašej domácnosti.