Bišónik: Veselý a temperamentný pes

Bišónik už od staroveku robil spoločnosť vysoko postaveným dámam, čo ho radí medzi najstaršie psie plemená na svete. Tento temperamentný pôvodný obyvateľ Kanárskych ostrovov sa postupom času stal váženou súčasťou kráľovských dvorov.

Urodzené plemeno, charakteristické huňatou srsťou, ktorá nedráždi alergikov, sa teší obľube dodnes. Hravý, energický psík kompaktných rozmerov s nekonfliktnou povahou je jedným z najobľúbenejších bytových psov súčasnosti. Do popredia ho dostáva nielen jeho nekonfliktná povaha, ale najmä jemná, kučeravá srsť, ktorá vlastnosťami pripomína ľudské vlasy.

Bišonik - základná charakteristika
Využitiespoločenské plemeno
Srsťdlhá
Farbačisto biela
Dĺžka života14 – 15 rokov
Výška v kohútiku25 – 30 cm
Hmotnosť v dospelosti5 – 7 kg

Klasifikácia podľa FCI

Bišon - FCI klasifikácia
Odborný názovBichon Frisé, Bichon á poil frisé
Krajina pôvoduBelgicko, Francúzsko
Sekcia FCIBišóniky
Kategória FCISpoločenské a sprievodné psy
FCI kód9/1/215
Flickr
Bišónik svojím milým výzorom a huňatou srsťou pripomína plyšovú hračku

Charakteristika a povaha Bišónika

Bišoník je veselé plemeno, ktoré si ľudí ľahko získa svojím šarmom. Vďaka svojej priateľskosti a inteligencii je dobre prispôsobivý a nekonfliktný. Bez problémov vychádza nielen s deťmi, ale aj žije v spoločnej domácnosti s ďalšími zvieracími kamarátmi. Každý Bišoník je citlivý a potrebuje nežné zaobchádzanie. Na tento fakt netreba zabúdať najmä pri výchove Bišóna. Tá by mala byť dôsledná a prísna, no nie diktátorská a tvrdá.

1 - namenej, 5 - najviac
ľahkosť výchovy4
vhodnosť do bytu5
schopnosť byť celý deň sám doma1
vhodnosť pre začínajúcich chovateľov2
sklon priberať33
zdravie3
inteligencia3
vhodnosť k deťom4
tendencia štekať3
pĺznutie1
stráženie3
hravosť4
vzťah k mačkám4
energickosť3
Hoci Bišon nevyžaduje pravidlné prechádzky, nikdy neodmietne ani dlhšie prechádzku

Pre koho je Bišón vhodný

Citlivá povaha a nežnosť rodia z Bišóna ideálneho spoločníka pre osamelých ľudí. Keďže nevyžaduje extra starostlivosť a dlhé prechádzky bude ideálnym parťákom aj pre staršiu generáciu. Pri správnej socializácií a výchove bez problémov zvládne aj život v rodine s deťmi či inými domácimi zvieratami.

Typický vzhľad

Bišónik je malý psík charakteristický svojou bielou huňatou srsťou. Dominantu jeho tváre tvoria veľké tmavé oči a ňufák. Krk Bišóna je dlhý a hrdo nesený, čo mu dodáva trochu urodzený vzhľad.

PozitívaNegatíva
aktívny spoločník vyžaduje pravidelnú starostlivosť o srsť
vhodný aj pre alergikovnevie byť sám
nežný a priateľský potrebuje dôslednú socializáciu a výcvik

Chovanie a starostlivosť o Bišóna

Náročnosť starostlivosti o Bišóna je založená na starostlivosti o jeho jemnú srsť. Tá si vyžaduje pravidelné kúpanie, kefovanie a strihanie. Pokiaľ srsť nie je pravidelne vyčesávaná začne postupne tvoriť skrútené chumáčiky a môže sa zakudliť. Zväčšiť objem srsti Bišóna a dodať mu zaujímavý vzhľad možno aj jej natupírovaním. Pravidelnú pozornosť si zaslúžia aj pazúriky, uši a zuby Bišóna.

V ostatných smeroch sa starostlivosť o Bišóna v ničom nelíši od bežnej starostlivosti o iné plemená.

Najčastejšie zdravotné problémy

Bišóny chované podľa plemenného štandardu disponujú spravidla dobrým zdravím. Stretnúť sa môžeme s nasledujúcimi zdravotnými problémami:

  • luxácia patery,
  • močové kamene,
  • šedý zákal,
  • infekcie uší alebo očí.

Kŕmenie a strava

Potravu Bišóna rozdeľte do 2 kŕmnych dávok denne. Jej množstvo prispôsobte veku, zdravotnému stavu a aktivite vášho psa. Ideálna dávka predstavuje približne 2/3 čajovej šálky. Nikdy nenechávajte vášmu Bišónovi nasypané jedlo v miske počas celého dňa.

História plemena

Podľa historických nálezov, bolo plemeno podobné Bišónovi, známe už v staroveku. Bišon, ako ho poznáme dnes, pochádza z Kanarských ostrovov. Odtiaľ sa postupne rozšíril do Talianska a Francúzka, kde sa stal vďaka svojej povahe a kompaktnej veľkosti obľúbeným psom urodzených dám. Medzi bežné psie plemená sa Bišon zaradil koncom 19. storočia. Plemenom registrovaným v americkom klube chovateľov sa stal v roku 1972.

Roztomilý Bišon si vďaka kompaktnej veľkosti a milej povahe v minulosti získal srdcia mnohých vysokopostavených dám. Hoci jeho veľkosť aj dnes z neho robí obľúbeného „kabelkového“ psíka, dávno to nie je jeho jediným poslaním. Milá povaha a inteligencia Bišóna sú využívané v Canisterapii a Bišón robí verného spoločníka aj mnohým alergikom a ľuďom žijúcim v malých bytoch.

Recept na domáce zemiakové lokše ako od babičky

Chutné zemiakové lokše si môžete pripraviť aj doma. Stačí sa inšpirovať našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergia BielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 100 kJ/262,9 kcal 6 g 54 g1 g5 g
1 kus605 kJ/144,6 kcal 3 g30 g0,61 g3 g

Príprava chutných zemiakových lokší ako od babičky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ

Postup

Zemiaky najskôr uvaríme, potom olúpeme. Variť ich však môžeme aj klasicky bez šupky. Uvarené zemiaky popučíme a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Následne z cesta urobíme valček, ktorý pokrájame na niekoľko kusov. Jednotlivé kusy cesta následne vyvaľkáme do kruhu. Surové lokše popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Maslo roztopíme a lokše z každej strany riadne ponatierame.

Recepty na zemiakové lokše plnené

Zemiakové lokše s pečienkou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
1 ks cibule
500 g kuracej pečienky
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica horčice
1 dl oleja
soľ
oregano
čierne mleté korenie

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme pečienku ako plnku. Panvicu pokvapkáme olejom a pridáme nasekanú cibuľu, ktorú opražíme. Potom pridáme nasekaný cesnak a oregano. Spolu všetko opražíme a pridáme nadrobno nasekanú kuraciu pečienku. Do panvice pridáme mleté čierne korenie a premiešame. Pečienku pražíme, kým sa vyparí všetka tekutina a zostane len hustá omáčka, do ktorej primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejme a máme plnku, ktorou naplníme lokše. Následne lokše zrolujeme.

Zemiakové lokše s makom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
125 g masla
soľ
80 g maku
80 g práškového cukru

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Na záver ich posypeme makom zmiešaným s cukrom a stočíme.

Bezlepkové lokše

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g múky Uni a Farina
soľ

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu akurát múku nahradíme múkou Uni a Farina.

Lokše z kyslého mlieka bez zemiakov z múky a vody

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg múky polohrubej
1 l acidofilného mlieka
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky cukru
olej

Postup

Do múky pridáme 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, cukor a kyslé mlieko. Následne zamiesime hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať. Cesto vyvaľkáme valčekom a pokrájame na asi 3 cm kúsky. Z každého kúska cesta vyvaľkáme hrubú lokšu a necháme aspoň 10 minút podkysnúť. Následne vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán.

Lokše s makom a slivkovým lekvárom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Na makovú plnku:
5 polievkových lyžíc mletého maku
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
70 ml horúcej vody
2 polievkové lyžice slivkového lekváru

Postup

Pripravíme si lokše z pôvodného receptu. Následne si pripravíme plnku. Do pomletého maku s cukrom prilievame vriacu vodu. Následne do mokrého maku vmiešame slivkový lekvár a dosladíme podľa chuti. Makovú plnku potom roztierame po lokši a zrolujeme ju.

Obľúbené jedlá s lokšami

Kačacia pečeň s lokšami

Veľmi obľúbenou pochúťkou je aj kačacia pečeň s lokšami. Mnohí si k nej dávajú aj červenú kapustu. Postup je v podstate stále rovnaký. Najskôr si pripravíme lokše a potom plnku z kačacej pečene. Dochutíme podľa chuti, napríklad kapustou.

Pečená hus s lokšami

Vyhľadávanou delikatesou je aj pečená hus, ktorá sa podáva s lokšami. Najprv si treba pripraviť hus, následne lokše. Upečenú hus nakrájame a podávame s dusenou kapustou a lokšami.