Šarpej: Výborný spoločník a prirodzene strážny pes

Sharpei, pes čínskeho vidieka, je výborným spoločníkom a prirodzene strážnym psom. Kým iné psie plemená sú ľahko zameniteľné, dobráka Šarpeja, si len tak s iným plemenom nepomýlite. Jeho typická zvrásnená koža a dobrácky výzor si ľahko získajú srdce masy ľudí. V minulosti patrila táto rasa medzi najohrozenejšie psie rasy na svete, čo z nej aj dnes robí vysoko cenené psie plemeno.

Šarpej - základná charakteristika
Využitiespoločenský pes, lovecké plemeno
Srsťkrátkosrstý
Farbačierny, červený, plavý, čierny s náznakom hrdzavej, krémový
Výška v kohútiku48 – 58,5 cm
Hmotnosť v dospelosti20 – 32,5 kg

Klasifikácia podľa FCI

Šarpej - FCI klasifikácia
Odborný názovShar Pei
Krajina pôvoduČína
Sekcia FCIMolossy, dogovité psy
Kategória FCIPinče, bradáče, molossy a švajčiarske salašnícke psy a príbuzné plemená
FCI kód2/2.2/309
Vďaka dobráckemu výzoru si Šarpej rýchlo získa srdce svojho majiteľa

Charakteristika a povaha Šarpeja

Šarpej je múdre a empatické plemeno. Typická je pre neho vyrovnaná, ale zároveň energická a zvedavá povaha. Zároveň si Šarpej rád žije život „po svojom“ a nikdy z neho nebude otrocky poslušný pes, preto jeho výchova vyžaduje pevnú ruku a dôslednosť. Vďaka svojej citlivej povahe prehnane reaguje na zvýšený hlas a príliš prísny trest. K cudzím ľuďom vie byť nedôverčivý a obvykle je nadmerne viazaný len na jedného človeka.

1 - najmenej 5 - najviac
ľahkosť výchovy4
vhodnosť do bytu4
schopnosť byť celý deň sám doma4
vhodnosť pre začínajúcich chovateľov3
sklon priberať2
zdravie2
inteligencia4
vhodnosť k deťom3
tendencia štekať3
pĺznutie2
stráženie4
hravosť4
vzťah k mačkám2
energickosť3

Pre koho je Šarpej vhodný

Šarpej je vhodný najmä pre osamelých ľudí (jedného pána), no zvykne si aj na život v rodine, kde si ale vyberie jedného člena, ktorý bude jeho favoritom. Vďaka svojej citlivej povahe mu nerobí dobre domácnosť plná hystérie a hádok. Pri výbere Šarpeja by mali byť opatrné aj rodiny s malými deťmi, nakoľko ich hravá, zvedavá povaha môže byť v kombinácií s lenivou povahou Šarpeja neriešiteľný problém.

Zmenu majiteľa nesie veľmi ťažko a vie sa doslova užialiť. Preto predtým, ako si zaobstaráte Šarpeja, dobre zvážte svoju schopnosť postarať sa o neho až do konca jeho života.

Ideálnym domovom pre neho bude interiér domu alebo bytu. Pri umiestnení v koterci bude trpieť jeho spoločenská povaha, ale taktiež aj zdravie, nakoľko nie je dobre vybavený na znášanie nízkych teplôt.

Hoci Šarpej nebude svojho majiteľa nútiť k dlhým prechádzam, rozhodne sa im poteší

Typický vzhľad

Šarpej je pes stredného vzrastu s veľkou hlavou, ktorá sa ani smerom k ňufáku takmer nezužuje. Výraz tváre dopĺňajú tmavé, smutne pôsobiace oči a trojuholníkové uši. Jeho nezameniteľným poznávacím znakom a je zvrásnená koža pokrytá krátkou srsťou. Najmä šteniatka môžu pôsobiť dojmom, akoby boli „oblečené“ do kože veľkého psa.

PozitívaNegatíva
lojalita a priateľskosťslabšie zdravie
nevyžaduje špeciálnu starostlivosť citlivý na stres a hystériu
originálny vzhľad môže byť prehnane dominantný

Chovanie a starostlivosť o Šarpeja

Špeciálnu pozornosť v starostlivosti o Šarpeja si zaslúžia jeho kožné záhyby, ktoré treba pravidelne umývať a ošetrovať. V ostatných smeroch je starostlivosť o Šarpeja nenáročná a v ničom sa nelíši od bežnej starostlivosti o iné plemená.

Dôležité je dbať na včasnú socializáciu, ktorá v budúcnosti vo veľkej miere uľahčí život s tvrdohlavým Šarpejom.

Najčastejšie zdravotné problémy

Šarpej patrí medzi plemená, ktoré sú náchylné na množstvo zdravotných problémov. Najčastejšie ochorenia, s ktorými sa u nich môžete stretnúť sú:

  • Kožné problémy,
  • Zápalové ochorenia uší,
  • Problémy s očami,
  • Ochorenia kĺbov a pohybového aparátu – napr. dysplázia bedrového kĺbu,
  • Nadúvanie a plynatosť.
Šarpej patrí medzi lenivšie plemená

Najčastejšie zdravotné problémy

Šarpej patrí medzi plemená, ktoré sú náchylné na množstvo zdravotných problémov. Najčastejšie ochorenia, s ktorými sa u nich môžete stretnúť sú:

  • Kožné problémy,
  • Zápalové ochorenia uší,
  • Problémy s očami,
  • Ochorenia kĺbov a pohybového aparátu – napr. dysplázia bedrového kĺbu,
  • Nadúvanie a plynatosť.

Kŕmenie a strava

Ako u všetkých psích plemien, aj pri Šarpejoch je dôležité, aby boli kŕmené kvalitnou a vyváženou stravou. Potešia sa suchej aj vlhkej strave, dôležité je dbať na to, aby vždy po jedení, bola srsť v okolí ich úst čistá. V opačnom prípade sa u nich ľahko vyvinie kožná infekcia.

História plemena

História plemena Shar – pei siaha ešte ďaleko do obdobia pred naším letopočtom. Jeho predkovia nepochybne pochádzajú z 2. storočia nášho letopočtu, pričom za miesto vzniku tohto plemena sa považuje malé čínske mestečko Dah-Let v provincii Rwun Tung.

Ako roky plynuli Šarpeje v Číne takmer úplne vyhynuli. O záchranu tohto plemena sa začal zaujímať v 70. rokoch minulého storočia pán Matgo Law z Hongkongu. Situácia vyzerala takmer beznádejne a v rokoch 1977 až 1978 bol Šarpej uznaný za najohrozenejšie psie plemeno na svete. Prvé šteniatka Šarpeja sa mimo územia Číny narodili v roku 1974.

Hoci názov Šarpej symbolizuje čínskeho bojového psa a toto meno budovali Šarpejovi aj rôzne legendy, medzi bojové psy Šarpej rozhodne nepatrí. Skôr naopak. Ide o nežného spoločníka, ktorý vám do života prinesie množstvo harmónie a pokoja.

Ako na domáce chrumkavé sušené jablká

Čaro sušených jabĺk som prvýkrát objavila pár rokov dozadu, keď som aktívne športovanie dopĺňala zdravým jedálničkom. Pravidelne som si ich kupovala ako zdravé vyhrýzanie v robote k počítaču. Odtiaľ to bol už len krôčik k tomu, že som si postupne sušené jablká začala robiť sama doma v sušičke na ovocie.

Príprava

Aktuálne v záhrade začínajú padať prvé jablká, ktoré je už škoda vyhodiť, no zároveň nie sú vhodné na konzumáciu. Okrem ich spracovania na džem či koláč je možné ich vyskúšať aj sušiť. Sušiť možno všetky jablká, ktoré nie sú vhodné na priamu konzumáciu alebo skladovanie.

Ak sa rozhodnete sušiť popadané jabĺčka, presvedčte sa najskôr o tom, či sú už dostatočné zrelé – sladké. V opačnom prípade uprednostnite spracovanie jabĺk takým konzervačným spôsobom, pri ktorom sa pridáva aj cukor – džem, zavárané jablká alebo sterilizované strúhané jablká.

Popadané jablká sú ideálne na sušenie

Jabĺčka sušte až vtedy, keď už sú dostatočné sladké. Vtedy ich stačí sušiť aj bez dochutenia a vytvoriť si tak zdravé jablkové čipsy – ideálne vyhrýzanie na dlhé zimné večery.

Sušené jablká obsahujú množstvo vitamínov, vďaka čomu predstavujú ideálnu formu prísunu vitamínov v zime, kedy k nim už organizmus nemá taký jednoduchý prístup ako v lete. V sušených jablkách nájdeme rôzne vitamíny a minerály, hlavne železo, horčík, vápnik, vitamín C, vitamín B a vlákninu.

Okrem chuťového zážitku si tak znižujeme riziko rakoviny hrubého čreva, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí tráviaceho systému a podporujeme činnosť mozgu. Jablkové čipsy možno kúpiť aj v obchode so zdravou výživou, ale domáce sú domáce. A navyše ich príprava vôbec nie je zložitá.

Sušené jablká možno využiť aj ako pohostenie pre hostí

Sušenie jabĺk

Jabĺčka možno sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu alebo v rúre na pečenie. Ak máte radi skôr prirodzenú chuť, stačí ich usušiť neochutené. Naopak, ak máte pahltnejší jazýček môžete ich ochutiť napríklad škoricou.

Jabĺčka zbavte stredu (ideálne vykrajovačom, tak aby jabĺčka ostali celé) a ošúpte ich. Ak je šupka len jemná, môžete ju na jabĺčkach aj nechať, všetko závisí od vašich preferencií. Šupka má po usušení trošku horkejšiu chuť ako zvyšok jabĺčok.

Jablká možno sušiť so šupkou aj bez

Očistené jablká nakrájajte na rovnako hrubé kolieska. Tenké kolieska cca 2 mm sa rýchlo usušia a po sušení budú tenučké a chrumkavé. Hrubšie kolieska 4 mm sa budú sušiť o niečo dlhšie a neostanú také tenké a chrumkavé.

Nakrájané jablká rýchlo hnednú. Predchádzať tomuto problému možno tak, že nakrájané jabĺčka namočíte vo vode s kyselinou citrónovou. Takto pripravené jablká už možno sušiť alebo ich ešte ochutiť a následne sušiť.

To, že je ovocie dobre vysušené, spoznáte podľa toho, že je celé rovnakej farby a štruktúry, to znamená rovnako je suché v strede aj na okrajoch.

Usušené jablká ešte teplé uskladnite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Následne si vždy naložte podľa chuti a nádobu opäť uzavrite. Vďaka tomuto spôsobu uskladnenia ostanú sušené jablká stále chutne chrumkavé. Sušené jablká možno skladovať až 2 roky.

Postupy

Jablká možno sušiť na voľnom vzduchu v izbe na radiátore, sušiaku na prádlo alebo na okne. Stačí nakrájané jablká uložiť na papier na pečenie alebo iný papier bez potlače (rozhodne nie noviny) a nechať sušiť. Tento spôsob sušenia je však veľmi zdĺhavý. Sušené jablká sú ideálne najskôr o 4 až 5 dní. Omnoho jednoduchšie a rýchlejšie je sušenie jabĺk v sušičke alebo rúre na pečenie.

Sušenie jabĺk v sušičke, krok za krokom

Sušenie jabĺk v sušičke predstavuje najrýchlejšiu možnosť ako ich sušiť. Hotové sušené jabĺčka máme už za pár minút sušenia.

Nakrájané jablká poukladajte do sušičky tak, aby sa neprekrývali. Teplotu nastavte na 55 stupňov a nechajte vysušiť.

Sušenie jabĺk v sušičke je najrýchlejšia možnosť ako pripraviť chrumkavé jablkové čipsy

Sušenie jabĺk v rúre

Sušenie jabĺk v rúre na pečenie aj s prestávkami trvá približne 1 až 2 dni.

Nakrájané jabĺčka poukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie. Rúru na pečenie nastavte na 30 stupňov, vložte do nej plech s jabĺčkami, ale dvierka nechajte pootvorené. Keď sú jablká polosuché zvýšte teplotu na 75 stupňov a následne pred dokončením sušenia ju opäť znížte.

Ako využiť sušené jablká

Sušené jablká možno využiť ako zdravé vyhrýzanie ku televízoru, pohostenie pre hostí (náhrada čipsov), na pečenie či do rôznych kaší. Počas zimy a Vianoc ich môžete použiť aj ako voňavú dekoráciu.

Sušené jablká predstavujú ideálny spôsob, ako spracovať bohatú úrodu jabĺk. Ich príprava je nenáročná, najviac času zaberie čistenie a krájanie jabĺk. Spôsobov ako sušiť jablká je viacero, pričom každý z nich má svoje výhody. Či už sa rozhodnete pre lacnejšie prípravu sušených jabĺčok na voľnom vzduchu alebo investujete do sušičky ovocia, chrumkavá vitamínová bomba isto poteší celú rodinu.