Šarpej: Výborný spoločník a prirodzene strážny pes

Sharpei, pes čínskeho vidieka, je výborným spoločníkom a prirodzene strážnym psom. Kým iné psie plemená sú ľahko zameniteľné, dobráka Šarpeja, si len tak s iným plemenom nepomýlite. Jeho typická zvrásnená koža a dobrácky výzor si ľahko získajú srdce masy ľudí. V minulosti patrila táto rasa medzi najohrozenejšie psie rasy na svete, čo z nej aj dnes robí vysoko cenené psie plemeno.

Šarpej - základná charakteristika
Využitiespoločenský pes, lovecké plemeno
Srsťkrátkosrstý
Farbačierny, červený, plavý, čierny s náznakom hrdzavej, krémový
Výška v kohútiku48 – 58,5 cm
Hmotnosť v dospelosti20 – 32,5 kg

Klasifikácia podľa FCI

Šarpej - FCI klasifikácia
Odborný názovShar Pei
Krajina pôvoduČína
Sekcia FCIMolossy, dogovité psy
Kategória FCIPinče, bradáče, molossy a švajčiarske salašnícke psy a príbuzné plemená
FCI kód2/2.2/309
Vďaka dobráckemu výzoru si Šarpej rýchlo získa srdce svojho majiteľa

Charakteristika a povaha Šarpeja

Šarpej je múdre a empatické plemeno. Typická je pre neho vyrovnaná, ale zároveň energická a zvedavá povaha. Zároveň si Šarpej rád žije život „po svojom“ a nikdy z neho nebude otrocky poslušný pes, preto jeho výchova vyžaduje pevnú ruku a dôslednosť. Vďaka svojej citlivej povahe prehnane reaguje na zvýšený hlas a príliš prísny trest. K cudzím ľuďom vie byť nedôverčivý a obvykle je nadmerne viazaný len na jedného človeka.

1 - najmenej 5 - najviac
ľahkosť výchovy4
vhodnosť do bytu4
schopnosť byť celý deň sám doma4
vhodnosť pre začínajúcich chovateľov3
sklon priberať2
zdravie2
inteligencia4
vhodnosť k deťom3
tendencia štekať3
pĺznutie2
stráženie4
hravosť4
vzťah k mačkám2
energickosť3

Pre koho je Šarpej vhodný

Šarpej je vhodný najmä pre osamelých ľudí (jedného pána), no zvykne si aj na život v rodine, kde si ale vyberie jedného člena, ktorý bude jeho favoritom. Vďaka svojej citlivej povahe mu nerobí dobre domácnosť plná hystérie a hádok. Pri výbere Šarpeja by mali byť opatrné aj rodiny s malými deťmi, nakoľko ich hravá, zvedavá povaha môže byť v kombinácií s lenivou povahou Šarpeja neriešiteľný problém.

Zmenu majiteľa nesie veľmi ťažko a vie sa doslova užialiť. Preto predtým, ako si zaobstaráte Šarpeja, dobre zvážte svoju schopnosť postarať sa o neho až do konca jeho života.

Ideálnym domovom pre neho bude interiér domu alebo bytu. Pri umiestnení v koterci bude trpieť jeho spoločenská povaha, ale taktiež aj zdravie, nakoľko nie je dobre vybavený na znášanie nízkych teplôt.

Hoci Šarpej nebude svojho majiteľa nútiť k dlhým prechádzam, rozhodne sa im poteší

Typický vzhľad

Šarpej je pes stredného vzrastu s veľkou hlavou, ktorá sa ani smerom k ňufáku takmer nezužuje. Výraz tváre dopĺňajú tmavé, smutne pôsobiace oči a trojuholníkové uši. Jeho nezameniteľným poznávacím znakom a je zvrásnená koža pokrytá krátkou srsťou. Najmä šteniatka môžu pôsobiť dojmom, akoby boli „oblečené“ do kože veľkého psa.

PozitívaNegatíva
lojalita a priateľskosťslabšie zdravie
nevyžaduje špeciálnu starostlivosť citlivý na stres a hystériu
originálny vzhľad môže byť prehnane dominantný

Chovanie a starostlivosť o Šarpeja

Špeciálnu pozornosť v starostlivosti o Šarpeja si zaslúžia jeho kožné záhyby, ktoré treba pravidelne umývať a ošetrovať. V ostatných smeroch je starostlivosť o Šarpeja nenáročná a v ničom sa nelíši od bežnej starostlivosti o iné plemená.

Dôležité je dbať na včasnú socializáciu, ktorá v budúcnosti vo veľkej miere uľahčí život s tvrdohlavým Šarpejom.

Najčastejšie zdravotné problémy

Šarpej patrí medzi plemená, ktoré sú náchylné na množstvo zdravotných problémov. Najčastejšie ochorenia, s ktorými sa u nich môžete stretnúť sú:

  • Kožné problémy,
  • Zápalové ochorenia uší,
  • Problémy s očami,
  • Ochorenia kĺbov a pohybového aparátu – napr. dysplázia bedrového kĺbu,
  • Nadúvanie a plynatosť.
Šarpej patrí medzi lenivšie plemená

Najčastejšie zdravotné problémy

Šarpej patrí medzi plemená, ktoré sú náchylné na množstvo zdravotných problémov. Najčastejšie ochorenia, s ktorými sa u nich môžete stretnúť sú:

  • Kožné problémy,
  • Zápalové ochorenia uší,
  • Problémy s očami,
  • Ochorenia kĺbov a pohybového aparátu – napr. dysplázia bedrového kĺbu,
  • Nadúvanie a plynatosť.

Kŕmenie a strava

Ako u všetkých psích plemien, aj pri Šarpejoch je dôležité, aby boli kŕmené kvalitnou a vyváženou stravou. Potešia sa suchej aj vlhkej strave, dôležité je dbať na to, aby vždy po jedení, bola srsť v okolí ich úst čistá. V opačnom prípade sa u nich ľahko vyvinie kožná infekcia.

História plemena

História plemena Shar – pei siaha ešte ďaleko do obdobia pred naším letopočtom. Jeho predkovia nepochybne pochádzajú z 2. storočia nášho letopočtu, pričom za miesto vzniku tohto plemena sa považuje malé čínske mestečko Dah-Let v provincii Rwun Tung.

Ako roky plynuli Šarpeje v Číne takmer úplne vyhynuli. O záchranu tohto plemena sa začal zaujímať v 70. rokoch minulého storočia pán Matgo Law z Hongkongu. Situácia vyzerala takmer beznádejne a v rokoch 1977 až 1978 bol Šarpej uznaný za najohrozenejšie psie plemeno na svete. Prvé šteniatka Šarpeja sa mimo územia Číny narodili v roku 1974.

Hoci názov Šarpej symbolizuje čínskeho bojového psa a toto meno budovali Šarpejovi aj rôzne legendy, medzi bojové psy Šarpej rozhodne nepatrí. Skôr naopak. Ide o nežného spoločníka, ktorý vám do života prinesie množstvo harmónie a pokoja.

Recept na domáce zemiakové lokše ako od babičky

Chutné zemiakové lokše si môžete pripraviť aj doma. Stačí sa inšpirovať našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergia BielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 100 kJ/262,9 kcal 6 g 54 g1 g5 g
1 kus605 kJ/144,6 kcal 3 g30 g0,61 g3 g

Príprava chutných zemiakových lokší ako od babičky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ

Postup

Zemiaky najskôr uvaríme, potom olúpeme. Variť ich však môžeme aj klasicky bez šupky. Uvarené zemiaky popučíme a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Následne z cesta urobíme valček, ktorý pokrájame na niekoľko kusov. Jednotlivé kusy cesta následne vyvaľkáme do kruhu. Surové lokše popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Maslo roztopíme a lokše z každej strany riadne ponatierame.

Recepty na zemiakové lokše plnené

Zemiakové lokše s pečienkou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
1 ks cibule
500 g kuracej pečienky
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica horčice
1 dl oleja
soľ
oregano
čierne mleté korenie

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme pečienku ako plnku. Panvicu pokvapkáme olejom a pridáme nasekanú cibuľu, ktorú opražíme. Potom pridáme nasekaný cesnak a oregano. Spolu všetko opražíme a pridáme nadrobno nasekanú kuraciu pečienku. Do panvice pridáme mleté čierne korenie a premiešame. Pečienku pražíme, kým sa vyparí všetka tekutina a zostane len hustá omáčka, do ktorej primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejme a máme plnku, ktorou naplníme lokše. Následne lokše zrolujeme.

Zemiakové lokše s makom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
125 g masla
soľ
80 g maku
80 g práškového cukru

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Na záver ich posypeme makom zmiešaným s cukrom a stočíme.

Bezlepkové lokše

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g múky Uni a Farina
soľ

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu akurát múku nahradíme múkou Uni a Farina.

Lokše z kyslého mlieka bez zemiakov z múky a vody

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg múky polohrubej
1 l acidofilného mlieka
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky cukru
olej

Postup

Do múky pridáme 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, cukor a kyslé mlieko. Následne zamiesime hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať. Cesto vyvaľkáme valčekom a pokrájame na asi 3 cm kúsky. Z každého kúska cesta vyvaľkáme hrubú lokšu a necháme aspoň 10 minút podkysnúť. Následne vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán.

Lokše s makom a slivkovým lekvárom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Na makovú plnku:
5 polievkových lyžíc mletého maku
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
70 ml horúcej vody
2 polievkové lyžice slivkového lekváru

Postup

Pripravíme si lokše z pôvodného receptu. Následne si pripravíme plnku. Do pomletého maku s cukrom prilievame vriacu vodu. Následne do mokrého maku vmiešame slivkový lekvár a dosladíme podľa chuti. Makovú plnku potom roztierame po lokši a zrolujeme ju.

Obľúbené jedlá s lokšami

Kačacia pečeň s lokšami

Veľmi obľúbenou pochúťkou je aj kačacia pečeň s lokšami. Mnohí si k nej dávajú aj červenú kapustu. Postup je v podstate stále rovnaký. Najskôr si pripravíme lokše a potom plnku z kačacej pečene. Dochutíme podľa chuti, napríklad kapustou.

Pečená hus s lokšami

Vyhľadávanou delikatesou je aj pečená hus, ktorá sa podáva s lokšami. Najprv si treba pripraviť hus, následne lokše. Upečenú hus nakrájame a podávame s dusenou kapustou a lokšami.