Ako vyčistiť rúru rýchlo a jednoducho

Užitočné tipy a triky na vyčistenie vašej rúry.

Petra Struková

11. októbra 2018

Ako vyčistiť rúru rýchlo a jednoducho
5 1 hodnotení

Ľudia sú rôzni, každá domácnosť je iná a v každej sa rúra na pečenie využíva inak často a inak intenzívne. Asi každý, kto v nej pečie, ale vie, že odstrániť z nej špinu a mastnotu chce niekedy až nadľudskú silu a veľa času a trpezlivosti. Čistiace prostriedky sú dráždivé a môžu vo vnútri tohto spotrebiča zanechať škodlivé stopy, je teda lepšie prípadným výparom úplne predísť.

Ak chcete vedieť ako vyčistiť rúru rýchlo, ľahko a najmä bez chémie, pokračujte v čítaní.

Ako vyčistiť rúru bez chémie?

Ako všade, aj tu platí, že najlepšia je prevencia a teda dávať pozor, aby vám mastnota z mäsa nevytiekla, cesto nevykypelo a ak už sa to stane, rúru vyčistite ihneď. Zabránite tak tomu, že sa špina a zvyšky budú ďalej pripalovať a hlbšie sa zažierať do spotrebiča. Ak rúru vyčistíte hneď po pečení, kým úplne vychladne (ale bez rizika popálenín), postačí vám teplá voda s trochou saponátu alebo voda s citrónom.

rúra

Citrón

Tento najlacnejší postup ako vyčistiť rúru bez chémie zahŕňa len dva citróny. Tie vyšťavíte do malej zapekacej misy, do tretiny nádoby dolejete vodou a vložíte aj štyri polovice citrónov. Misu dáte do rúry na 250 °C na pol hodinu, v prípade silného znečistenia aj dlhšie. Keď rúra vychladne, vyčistite všetky steny hubkou a silikónovou stierkou (tou uvoľníte väčšie kúsky). Ak nie ste spokojní, skúste nečistoty opäť dobre postriekať citrónovou vodou a vydrhnúť. Potom rúru osušte papierovým utierkami.

Ocot

Tento spôsob je zaručený, avšak trvá dlhšie. Ako prvé z jednej lyžice sódy bikarbóny a trochu vody vyrobíte pastu, ktorou potriete pripálené miesta v rúre. Túto pastu necháte pôsobiť dvanásť až dvadsaťštyri hodín a potom mokrou handričkou zotriete, čo pôjde. Potom rozprašovačom nastriekate ocot na pripálené miesta a opäť umyjete mokrou handričkou. Nakoniec rúru zapnete na 50 °C na približne dvadsať minút. Pri tomto spôsobe umyjete celú rúru, aj s dvierkami rúry zo skla.

Prášok do pečiva na dvierka zo skla

Pri tomto postupe potrebujete jedno balenie prášku do pečiva, trochu soli a deciliter octu. Všetko spolu zamiešate a počkáte, kým zmes vyšumí. Zmes natriete na sklo rúry a počkáte asi štyridsaťpäť minút. Potom zmes zotriete mokrou špongiou a umyjete.

Trojkombinácia na vyčistenie rúry

Tento návod síce obsahuje aj chemikáliu, ale je ňou len saponát na umývanie riadu. Potrebujete teda jednu lyžicu saponátu na riad, ktorú dáte do misy na zapekanie naplnenej vodou. Misu dáte do rúry, ktorú pustíte na 50 °C a počkáte približne päťdesiat minút. Po vychladnutí si vytvorte pastu z dvoch lyžíc sódy bikarbóny, dvoch lyžíc kyseliny citrónovej a trošku vody. Túto pastu dáte na hubku a vyumývate dočista rúru.

Ako vyčistiť rúru – na čo si dať pozor?

Hoci je vaša elektrická rúra vnútri kovová, na používanie drsných nástrojov na čistenie zabudnite. ostré drôtenky či kovové kefky by mohli povrch poškrabať a nenávratne poškodiť. Ale napríklad škrabka na čistenie sklokeramickej varnej dosky sa mnohým gazdinkám osvedčila pri odstraňovaní nečistôt zo skla na vnútornej strane dvierok. Najdôležitejšie ale je, že rúra sa čistí až vtedy, keď je úplne vychladnutá a nehrozí vám popálenie.

Pozor na čistenie čpavkom. Veľa žien uprednostňuje tento spôsob ako vyčistiť rúru, hoci je nebezpečný. Čpavok je jedovatý, preto by ste mali stále vetrať.

Tip

Ak vám vaša elektrická rúra doslúžila alebo sa chystáte vymeniť ju za novú, skúste investovať do pyrolytickej rúry. Pýši sa jedinečnou technológiou, ktorá všetky zvyšky spáli teplotou 500°C na popol a ten následne stačí jednoducho pozametať metličkou alebo zotrieť navlhčenou handričkou.

Ako vyčistiť rúru rýchlo a jednoducho
5 1 hodnotení

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako správne čistiť kuchynské spotrebiče a zákutia?

Tlačové správy

Aktualizované
17. mája 2018

Ako správne čistiť kuchynské spotrebiče a zákutia?
5 7 hodnotení

Čistota je pol zdravia. Toto platí pre kuchyne a spotrebiče v nej dvojnásobne. V našich kuchyniach sa zabývalo veľké množstvo spotrebičov, bez ktorých si varenia už nedokážeme ani predstaviť. Viete ale, ako sa o vašich pomocníkov správne starať a ako kuchyňu ako takú udržiavať v tom najlepšom stave?

Zoznámte sa s niekoľkými tipy, ktoré vám pomôžu udržiavať spotrebiče stále čisté a v najlepšej kondícii a dozviete sa niekoľko tipov na upratovanie celej kuchyne.

Pripravte sa na upratovanie kuchyne!

Pred samotným upratovaním si nezabudnite pripraviť všetko, čo by ste mohli neskôr potrebovať. Nezabúdajte ani na ochranné pomôcky, vďaka ktorým si šetríte zdravie.

Čistiace prostriedky všeobecne: s chlórom (Savo), tekutý piesok, utierky z mikrovlákna, hubka, teplá voda, ochranné rukavice, metlička a lopatku

Ekologické čistiace prostriedky: ocot, citrón, sóda, kyselina citrónová

Upratovanie kuchyne od A po Z

Aby bola kuchyňa skutočne čistá, je rozhodujúca pravidelnosť upratovania. Staré nečistoty sa veľmi zle čistia a preto na pravidelné upratovanie rozhodne dbajte.

  • Obklady kuchynskej linky čistite utierkami z mikrovlákna, ostré predmety ich môžu poškodiť. Na zašednuté škáry medzi kachličkami použite prostriedky s chlórom, napríklad Savo, ktoré im vráti pôvodnú svetlosť.
  • Dvierka kuchynskej linky často pokrýva mastný filter, obzvlášť v okolí sporáka a digestora, tiež na ich čistenie použite utierky z mikrovlákna a predídete prípadným škrabancom. Vždy čistite celú plochu pravidelnými ťahmi tak, aby na povrchu nevznikali šmuhy.
  • Nezabúdajte na úchyty. Ide o jedno z najčastejšie používaných a teda ochytaných, špinavých miest. Pre úchytky skriniek určite použite prostriedky s chlórom, aby ste tak docielili čo najlepšiu hygienu.
  • Na batérie nikdy nepoužívajte prípravky s obsahom chlóru, ktoré povrch rozleptajú, v každej drogérii nájdete množstvo prípravkov, prípadne je možné použiť slabý octový roztok.

Sklokeramická doska

Hladký povrch dosky je možné jednoducho čistiť pomocou hubky namočenú vo vode, prípadne k zotretiu nečistôt použite vlhčený obrúsok. V prípade, že voda nestačí, možno použiť niektorú zo špeciálnych škrabiek na sklokeramické platne, ktorá hrubé nečistoty spoľahlivo odstráni. Pri čistení sa vyvarujte použitia ostrých predmetov, či drôtenky. Týmito nástrojmi sklokeramickú dosku poškriabete a aj v mikroskopických ryhách sa budú usadzovať všetky nečistoty.

Praktický tip: Ak nemáte tekutý piesok, použite na hrubé nečistoty jedlú sódu, jej účinky vás milo prekvapia.

Sporáky

Sporáky sú najčastejšie používanými spotrebičmi v kuchyni. Pripečená mastnota a zvyšky jedla na sporáku sú nešvárom, s ktorým sa v kuchyni stretávame denne. Ani pri sebeväčšej pozornosti sa nedá znečisteniu stopercentne vyvarovať. Predísť neskoršiemu komplikovanému čisteniu možno iba bezprostredným upratovaním sporáku po varení, kedy je možné nečistoty zotrieť vlhkou handričkou. V tomto prípade je však dôležité maximálne dbať na bezpečnosť.

mora-sporak

Nerezové povrchy čistite obozretne

Na inak veľmi lesklom povrchu je vidieť doslova každý odtlačok prsta. Nerez je tiež veľmi náchylný na poškriabanie, takže použitie hrubých hubiek a tekutých pieskov sa rozhodne neodporúča. Oveľa vhodnejšie sú jemné utierky z mikrovlákna, ktoré nezanechajú typické šmuhy, ani nepoškodia lesklý povrch.

Chladničky a mrazničky

Odborníci odporúčajú čistiť chladničku aspoň raz za mesiac a to aj v prípade samoodmrazujúcích modelov. Vlhkosť v chladničke je totiž ideálnym prostredím pre tvorbu plesní a baktérií. Aj preto je dobré v chladničke skladovať potraviny zabalené. Tiež nie je dobré skladovať niektoré potraviny pri sebe, napríklad oddelenie surových a varených potravín znižuje možné riziko kontaminácie. Na čistenie použite antibakteriálne prípravky (napríklad Savo), prípadne vytrite chladničku octom, ktorý perfektne pohltí všetky zápachy. Pokiaľ do chladničky umiestnite misku s rozsypanou jedlou sódou, predídete budúcim zápachom.

Tip: Ak vyberáte do vašej kuchyne chladničku, určite sa pozrite na článok: Ako vybrať chladničku

Umývačky riadu

Umývačka riadu je dnes už bežnou súčasťou výbavy väčšiny domácností. O umývačku riadu je však potrebné dôkladne starať a čistiť ju aspoň každý mesiac. Veľkú úlohu v tomto prípade hrá kvalita vody, tvrdá voda môže zanechávať na stenách umývačky tmavé povlaky a odporúča sa použiť zmäkčovač. Tiež je vhodné pravidelne čistiť filtre, ktoré zachytávajú väčšie kusy špiny a ich rozkladanie často spôsobuje zápach.

Praktický tip: Ocot čistí, dezinfikuje a bojuje s vodným kameňom. Nalejte malé množstvo do nádržky saponátu, zapnite umývačku na vysokú teplotu a budete prekvapení výsledkom.

Mikrovlnné rúry

Mikrovlnné rúry nie je potrebné čistiť tak často, ako rúry klasické. Vďaka charakter potravín, ktoré v nich pripravujeme a pri použití poklopu na samotný tanierik, môže byť čistenie mikrovlnnej rúry naozaj hračkou. Povrch jednoducho zotrite navlhčenou handričkou, prípadne použite vodu so saponátom, či niekoľkými kvapkami octu, ktorý pohltí prípadný zápach jedla.

Praktický tip: Pokiaľ dôjde k väčšiemu znečisteniu a zvyšky jedla zaschnú, do mikrovlnnej rúry na noc vložte misku s vodou a plátkami citróna. Zaschnuté nečistoty vďaka vlhkosti vody a kyslosti citróna pôjdu druhý deň lepšie vyčistiť.

Odsávače pár

Odsávače pár sú v kuchyniach miestom, na ktorom z pochopiteľných dôvodov lipne najviac mastnoty. Preto je potrebné digestor najprv dôkladne odmastiť kvalitným odmasťovačom a až potom vyčistiť samotné filtre.

digestor

Uhlíkový filter je vhodné čistiť aspoň každé dva mesiace, buď ručne v teplej vode, alebo v umývačke riadu. Teplota vody, pri ktorej je možné uhlíkový filter umývať, by nemala presiahnuť 65 ° C.

Tukový filter je potrebné umývať aspoň raz mesačne. Najlepšie ručne, s pomocou jemného umývacieho prostriedku, prípadne v umývačke na nižšiu teplotu. Všetky informácie o typoch a umiestnení filtrov vo vašej digestore nájdete v manuáli.

Užitočná rada: Vytvorte si ekologický domáci odmasťovač tak, že zmiešate dve lyžice octu a dve lyžice jedlej sódy. Na mastné miesta ho nanášajte jemnou navlhčenou handričkou.

Rýchlovarné kanvice

V prípade rýchlovarnej kanvice nemusíme zápasiť s čistením vonkajšieho povrchu, ktorý ide ľahko zotrieť, náš najväčší problém totiž bude inde. Vodný kameň je nepriateľom všetkých prístrojov ktoré pracujú s vodou a varná kanvica rozhodne nie je výnimkou. Na vzniknuté usadeniny je najlepším pomocníkom odvápňovač, ktorý je dostupný v každej drogérii. Jeho použitie je individuálne podľa typu a konkrétne informácie nájdete vždy na obale zakúpeného výrobku.

Praktický tip: Ak sa chcete zbaviť vodného kameňa, kúpte si kyselinu citrónovú a niekoľko lyžičiek nechajte spolu s vodou niekoľkokrát prejsť varom. Kanvicu potom dôkladne prepláchnite.

Predchádzajte špine

Základným predpokladom k neskoršiemu praktickému upratovaniu, je vhodný výber samotnej kuchyne. Predpokladom rýchleho upratovania sú jednoducho otierateľné plochy z nenasiakavých materiálov. Niektorým atraktívnym lesklým prvkom sa doporučujeme vyvarovať, pre ich zlú údržbu. Vysoko lesklý povrch je síce atraktívny, ale akékoľvek šmuhy, alebo odtlačky rúk, pokazia vzhľad celej vašej kuchyne.

Tiež povrch pracovnej dosky je veľmi dôležitý, ideálne sú akrylátové povrchy, ktoré sú odolné voči poškriabaniu a tiež ľahko umývateľné. Veľmi dôležité je mať dobre utesnený priestor medzi kuchynskou doskou a stenou. Zlé utesnenie, pod ktoré sa dostávajú tekutiny a zvyšky jedla, je najčastejším dôvodom plesní v kuchyni.

Myslite aj na prakticky riešené šuplíky, ktoré pri upratovaní ľahko vyberiete.