Zavárané jablká sú klasikou. Tieto recepty zvládnete aj vy

Jablká sú v našich končinách dobre známym a pomerne obľúbeným ovocím, ktoré nájdete na juhu, východe, severe aj západe. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov. Najviac sa ich oplatí jesť za čerstva.

Počas sezóny ich kúpite lacnejšie, no v zime sa ceny môžu rýchlo vyšplhať. Preto neváhajte a využite tohtoročnú (dúfajme, že peknú) slovenskú úrodu na domáce zaváranie jabĺk. Vďaka správnemu postupu ovocie nestratí svoje zdravé bohatstvo a vy si na ňom pochutíte kedykoľvek vám príde na um.

Navyše, ak vám doma jablká padajú na záhradu a trápia vás v podobe os, ktoré sa na nich pasú, zaváranie je výbornou cestou, ako sa problému zbaviť a navyše ho premeniť vo váš prospech.

Čo všetko potrebujete na zavárané jablká?

Odpoveď jednoduchá. Zdravé jablká, vodu, cukor, zavárací hrniec, zaváracie poháre, čas a dostatok priestoru vo vašej kuchyni.

Výber a príprava správneho ovocia

Hoci, aby váš jablkový kompót chutil výborne a zároveň v ovocí ostalo maximum živín, nesmiete podceniť výber ovocia. Jablká by nemali byť prezreté, teda príliš mäkké a múčnaté, ani nedozreté, zelené (ak to nie je charakteristika odrody) a kyslé. Dostatočne zrelé, tvrdé a zároveň chutné. Pekne zdravé jablká so sladkokyslou chuťou. Tie potrebujete.

Vybraté ovocie si poumývajte v studenej vode, odstopkujte a odstráňte celý jaderník. Plody následne poprekrajujte na štvrtinky alebo osminky a potrite vodou s kyselinou citrónovou (na liter dajte malú čajovú lyžičku) alebo citrónovou šťavou. Jablká vám tak nezhnednú. Môžete vyskúšať zaváranie ovocia so šupkou aj bez nej.

Ak chcete z jabĺk vydolovať maximum a zabrániť ich lámaniu pri vkladaní do pohárov, predtým než ich začnete plniť do fľaše, môžete (ale nemusíte) ich predvariť na 2 – 3 minúty v hrnci s vriacou vodou. Nezabudnite do nej taktiež pridať kyselinu citrónovú (5 -7 g). Jablká nechajte vychladnúť.

Pripravte si nálev a zaváracie poháre

Ak použijete nálev z predvarenej vody po jablkách, môžete doň pridať menej cukru. Pre prípravu klasického nálevu si nachystajte

  • na 1 liter vody 400 – 500 g kryštálového cukru.
  • Do nálevu môžete vložiť kúsok celej škorice a pár kusov klinčekov.

Vodu varte dovtedy, kým sa v nej cukor nerozpustí. Množstvo odhadnite naložením nakrájaných jabĺk do zaváracieho pohára a vynásobte ho ich celkovým počtom. Na zaváranie môžete použiť menšie aj väčšie zaváracie poháre (0,72 l). Myslite na to, ako rýchlo a na čo dokážete a chcete kompót po otvorení spotrebovať.

Jablkový kompót dotiahnite do úspešného konca

Nakrájané jablká naukladajte na seba od vrchu pohára do 1 cm a zalejte nálevom, ktorý by mal ovocie úplne zakryť. Z nálevu nezabudnite vybrať klinčeky a škoricu. Kompóty sterilizujte 15-20 minút pri teplote 90 °C. Poháre následne vytiahnite a otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Na druhý deň uskladnite v suchu a chládku. Sterilizovať jablká môžete aj na plechu v rúre alebo v umývačke riadu.

Aj tieto super recepty z jabĺk vyskúšajte

Domáci jablkový džem

Z jabĺk si môžete pripraviť aj veľmi chutný džem. Ingrediencie, ktoré na prípravu budete potrebovať pozostávajú z:

  • 1,5 kg aj mäkších jabĺk ,
  • 1,4 kg cukru krupica,
  • 1-2 vanilkový cukor,
  • 2-3 kúsky celej škorice,
  • klinčeky.

Ovocie si rozdeľte na polovice. Obe odstopkujte a odstráňte im jaderníky. Jednu polovicu však ošúpajte a nakrájajte na drobné kúsky, druhej polovici šupky nechajte. Ovocie so šupkou zvarte s trochou vody do mäkka a prelisujte do hrnca, pridajte zvyšok nakrájaných jabĺk bez šupky, škoricu a klinčeky. Za stáleho miešania zmes varte. Keď zhustne, pridajte cukor a nechajte variť 5 minút.

Na rýchly test môžete do džemu pichnúť varešku a cez dno hrnca urobiť cestičku. Ak vám cestička ostane, džem je pripravený na vypnutie a naliatie do pohárov. Tie hneď zatvorte, položte hore dnom na utierku a nechajte vychladnúť. Na druhý deň uskladnite do chládku a tmy.

Strúhané zavárané jablká

Oceníte ich pri príprave koláča či domácej štrúdle. V zime ušetria kopec času. Na ich prípravu budete potrebovať zaváracie poháre, očistené jablka, ktoré zbavíte aj šupky a na strúhadle si ich na hrubo nastrúhate.

Potom nimi naplníte poháre. Od vrchu však nechajte medzeru do výšky 1 cm. Zatvorte a dajte sterilizovať na 20 minút pri teplote 80 °C. Ovocie nemusíte sladiť. Zbytočne by vám mohlo kvasiť. Dochutíte si ho pri samotnej príprave koláčikov.

Jablkové čatní

Výborného spoločníka k vareniu sviatočných jedál nájdete aj v jablkovom čatní. Na jeho prípravu budete potrebovať trochu viac ingrediencií, no nemajte obavy. Peniaze i čas, ktoré do neho investujete sa vám vrátia na lahodnej chuti.

Na čatní si nachystajte:

  • 1,4 kg jabĺk,
  • 500 g trstinového cukru,
  • 0,5 kg cibule,
  • hrozienka – sultánky,
  • 1 čajovú lyžičku soli,
  • 2 lyžičky korenia na nakladanú zeleninu,
  • rozpučený cesnak – 2 strúčiky,
  • 300 ml octu,
  • 50 ml vody
  • štipku kajanskej papriky a kúsok koreňa zázvoru (do dĺžky 2 cm).

Pripravte si dostatočne veľký hrniec, do ktorého vložte jablka a cibuľu. Ovocie predtým odstopkujte, zbavte jadierok i šupky a na drobno spoločne so zeleninou nakrájajte. Spoločne s hrozienkami, vodou, soľou, octom, pretlačeným cesnakom, cukrom a kajanskou paprikou dajte variť. Zmes nezabudnite miešať, aby vám neprihorela. Koreň zázvoru a korenie zabaľte do bavlnenej látky, omotajte bavlneným motúzikom alebo niťou a ponorte do zmesi.

Čatní priveďte do varu a nechajte na ohni dobrú pol hodinku, kým vám celá zmes poriadne nezhustne. Potom ju povarte ešte 5 minút a naložte do pripravených pohárikov. Zatvorte, hore dnom položte na utierku a nechajte vychladnúť do druhého dňa. Potom uskladnite. Po otvorení, rýchlo spotrebujte.

Detská výživa – jablkové pyré

Ak máte v rodine malého huncútika, detská výživa z domácich jabĺk bude pre vás ako stvorená. Na jej prípravu si buď kúpite alebo zbierajte menšie fľašky z obchodu aj s viečkami.

Potrebujete:

  • 2 kg od šupky, stopky, jaderníka očistených jabĺk,
  • 2 vanilkové cukry alebo med či trstinový cukor (prípadne sladidlo použiť nemusíte),
  • ¾ l vody.

Jablká nakrájajte na drobné kocky, vložte do hrnca, zalejte vodou a nechajte rozvariť spoločne s cukrom. Potom zmes ručným mixérom rozmixujte a vlejte do pohárov. Vložte do hrnca na zaváranie tak, aby poháre voda zakrývala do dvoch tretín a sterilizujte 20 minút pri teplote 80 °C. Výživy následne vyberte, položte na utierku hore dnom, zakryte vlhkou utierkou a nechajte vychladnúť.

Jablká sú skvelým ovocím, ktoré chutí malým aj veľkým. V zaváranej podobe s nimi môžete pracovať po celý rok. Navyše, nič vám nebude chutiť viac ako to, čo si spracujete doma a láskou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zavárané višne chutia skvele. Vyskúšajte tieto lahodné recepty

Padajú vám višne na zem v záhrade či pri dome? Už máte dosť tmavočervených zaschnutých fľakov, ktoré sa roznášajú na topánkach? Ani pohľad na osy a červíky, ktoré sa po hnijúcom ovocí pasú, vás neláka? Oberte a spracujte ich, kým sa dá.

Naproti čerešniam sa višne vyznačujú kyslou chuťou a menšou veľkosťou. Čerstvé vám možno nebudú veľmi chutiť, no v podaní overených receptoch si ich jednoducho zamilujete. Po celý rok.

Plánovanie zavárania višní

Pri každom recepte je potrebná príprava základných ingrediencií – višní. Počas sezóny ich buď oberiete doma, kúpite na tržnici, v zelovoci alebo využijete možnosť ich samozberu v okolí.

Ďalej budete potrebovať vodu a kryštálový cukor. Vďaka nim si pripravíte cukrový roztok – nálev na zavárané višne. Taktiež budete potrebovať nádoby na umývanie, zaváracie poháre s viečkami, hrniec a čas potrebný na celú prípravu aj zaváranie.

Poháre s viečkami dôkladne umyte. Pri čistení používaných pohárov použite jarovú vodu. Následne ich niekoľkokrát opláchnite v čistej vode. Na koniec ich položte na utierku hore dnom, aby vám pekne vyschli.

Umývanie višní

Višne si môžete pripraviť pred alebo po umytí pohárov. Najprv ich očistite od stopiek a povyhadzujte plody, ktoré majú znaky hniloby. Vysypte ich do veľkej nádoby (miska, vedro, lavór), zalejte slanou vlažnou vodou a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu.

  • 1 liter vody = 20 g soli = 1 hodina pôsobenia/namočenia višní

Ak v ich vnútri ostali zatúlaní červíci, mali by vyplávať. Višne môžete zavárať s kôstkami ale aj bez. Odkôstkovanie vám zaberie čas, ale ak máte malé deti pri konzumácii ho oceníte.

Postup a recept na zavárané višne

Postup, ako zavariť višne, nie je zložitý. Umyté višne si najprv nasypte do suchých sklenených pohárov a pretrepte ich, aby sa vám do pohára zmestilo, čo najviac ovocia. Na radu prichádza príprava cukrového roztoku. Budete potrebovať:

  • 1 liter vody = 350 až 400 g kryštálového cukru.

Nálev varíte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Následne ním poháre s višňami zalejte do ¾ ich výšky, pre prípad, že by ovocie pustilo svoju šťavu. Aby ste lepšie dokázali odhadnúť množstvo nálevu, nalejte ho do jedného pohára a podľa toho si vypočítajte množstvo, ktoré budete potrebovať na celú várku.

Sklenené poháre zatvorte a vložte do zaváracieho hrnca s vodou, tak aby aj viečka pohárov boli zakryté vodou (aspoň 2 cm) a varte. Keď voda dosiahne 85 °C, tak zavárané višne sterilizujte 20 minút (poháre s objemom 0,3 l – 0,5 l) – 30 minút (poháre s objemom 0,7 l – 0,9 l). Hneď potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.

Ďalšie skvelé recepty z višní

Veľkou výhodou višní a ich chute je univerzálnosť. Ak ich máte veľa alebo chcete vyskúšať aj niečo iné, ako len zavárané višne, môžete vybrať iný chutný recept.

Višne v rume

Príprava vám zaberie okolo 30 minút (bez rátania prípravy višní a sklenených pohárov) + ďalších 30 minút budete potrebovať na ich sterilizáciu.

Ingrediencie, ktoré potrebujete:

  • očistené višne,
  • rum podľa výberu a chuti (napr. tuzemský rum),
  • kryštálový cukor.

Ak sa višne rozhodnete vykôstkovať, rátajte si čas navyše a taktiež rátajte s tým, že višne bez kôstok do seba absorbujú viac alkoholu.

Do pripravených pohárov višne dávkujte po vrstvách (2 – 3 cm). Na každú vrstvu višní nasypte kryštálový cukor. Višne s cukrom takto striedajte až po vrch fľaše. Na koniec višne zalejte rumom, zatvorte sterilným viečkom. Nechajte odstáť a uskladnite do špajze alebo na chladnejšie miesto.

Višňový sirup

Na celú prípravu budete potrebovať zhruba 2 hodinky. Na výrobu 0,75 l sirupu vám budú stačiť tieto ingrediencie:

  • 2 kg odkôstkovaných višní,
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru,
  • 300 g kryštálového cukru (1 liter = 500 g cukru).

Pripravené višne dajte do dostatočne veľkého hrnca, zasypte ich cukrom a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu. Višne by mali pustiť šťavu, ktorú si následne sceďte. Z dužiny višní si môžete potom urobiť džem.

Šťavu zmiešajte s cukrom a začnite zmes variť. Keď sa začne variť, nechajte ho na ohni ešte 5 až 10 minút. Nezabúdajte, pri varení treba sledovať jej hladinu, na ktorej sa môže objaviť pena. Tú treba pozbierať.

Ak by sa vám vaša sirupová zmes zdala hustá, zoberte si trochu na lyžičku, odlejte do malej nádoby a na chvíľu vložte do chladničky. Po vychladnutí tak rýchlo zistíte skutočnú konzistenciu sirupu. Ak ho bude treba zriediť, nalejte doň vody.

Uvarený višňový sirup vylejte do sterilizovanej fľaše, zabaľte do utierky a nechajte v pokoji vychladnúť.

Višňový džem

Na výrobu višňového džemu sa výborne hodia zrelé až prezreté plody alebo višne, z ktorých sa robil sirup. Na prípravu džemu by ste si mali vyhradiť 2 až 3 hodiny.

Potrebné ingrediencie sú:

  • 2 kg odkôstkovaných višní,
  • 1,5 kg kryštálového cukru,
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej,
  • želírovací prípravok Pektin (napr. značka Dr. Oetker).

Na džem si budete musieť vopred pripraviť sklenené poháre. Menšie sú praktickejšie. Ovocie spoločne s cukrom zmiešajte vo veľkej nádobe a nechajte odstáť minimálne 1 hodinu. Potom pridajte Pektin a zmes začnite variť vo veľkom hrnci.

Aby bol džem jemný, môžete ho pomixovať a pokračujte vo varení, pokiaľ zmes nezhustne. Stále miešajte, aby vám neprihorela. Do zmesi môžete pridať štipku pomarančovej kôry alebo višňový likér.

Hustotu skontrolujete podobne ako pri sirupe. Naberte lyžičku do malej nádoby, a dajte vychladnúť do chladničky. Jeho konzistencia sa vám hneď ukáže.

Uvarený džem nalejte do sterilizovaných pohárov, zakryte viečkom a vložte do hrnca s vodou tak, aby boli celé zakryté. Sterilizujte 10 minút, potom vyberte, položte na uterák, zabaľte a nechajte vychladnúť do druhého dňa.

Domáci višňový likér – Griotka

Na lahodnú griotku budete potrebovať tmavý alkohol, najlepšie brandy. Samozrejme nič nepokazíte ani rumom. Použiť môžete aj iný alkohol, ale tieto dva jej dodajú typickú chuť.

Na recept potrebujete:

  • 2 kg višní
  • 1 liter tmavého alkoholu – brandy/napoleon/rum,
  • 500 g kryštálového cukru.

Na prípravu budete potrebovať dostatočne veľkú nádobu, do ktorej višne vysypte na striedačku s cukrom a zalejete alkoholom. To je celé. Nádobu je potom potrebné umiestniť na slnečné miesto a nechať ju tam aspoň 4 týždne. Zmes nezabúdajte pravidelne premiešavať.

Po tejto dobe by mali pustiť šťavu, ktorú z nich scedíte do fľašky. Aby bola tekutina jemná a bez smietok, na scedenie použite gázu. Zbytky šťavy ukrytej v dužine vymačkajte v gáze rukami a precedíte ju cez sitko. Likér môžete na záver ešte dosladiť podľa vašej chuti.

Sušené a mrazené višne

Ak máte doma sušičku ovocia, neváhajte. Z 1 kg vykôstkovaných višní získate okolo 350 g sušeného ovocia. Sušenie by malo prebiehať pri teplote 40 až 50 °C. Po vysušení ho vložte do uzatvárateľnej nádobky a skladujte, ideálne v špajze.

Vykôstkované višne umyte a zmrazte na plechu alebo vo väčšej nádobe. Po zmrazení ich dajte do sáčku. Takto sa vyvarujete ich zlepeniu. Mrazené višne vám takto v chladničke vydržia aj rok.

Višňová zmrzlina

Cez teplé horúčavy si môžete pochutnať aj na skvelej zmrzline, ktorú pripravíte jednoducho z týchto prísad:

  • 300 g odkôstkovaných višní,
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 %,
  • 1 alebo 2 vanilkové cukry, podľa chuti,
  • 4 až 5 polievkových lyžíc práškového cukru.

Umyté višne dajte najprv zamraziť. Potom ich vyberte a rozmixujte tyčovým mixérom. Keď bude zmes hladká, nalejte smotanu a mixujte ďalej. Postupne pridávajte vanilkový a práškový cukor. Sladkosť korigujte podľa seba.

S mixérom pokračujte, pokým nebude konzistencia zmesi kompaktná. Nalejte do dózy alebo do formičiek na nanuky a vložte opäť do mraziaka. Zmrzlina by mala byť hotová do 3 hodín.

Výnimočná chuť, domáca výroba a kvalita je nie je to jediné, čo višne ukrývajú. Obsahujú aj stopové prvky, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo (železo, jód, vápnik, draslík, mangán, bór, fosfor). Keďže dokážu na seba viazať škodlivé látky, vášmu telu pomôžu s ich odstránením.

Fungujú ako čističky krvi, pečene a obličiek. Majú pozitívny účinok pri liečbe cukrovky a pomôžu vám aj pri nespavosti. Či si na nich pochutíte za čerstva alebo pripravíte jeden z našich odporúčaní na recept je len na vás. V každom prípade, ani jedno nebudete ľutovať.