Bobkový list: Pestovanie v interiéri i na záhrade

Sadenička bobkového listu bol malý suvenír, ktorý som dostala ako darček od známeho z dovolenky v Grécku. Bolo to v časoch, keď som s pestovaním byliniek ešte len začínala a mala som malú zbierku v podobe bazalky, koriandratymiánu.

Bobkový list u nás bol ešte pomerne ťažko zohnateľný, a tak ma nový prírastok mojej bylinkovej rodiny veľmi potešil. Dnes je z neho metrový ker, ktorý mi robí radosť nielen chutnými lístkami, ale aj zaujímavým vzrastom.

Vavrín alebo bobkový list

Bobkový list je stálo zelený ker pôvodom z Malej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšíril do Stredomoria, kde rastie voľne v okolí ciest či v priekopách. Vo svojej domovine dosahuje pomerne veľké rozmery, rastie však pomaly. Starí Rimania a Gréci využívali vavrín najmä na dekoračné účely (známe vavrínové vence). V kuchyni, ako ho poznáme dnes, sa začal využívať až postupom času.

Vo svojej domovine rastie bobkový list voľne pri cestách

U nás sa v kuchyni využívajú najmä čerstvé alebo sušené listy bobkového listu, v Stredomorí sa zbierajú aj jeho plody, z ktorých sa lisuje olej.

Známy je aj svojou schopnosťou zlepšiť trávenie a uľaviť od nadúvania.

Ako pestovať bobkový list

Bobkový list nie je odolný voči mrazu, a preto sa v našich podmienkach zvykne pestovať v skleníkoch alebo kvetináčoch v interiéri. Rozmnožovanie bobkového listu je jednoduché. Rastlinu možno vypestovať zo semien aj sadeníc. Sadenica by mala mať dostatočne slnečné stanovisko a byť chránená pred prievanom.

Bobkový list je nenáročná rastlina, ktorá nevyžaduje špeciálny substrát ani náročnú starostlivosť. Základom je, aby spodok črepníka tvorila kvalitná drenáž.

Hnojenie bobkového listu je ideálne vykonávať raz za 14 dní od marca do augusta. V tomto období je vhodné rastlinu aj pravidelne zastrihávať, čo podporí jej hustejší rast.

Bobkový list je možné pestovať čisto len v interiéri, ale veľmi sa poteší letneniu. Pri pestovaní bobkového listu čisto v interiéri nevyžaduje výdatnú zálievku, no ak rastlinu letníte, najmä ak je vystavená priamemu slnku, nezabúdajte na pravidelné výdatné polievanie.

Varín možno dopestovať aj v našich klimatických podmienkach

Tri kroky k pestovaniu

Pestovanie bobkového listu možno jednoducho zhrnúť do 3 základných krokov:

Prvý krok – výber sadenice

Pri kúpe sadenice vyberáme sadenicu, ktorá už má viacero výhonkov. Malá rastlina potrebuje dostatok svetla a bohatú zálievku. Pri dobrej starostlivosti podrastie aj o 5 centimetrov za mesiac. Prvé mesiace by mala byť sadenica bobkového listu držaná v miestnosti s konštantnou teplotou okolo 21 stupňov.

Druhý krok – tvorenie kmeňa

Spodné vetvičky zbavíme lístkov a zamotáme ich o seba. Jednotlivé prúty vďaka tomu postupom času zrastú a vytvoria kmeň s korunou.

Tretí krok – využívanie dopestovaných lístkov

Naobľúbenejší krok pri pestovaní bobkového listu je spracovanie dopestovaných lístkov. Pozbierané listy usušíme a skladujeme v suchu. Z listov bobkového listu je taktiež možné pripraviť aj liečivý olej.

Charakteristika rastliny – zhrnutie

Botanický názov: Laurus nobilis

Bežné názvy: vavrín, bobkový list

Druh: bylina

Výška: 7 metrov

Kvitnutie: leto

Farba kvetov: žltá

Typ listov: voňavé, vajcovité

Odolnosť: nie je odolný voči mrazu

Substrát: pôda bohatá na humus

Náročnosť pestovania: rastlina nie je náročná na starostlivosť

Svetlo: slnečné stanovisko, polotieň

Voda: má rád výdatnú zálievku

Rozmnožovanie: odrezkami, semenami

Hnojenie: okrem zimy

Tvarovanie: pravidelné tvarovanie

Využitie bobkového listu

Bobkový list má všestranné použitie, najobľúbenejší je však rozhodne ako prísada do mnohých jedál. Avšak rastlina je nie len chutná, ale aj pekná, takže rozhodne z nej bude aj výborný bytový doplnok.

Kuchyňa

Bobkový list dobre dopĺňa jedlá z paradajok, smotanové omáčky, rôzne polievky, cestoviny, sviečkovú, hodí sa k vareným rybám, divine, mäsovému ražniči, do marinád, aromatických octov, využíva sa aj pri zaváraní uhoriek alebo húb a pečení mäsa.

Listy z bobkového listu možno v kuchyni používať čerstvé, sušené alebo naložené vo vínnom octe.

Bobkový list má v kuchyni široké využitie

Ľudové liečiteľstvo

Okrem výbornej chute, listy bobkového listu obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných látok. Rastlina pomáha pri problémoch s trávením a zmierňuje nadúvania. Kúpeľ z čerstvých listov bobkového listu sa odporúča pri problémoch s pohybovým aparátom. Kúpeľ uľaví od bolesti a uvoľní stuhnuté svalstvo.

Okrasný ker

Pri správnom, trpezlivom tvarovaní možno z bobkového listu vytvarovať malý stromček, ktorý bude okrasou interiéru. Základom je pravidelne odstrihávať spodné lístky, aby ker mohol tvoriť kmeň. Košatú korunu môžete tvarovať ľubovoľne podľa fantázie do rôznych tvarov.

Bobkový list, dekoratívny ker, ktorý k nám pricestoval zo Stredomoria. Hoci sa mu v našich podmienkach darí skôr pri pestovaní v interiéri, dopestovať si bobkový list z vlastnej záhradky, nie je až také náročné. Navyše, z rastliny možno hravo vytvarovať dekoratívny malý stromček, ktorý oživí každý interiér.

Komentáre (Bobkový list: Pestovanie v interiéri i na záhrade)

  1. Bobkový list mam vysoký asi 1 meter na balkone v kvetinači, rad bych ho dal do zahrady. Mam ho prekrit igelitovym pytlom aby nezamrzol, lebo ho celý obrat?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Bobkový list: Pestovanie v interiéri i na záhrade

Sadenička bobkového listu bol malý suvenír, ktorý som dostala ako darček od známeho z dovolenky v Grécku. Bolo to v časoch, keď som s pestovaním byliniek ešte len začínala a mala som malú zbierku v podobe bazalky, koriandratymiánu.

Bobkový list u nás bol ešte pomerne ťažko zohnateľný, a tak ma nový prírastok mojej bylinkovej rodiny veľmi potešil. Dnes je z neho metrový ker, ktorý mi robí radosť nielen chutnými lístkami, ale aj zaujímavým vzrastom.

Vavrín alebo bobkový list

Bobkový list je stálo zelený ker pôvodom z Malej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšíril do Stredomoria, kde rastie voľne v okolí ciest či v priekopách. Vo svojej domovine dosahuje pomerne veľké rozmery, rastie však pomaly. Starí Rimania a Gréci využívali vavrín najmä na dekoračné účely (známe vavrínové vence). V kuchyni, ako ho poznáme dnes, sa začal využívať až postupom času.

Vo svojej domovine rastie bobkový list voľne pri cestách

U nás sa v kuchyni využívajú najmä čerstvé alebo sušené listy bobkového listu, v Stredomorí sa zbierajú aj jeho plody, z ktorých sa lisuje olej.

Známy je aj svojou schopnosťou zlepšiť trávenie a uľaviť od nadúvania.

Ako pestovať bobkový list

Bobkový list nie je odolný voči mrazu, a preto sa v našich podmienkach zvykne pestovať v skleníkoch alebo kvetináčoch v interiéri. Rozmnožovanie bobkového listu je jednoduché. Rastlinu možno vypestovať zo semien aj sadeníc. Sadenica by mala mať dostatočne slnečné stanovisko a byť chránená pred prievanom.

Bobkový list je nenáročná rastlina, ktorá nevyžaduje špeciálny substrát ani náročnú starostlivosť. Základom je, aby spodok črepníka tvorila kvalitná drenáž.

Hnojenie bobkového listu je ideálne vykonávať raz za 14 dní od marca do augusta. V tomto období je vhodné rastlinu aj pravidelne zastrihávať, čo podporí jej hustejší rast.

Bobkový list je možné pestovať čisto len v interiéri, ale veľmi sa poteší letneniu. Pri pestovaní bobkového listu čisto v interiéri nevyžaduje výdatnú zálievku, no ak rastlinu letníte, najmä ak je vystavená priamemu slnku, nezabúdajte na pravidelné výdatné polievanie.

Varín možno dopestovať aj v našich klimatických podmienkach

Tri kroky k pestovaniu

Pestovanie bobkového listu možno jednoducho zhrnúť do 3 základných krokov:

Prvý krok – výber sadenice

Pri kúpe sadenice vyberáme sadenicu, ktorá už má viacero výhonkov. Malá rastlina potrebuje dostatok svetla a bohatú zálievku. Pri dobrej starostlivosti podrastie aj o 5 centimetrov za mesiac. Prvé mesiace by mala byť sadenica bobkového listu držaná v miestnosti s konštantnou teplotou okolo 21 stupňov.

Druhý krok – tvorenie kmeňa

Spodné vetvičky zbavíme lístkov a zamotáme ich o seba. Jednotlivé prúty vďaka tomu postupom času zrastú a vytvoria kmeň s korunou.

Tretí krok – využívanie dopestovaných lístkov

Naobľúbenejší krok pri pestovaní bobkového listu je spracovanie dopestovaných lístkov. Pozbierané listy usušíme a skladujeme v suchu. Z listov bobkového listu je taktiež možné pripraviť aj liečivý olej.

Charakteristika rastliny – zhrnutie

Botanický názov: Laurus nobilis

Bežné názvy: vavrín, bobkový list

Druh: bylina

Výška: 7 metrov

Kvitnutie: leto

Farba kvetov: žltá

Typ listov: voňavé, vajcovité

Odolnosť: nie je odolný voči mrazu

Substrát: pôda bohatá na humus

Náročnosť pestovania: rastlina nie je náročná na starostlivosť

Svetlo: slnečné stanovisko, polotieň

Voda: má rád výdatnú zálievku

Rozmnožovanie: odrezkami, semenami

Hnojenie: okrem zimy

Tvarovanie: pravidelné tvarovanie

Využitie bobkového listu

Bobkový list má všestranné použitie, najobľúbenejší je však rozhodne ako prísada do mnohých jedál. Avšak rastlina je nie len chutná, ale aj pekná, takže rozhodne z nej bude aj výborný bytový doplnok.

Kuchyňa

Bobkový list dobre dopĺňa jedlá z paradajok, smotanové omáčky, rôzne polievky, cestoviny, sviečkovú, hodí sa k vareným rybám, divine, mäsovému ražniči, do marinád, aromatických octov, využíva sa aj pri zaváraní uhoriek alebo húb a pečení mäsa.

Listy z bobkového listu možno v kuchyni používať čerstvé, sušené alebo naložené vo vínnom octe.

Bobkový list má v kuchyni široké využitie

Ľudové liečiteľstvo

Okrem výbornej chute, listy bobkového listu obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných látok. Rastlina pomáha pri problémoch s trávením a zmierňuje nadúvania. Kúpeľ z čerstvých listov bobkového listu sa odporúča pri problémoch s pohybovým aparátom. Kúpeľ uľaví od bolesti a uvoľní stuhnuté svalstvo.

Okrasný ker

Pri správnom, trpezlivom tvarovaní možno z bobkového listu vytvarovať malý stromček, ktorý bude okrasou interiéru. Základom je pravidelne odstrihávať spodné lístky, aby ker mohol tvoriť kmeň. Košatú korunu môžete tvarovať ľubovoľne podľa fantázie do rôznych tvarov.

Bobkový list, dekoratívny ker, ktorý k nám pricestoval zo Stredomoria. Hoci sa mu v našich podmienkach darí skôr pri pestovaní v interiéri, dopestovať si bobkový list z vlastnej záhradky, nie je až také náročné. Navyše, z rastliny možno hravo vytvarovať dekoratívny malý stromček, ktorý oživí každý interiér.