Zavárané jablká sú klasikou. Tieto recepty zvládnete aj vy

Jablká sú v našich končinách dobre známym a pomerne obľúbeným ovocím, ktoré nájdete na juhu, východe, severe aj západe. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov. Najviac sa ich oplatí jesť za čerstva.

Počas sezóny ich kúpite lacnejšie, no v zime sa ceny môžu rýchlo vyšplhať. Preto neváhajte a využite tohtoročnú (dúfajme, že peknú) slovenskú úrodu na domáce zaváranie jabĺk. Vďaka správnemu postupu ovocie nestratí svoje zdravé bohatstvo a vy si na ňom pochutíte kedykoľvek vám príde na um.

Navyše, ak vám doma jablká padajú na záhradu a trápia vás v podobe os, ktoré sa na nich pasú, zaváranie je výbornou cestou, ako sa problému zbaviť a navyše ho premeniť vo váš prospech.

Čo všetko potrebujete na zavárané jablká?

Odpoveď jednoduchá. Zdravé jablká, vodu, cukor, zavárací hrniec, zaváracie poháre, čas a dostatok priestoru vo vašej kuchyni.

Výber a príprava správneho ovocia

Hoci, aby váš jablkový kompót chutil výborne a zároveň v ovocí ostalo maximum živín, nesmiete podceniť výber ovocia. Jablká by nemali byť prezreté, teda príliš mäkké a múčnaté, ani nedozreté, zelené (ak to nie je charakteristika odrody) a kyslé. Dostatočne zrelé, tvrdé a zároveň chutné. Pekne zdravé jablká so sladkokyslou chuťou. Tie potrebujete.

Vybraté ovocie si poumývajte v studenej vode, odstopkujte a odstráňte celý jaderník. Plody následne poprekrajujte na štvrtinky alebo osminky a potrite vodou s kyselinou citrónovou (na liter dajte malú čajovú lyžičku) alebo citrónovou šťavou. Jablká vám tak nezhnednú. Môžete vyskúšať zaváranie ovocia so šupkou aj bez nej.

Ak chcete z jabĺk vydolovať maximum a zabrániť ich lámaniu pri vkladaní do pohárov, predtým než ich začnete plniť do fľaše, môžete (ale nemusíte) ich predvariť na 2 – 3 minúty v hrnci s vriacou vodou. Nezabudnite do nej taktiež pridať kyselinu citrónovú (5 -7 g). Jablká nechajte vychladnúť.

Pripravte si nálev a zaváracie poháre

Ak použijete nálev z predvarenej vody po jablkách, môžete doň pridať menej cukru. Pre prípravu klasického nálevu si nachystajte

  • na 1 liter vody 400 – 500 g kryštálového cukru.
  • Do nálevu môžete vložiť kúsok celej škorice a pár kusov klinčekov.

Vodu varte dovtedy, kým sa v nej cukor nerozpustí. Množstvo odhadnite naložením nakrájaných jabĺk do zaváracieho pohára a vynásobte ho ich celkovým počtom. Na zaváranie môžete použiť menšie aj väčšie zaváracie poháre (0,72 l). Myslite na to, ako rýchlo a na čo dokážete a chcete kompót po otvorení spotrebovať.

Jablkový kompót dotiahnite do úspešného konca

Nakrájané jablká naukladajte na seba od vrchu pohára do 1 cm a zalejte nálevom, ktorý by mal ovocie úplne zakryť. Z nálevu nezabudnite vybrať klinčeky a škoricu. Kompóty sterilizujte 15-20 minút pri teplote 90 °C. Poháre následne vytiahnite a otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Na druhý deň uskladnite v suchu a chládku. Sterilizovať jablká môžete aj na plechu v rúre alebo v umývačke riadu.

Aj tieto super recepty z jabĺk vyskúšajte

Domáci jablkový džem

Z jabĺk si môžete pripraviť aj veľmi chutný džem. Ingrediencie, ktoré na prípravu budete potrebovať pozostávajú z:

  • 1,5 kg aj mäkších jabĺk ,
  • 1,4 kg cukru krupica,
  • 1-2 vanilkový cukor,
  • 2-3 kúsky celej škorice,
  • klinčeky.

Ovocie si rozdeľte na polovice. Obe odstopkujte a odstráňte im jaderníky. Jednu polovicu však ošúpajte a nakrájajte na drobné kúsky, druhej polovici šupky nechajte. Ovocie so šupkou zvarte s trochou vody do mäkka a prelisujte do hrnca, pridajte zvyšok nakrájaných jabĺk bez šupky, škoricu a klinčeky. Za stáleho miešania zmes varte. Keď zhustne, pridajte cukor a nechajte variť 5 minút.

Na rýchly test môžete do džemu pichnúť varešku a cez dno hrnca urobiť cestičku. Ak vám cestička ostane, džem je pripravený na vypnutie a naliatie do pohárov. Tie hneď zatvorte, položte hore dnom na utierku a nechajte vychladnúť. Na druhý deň uskladnite do chládku a tmy.

Strúhané zavárané jablká

Oceníte ich pri príprave koláča či domácej štrúdle. V zime ušetria kopec času. Na ich prípravu budete potrebovať zaváracie poháre, očistené jablka, ktoré zbavíte aj šupky a na strúhadle si ich na hrubo nastrúhate.

Potom nimi naplníte poháre. Od vrchu však nechajte medzeru do výšky 1 cm. Zatvorte a dajte sterilizovať na 20 minút pri teplote 80 °C. Ovocie nemusíte sladiť. Zbytočne by vám mohlo kvasiť. Dochutíte si ho pri samotnej príprave koláčikov.

Jablkové čatní

Výborného spoločníka k vareniu sviatočných jedál nájdete aj v jablkovom čatní. Na jeho prípravu budete potrebovať trochu viac ingrediencií, no nemajte obavy. Peniaze i čas, ktoré do neho investujete sa vám vrátia na lahodnej chuti.

Na čatní si nachystajte:

  • 1,4 kg jabĺk,
  • 500 g trstinového cukru,
  • 0,5 kg cibule,
  • hrozienka – sultánky,
  • 1 čajovú lyžičku soli,
  • 2 lyžičky korenia na nakladanú zeleninu,
  • rozpučený cesnak – 2 strúčiky,
  • 300 ml octu,
  • 50 ml vody
  • štipku kajanskej papriky a kúsok koreňa zázvoru (do dĺžky 2 cm).

Pripravte si dostatočne veľký hrniec, do ktorého vložte jablka a cibuľu. Ovocie predtým odstopkujte, zbavte jadierok i šupky a na drobno spoločne so zeleninou nakrájajte. Spoločne s hrozienkami, vodou, soľou, octom, pretlačeným cesnakom, cukrom a kajanskou paprikou dajte variť. Zmes nezabudnite miešať, aby vám neprihorela. Koreň zázvoru a korenie zabaľte do bavlnenej látky, omotajte bavlneným motúzikom alebo niťou a ponorte do zmesi.

Čatní priveďte do varu a nechajte na ohni dobrú pol hodinku, kým vám celá zmes poriadne nezhustne. Potom ju povarte ešte 5 minút a naložte do pripravených pohárikov. Zatvorte, hore dnom položte na utierku a nechajte vychladnúť do druhého dňa. Potom uskladnite. Po otvorení, rýchlo spotrebujte.

Detská výživa – jablkové pyré

Ak máte v rodine malého huncútika, detská výživa z domácich jabĺk bude pre vás ako stvorená. Na jej prípravu si buď kúpite alebo zbierajte menšie fľašky z obchodu aj s viečkami.

Potrebujete:

  • 2 kg od šupky, stopky, jaderníka očistených jabĺk,
  • 2 vanilkové cukry alebo med či trstinový cukor (prípadne sladidlo použiť nemusíte),
  • ¾ l vody.

Jablká nakrájajte na drobné kocky, vložte do hrnca, zalejte vodou a nechajte rozvariť spoločne s cukrom. Potom zmes ručným mixérom rozmixujte a vlejte do pohárov. Vložte do hrnca na zaváranie tak, aby poháre voda zakrývala do dvoch tretín a sterilizujte 20 minút pri teplote 80 °C. Výživy následne vyberte, položte na utierku hore dnom, zakryte vlhkou utierkou a nechajte vychladnúť.

Jablká sú skvelým ovocím, ktoré chutí malým aj veľkým. V zaváranej podobe s nimi môžete pracovať po celý rok. Navyše, nič vám nebude chutiť viac ako to, čo si spracujete doma a láskou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Správny čas na výmenu plynového kotla? 7 varovných signálov, že váš plynový kotol potrebuje výmenu

vaillant.sk

Životnosť a zdravie kotla si môžete tiež sami jednoducho vypočítať. Vďaka tejto kalkulačke zistíte, koľko by ste prípadnou výmenou zariadenia ušetrili na energiách.  

Vykurovanie prostredníctvom plynu je spoľahlivou, úspornou a veľmi obľúbenou formou kúrenia. Plynový kotol za normálnych okolností dokáže slúžiť roky a veľa ľudí drobným signálom starších zariadení nevenuje pozornosť. Závažná porucha a nefunkčnosť kotla je už, najmä v zimnom období, nepríjemným zážitkom. Náhle investície do jeho výmeny môžu nakoniec nepredvídateľne zasiahnuť do rodinného rozpočtu. Ako teda odhaliť dosluhujúci kotol a včas investovať do jeho výmeny?

Signálov naznačujúcich, že kotol nemusí byť v najlepšom stave a hrozí jeho kolabs je niekoľko. Poďme si zhrnúť najdôležitejšie:

1. Kotol má viac ako 15 rokov

Životnosť kotlov je v priemere do 20 rokov. Spozornieť by ste ale mali už skôr, pretože približne od 15. roku prevádzky sa začínajú čoraz častejšie hlásiť o slovo poruchy. Ak váš kotol patrí k “seniorom”, je dobré sa v tomto čase pomaly poobzerať po novom modernom zariadení.

DOBRÁ RADA

Overiť si zdravie vášho kotla si však môžete kedykoľvek aj sami, vďaka jednoduchej kalkulačke

Stačí, ak v dvoch krokoch vyplníte parametre svojho plynového kotla a vaše osobné údaje. Následne vám systém vygeneruje výskedok, ako na tom vaše zariadenie je.

Ak váš kotol bude mať stav ČERVENÁ, všetko nasvedčuje tomu, že jeho dni sú zrátané a vy by ste sa mali začať obzerať po náhrade. To nie je všetko! Kalkulačka vypočíta aj to, koľko po výmene za nový model ušetríte v intervale od 10 % – 30 %. To nie je zanedbateľné však? Vypočítajte si životnosť hneď teraz!

2. Prevádzka je hlučná a počujete zvláštne zvuky

Počujete poslednú dobu z útrob vášho kotla vychádzať neobvyklé zvuky? Škrípanie, rachotanie, pukanie a iné rušivé zvuky sú ďalším varovným signálom, že s vaším kotlom nie je všetko v poriadku. Nezvyklé zvukové signály spôsobuje opotrebovanie rôznych vnútorných častí, napríklad pumpy či ventilátora. 

Hučanie a dunivý zvuk môže byť znakom vážneho problému s emisiou plynu v kotli. Tento hluk je často spôsobený krátkym oneskorením počas procesu zapaľovania. 

Nikdy nečakajte s opravou a hneď ako nezvyčajné zvuky spozorujete, privolajte si na posúdenie profesionálov

3. Teplota v miestnostiach kolíše

Prestavujete termostat pravidelne, no stále neviete docieliť rovnomerne vykúrenú domácnosť? Starý kotol a menej účinný systém rozvodov môžu viesť k tomu, že niektoré miestnosti sú chladnejšie ako iné. A to aj napriek tomu, že teplota v domácnosti je nastavená rovnako. Samostatne nejde o tak vážny problém, ale ak sa pridružia ďalšie výstražné signály, pripravte sa na výmenu starého kotla.

4. Rastúce účty za energie a servis

S rastúcim vekom sa znižuje efektívnosť kotla. Ak ste si posledné roky všimli zvyšujúce sa účty energie, kúpu nového kotla neodkladajte. Rovnako neotáľajte, ak kvôli poruche voláte odborníka k vášmu kotlu častejšie ako raz do roka. Problémy sa objavujú najmä v prípadoch, ak v minulosti neprechádzal pravidelnou údržbou. Opravy vás následne môžu vyjsť poriadne draho a tak rozumnejšou investíciou je často kúpa úplne nového zariadenia. Ak náklady na opravu prevyšujú 50 % ceny nového kotla, nemáte na čo čakať!

5. Zmena farby plameňa

Správna farba horiaceho plameňa vo vnútri kotla je modrá a jemne žlté sfarbenie je možné spozorovať iba na jeho vrchu. Pokiaľ je však plameň takmer celý žltý, signalizuje to vážny problém, pretože kotol môže pri spaľovaní produkovať zvýšené množstvo jedovatého oxidu uhoľnatého. Jeho výskyt v zvýšenej koncentrácii v nevetraných miestnostiach je život ohrozujúci a pritom otravu oxidom uhoľnatým nie je často jednoduché rozpoznať. Prvotné príznaky totiž môžu byť podobné napríklad nastupujúcej viróze či vyčerpaniu. Uvoľňovanie nebezpečnej látky, okrem žltého plameňa, môžu naznačovať aj prítomnosť sadzí v okolí kotla, nadmerná vlhkosť na stenách či oknách alebo silné hrdzavenie komína a kovových rúrok.

6. Suchý vzduch

Registrujete doma povädlé rastliny, nadbytočné množstvo prachu a sadze? Tieto nečistoty sa obyčajne usádzajú v blízkosti vetracej mriežky, teda krytu vzduchového potrubia, ktorý reguluje prúdenie vzduchu v celom dome. Žiaľ ich prítomnosť je často sprevádzaná príliš suchým vzduchom v domácnosti, čo nemá dobrý vplyv nielen na vaše zdravie, ale ani na drevené vybavenie domácnosti a živé rastliny. Ak vás dráždi doma suchý vzduch a všimnete si v blízkosti kotla a vetracích otvorov prach a sadze, ide o ďalší znak dosluhujúceho kotla. Nečakajte a zvážte jeho výmenu.

7. Dlhý rozbeh kotla

To, že kotol má svoje dni zrátané, môže signalizovať aj zdĺhavý rozbeh vykurovania.  Kým nové plynové kotly začínajú vykurovať takmer okamžite po spustení, starším modelom to trvá podstatne dlhšie. Ide o varovný znak, že opotrebovaný kotol už nedokáže pracovať dostatočne efektívne, čo sa premietne aj v neprimerane vysokých  účtoch za energie.

Rada na záver

Rozhodne nečakajte, kým váš plynový kotol prestane slúžiť. Ako sme uviedli vyššie, nefunkčnosť rozhodne nie je jediným dôvodom, prečo by ste sa mali zamyslieť nad jeho výmenou. Významnú úlohu zohráva aj jeho efektívnosť, ktorá je u starých typov plynových kotlov výrazne nižšia ako u nových, moderných vykurovacích zariadení. 

Vďaka vyššej účinnosti môžete minimalizovať spotrebu, znížiť množstvo emisií a zároveň získať flexibilitu počas celého vykurovacieho obdobia. Nezabúdajte, že výmenou kotla by ste sa mali zaoberať ešte pred vykurovacou sezónou, najlepšie po ukončení tej existujúcej. Ak si nie ste pred ďalšou sezónou istý jeho výkonom a životnosťou, jednoduchá kalkulačka vám ukáže, či je vhodná jeho výmena.