Bišónik: Veselý a temperamentný pes

Bišónik už od staroveku robil spoločnosť vysoko postaveným dámam, čo ho radí medzi najstaršie psie plemená na svete. Tento temperamentný pôvodný obyvateľ Kanárskych ostrovov sa postupom času stal váženou súčasťou kráľovských dvorov.

Urodzené plemeno, charakteristické huňatou srsťou, ktorá nedráždi alergikov, sa teší obľube dodnes. Hravý, energický psík kompaktných rozmerov s nekonfliktnou povahou je jedným z najobľúbenejších bytových psov súčasnosti. Do popredia ho dostáva nielen jeho nekonfliktná povaha, ale najmä jemná, kučeravá srsť, ktorá vlastnosťami pripomína ľudské vlasy.

Bišonik - základná charakteristika
Využitiespoločenské plemeno
Srsťdlhá
Farbačisto biela
Dĺžka života14 – 15 rokov
Výška v kohútiku25 – 30 cm
Hmotnosť v dospelosti5 – 7 kg

Klasifikácia podľa FCI

Bišon - FCI klasifikácia
Odborný názovBichon Frisé, Bichon á poil frisé
Krajina pôvoduBelgicko, Francúzsko
Sekcia FCIBišóniky
Kategória FCISpoločenské a sprievodné psy
FCI kód9/1/215
Flickr
Bišónik svojím milým výzorom a huňatou srsťou pripomína plyšovú hračku

Charakteristika a povaha Bišónika

Bišoník je veselé plemeno, ktoré si ľudí ľahko získa svojím šarmom. Vďaka svojej priateľskosti a inteligencii je dobre prispôsobivý a nekonfliktný. Bez problémov vychádza nielen s deťmi, ale aj žije v spoločnej domácnosti s ďalšími zvieracími kamarátmi. Každý Bišoník je citlivý a potrebuje nežné zaobchádzanie. Na tento fakt netreba zabúdať najmä pri výchove Bišóna. Tá by mala byť dôsledná a prísna, no nie diktátorská a tvrdá.

1 - namenej, 5 - najviac
ľahkosť výchovy4
vhodnosť do bytu5
schopnosť byť celý deň sám doma1
vhodnosť pre začínajúcich chovateľov2
sklon priberať33
zdravie3
inteligencia3
vhodnosť k deťom4
tendencia štekať3
pĺznutie1
stráženie3
hravosť4
vzťah k mačkám4
energickosť3
Hoci Bišon nevyžaduje pravidlné prechádzky, nikdy neodmietne ani dlhšie prechádzku

Pre koho je Bišón vhodný

Citlivá povaha a nežnosť rodia z Bišóna ideálneho spoločníka pre osamelých ľudí. Keďže nevyžaduje extra starostlivosť a dlhé prechádzky bude ideálnym parťákom aj pre staršiu generáciu. Pri správnej socializácií a výchove bez problémov zvládne aj život v rodine s deťmi či inými domácimi zvieratami.

Typický vzhľad

Bišónik je malý psík charakteristický svojou bielou huňatou srsťou. Dominantu jeho tváre tvoria veľké tmavé oči a ňufák. Krk Bišóna je dlhý a hrdo nesený, čo mu dodáva trochu urodzený vzhľad.

PozitívaNegatíva
aktívny spoločník vyžaduje pravidelnú starostlivosť o srsť
vhodný aj pre alergikovnevie byť sám
nežný a priateľský potrebuje dôslednú socializáciu a výcvik

Chovanie a starostlivosť o Bišóna

Náročnosť starostlivosti o Bišóna je založená na starostlivosti o jeho jemnú srsť. Tá si vyžaduje pravidelné kúpanie, kefovanie a strihanie. Pokiaľ srsť nie je pravidelne vyčesávaná začne postupne tvoriť skrútené chumáčiky a môže sa zakudliť. Zväčšiť objem srsti Bišóna a dodať mu zaujímavý vzhľad možno aj jej natupírovaním. Pravidelnú pozornosť si zaslúžia aj pazúriky, uši a zuby Bišóna.

V ostatných smeroch sa starostlivosť o Bišóna v ničom nelíši od bežnej starostlivosti o iné plemená.

Najčastejšie zdravotné problémy

Bišóny chované podľa plemenného štandardu disponujú spravidla dobrým zdravím. Stretnúť sa môžeme s nasledujúcimi zdravotnými problémami:

  • luxácia patery,
  • močové kamene,
  • šedý zákal,
  • infekcie uší alebo očí.

Kŕmenie a strava

Potravu Bišóna rozdeľte do 2 kŕmnych dávok denne. Jej množstvo prispôsobte veku, zdravotnému stavu a aktivite vášho psa. Ideálna dávka predstavuje približne 2/3 čajovej šálky. Nikdy nenechávajte vášmu Bišónovi nasypané jedlo v miske počas celého dňa.

História plemena

Podľa historických nálezov, bolo plemeno podobné Bišónovi, známe už v staroveku. Bišon, ako ho poznáme dnes, pochádza z Kanarských ostrovov. Odtiaľ sa postupne rozšíril do Talianska a Francúzka, kde sa stal vďaka svojej povahe a kompaktnej veľkosti obľúbeným psom urodzených dám. Medzi bežné psie plemená sa Bišon zaradil koncom 19. storočia. Plemenom registrovaným v americkom klube chovateľov sa stal v roku 1972.

Roztomilý Bišon si vďaka kompaktnej veľkosti a milej povahe v minulosti získal srdcia mnohých vysokopostavených dám. Hoci jeho veľkosť aj dnes z neho robí obľúbeného „kabelkového“ psíka, dávno to nie je jeho jediným poslaním. Milá povaha a inteligencia Bišóna sú využívané v Canisterapii a Bišón robí verného spoločníka aj mnohým alergikom a ľuďom žijúcim v malých bytoch.

Ako na domáce chrumkavé sušené jablká

Čaro sušených jabĺk som prvýkrát objavila pár rokov dozadu, keď som aktívne športovanie dopĺňala zdravým jedálničkom. Pravidelne som si ich kupovala ako zdravé vyhrýzanie v robote k počítaču. Odtiaľ to bol už len krôčik k tomu, že som si postupne sušené jablká začala robiť sama doma v sušičke na ovocie.

Príprava

Aktuálne v záhrade začínajú padať prvé jablká, ktoré je už škoda vyhodiť, no zároveň nie sú vhodné na konzumáciu. Okrem ich spracovania na džem či koláč je možné ich vyskúšať aj sušiť. Sušiť možno všetky jablká, ktoré nie sú vhodné na priamu konzumáciu alebo skladovanie.

Ak sa rozhodnete sušiť popadané jabĺčka, presvedčte sa najskôr o tom, či sú už dostatočné zrelé – sladké. V opačnom prípade uprednostnite spracovanie jabĺk takým konzervačným spôsobom, pri ktorom sa pridáva aj cukor – džem, zavárané jablká alebo sterilizované strúhané jablká.

Popadané jablká sú ideálne na sušenie

Jabĺčka sušte až vtedy, keď už sú dostatočné sladké. Vtedy ich stačí sušiť aj bez dochutenia a vytvoriť si tak zdravé jablkové čipsy – ideálne vyhrýzanie na dlhé zimné večery.

Sušené jablká obsahujú množstvo vitamínov, vďaka čomu predstavujú ideálnu formu prísunu vitamínov v zime, kedy k nim už organizmus nemá taký jednoduchý prístup ako v lete. V sušených jablkách nájdeme rôzne vitamíny a minerály, hlavne železo, horčík, vápnik, vitamín C, vitamín B a vlákninu.

Okrem chuťového zážitku si tak znižujeme riziko rakoviny hrubého čreva, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí tráviaceho systému a podporujeme činnosť mozgu. Jablkové čipsy možno kúpiť aj v obchode so zdravou výživou, ale domáce sú domáce. A navyše ich príprava vôbec nie je zložitá.

Sušené jablká možno využiť aj ako pohostenie pre hostí

Sušenie jabĺk

Jabĺčka možno sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu alebo v rúre na pečenie. Ak máte radi skôr prirodzenú chuť, stačí ich usušiť neochutené. Naopak, ak máte pahltnejší jazýček môžete ich ochutiť napríklad škoricou.

Jabĺčka zbavte stredu (ideálne vykrajovačom, tak aby jabĺčka ostali celé) a ošúpte ich. Ak je šupka len jemná, môžete ju na jabĺčkach aj nechať, všetko závisí od vašich preferencií. Šupka má po usušení trošku horkejšiu chuť ako zvyšok jabĺčok.

Jablká možno sušiť so šupkou aj bez

Očistené jablká nakrájajte na rovnako hrubé kolieska. Tenké kolieska cca 2 mm sa rýchlo usušia a po sušení budú tenučké a chrumkavé. Hrubšie kolieska 4 mm sa budú sušiť o niečo dlhšie a neostanú také tenké a chrumkavé.

Nakrájané jablká rýchlo hnednú. Predchádzať tomuto problému možno tak, že nakrájané jabĺčka namočíte vo vode s kyselinou citrónovou. Takto pripravené jablká už možno sušiť alebo ich ešte ochutiť a následne sušiť.

To, že je ovocie dobre vysušené, spoznáte podľa toho, že je celé rovnakej farby a štruktúry, to znamená rovnako je suché v strede aj na okrajoch.

Usušené jablká ešte teplé uskladnite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Následne si vždy naložte podľa chuti a nádobu opäť uzavrite. Vďaka tomuto spôsobu uskladnenia ostanú sušené jablká stále chutne chrumkavé. Sušené jablká možno skladovať až 2 roky.

Postupy

Jablká možno sušiť na voľnom vzduchu v izbe na radiátore, sušiaku na prádlo alebo na okne. Stačí nakrájané jablká uložiť na papier na pečenie alebo iný papier bez potlače (rozhodne nie noviny) a nechať sušiť. Tento spôsob sušenia je však veľmi zdĺhavý. Sušené jablká sú ideálne najskôr o 4 až 5 dní. Omnoho jednoduchšie a rýchlejšie je sušenie jabĺk v sušičke alebo rúre na pečenie.

Sušenie jabĺk v sušičke, krok za krokom

Sušenie jabĺk v sušičke predstavuje najrýchlejšiu možnosť ako ich sušiť. Hotové sušené jabĺčka máme už za pár minút sušenia.

Nakrájané jablká poukladajte do sušičky tak, aby sa neprekrývali. Teplotu nastavte na 55 stupňov a nechajte vysušiť.

Sušenie jabĺk v sušičke je najrýchlejšia možnosť ako pripraviť chrumkavé jablkové čipsy

Sušenie jabĺk v rúre

Sušenie jabĺk v rúre na pečenie aj s prestávkami trvá približne 1 až 2 dni.

Nakrájané jabĺčka poukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie. Rúru na pečenie nastavte na 30 stupňov, vložte do nej plech s jabĺčkami, ale dvierka nechajte pootvorené. Keď sú jablká polosuché zvýšte teplotu na 75 stupňov a následne pred dokončením sušenia ju opäť znížte.

Ako využiť sušené jablká

Sušené jablká možno využiť ako zdravé vyhrýzanie ku televízoru, pohostenie pre hostí (náhrada čipsov), na pečenie či do rôznych kaší. Počas zimy a Vianoc ich môžete použiť aj ako voňavú dekoráciu.

Sušené jablká predstavujú ideálny spôsob, ako spracovať bohatú úrodu jabĺk. Ich príprava je nenáročná, najviac času zaberie čistenie a krájanie jabĺk. Spôsobov ako sušiť jablká je viacero, pričom každý z nich má svoje výhody. Či už sa rozhodnete pre lacnejšie prípravu sušených jabĺčok na voľnom vzduchu alebo investujete do sušičky ovocia, chrumkavá vitamínová bomba isto poteší celú rodinu.