Spoznajte najlepšie recepty na zavárané slivky

Slivkové gule určite poznáte. Lahôdka, na ktorú si necháme zájsť chuť, by bez chutných zaváraných sliviek vo vnútri nebola tak povestná. Využite slivkovú sezónu a pripravte si ich podľa jednoduchých receptov. Navyše, ak máte slivky doma a každoročne vám padajú do záhrady, môžete ich takto výborne zúžitkovať a rozšíriť tak vaše domáce zásoby.
Okrem slivkového kompótu si môžete pripraviť rovnako chutný lekvár či džem. Poďte sa pozrieť ako na to.

Príprava na zavárané slivky

Keď budete chcieť zavárať, zbierajte alebo kupujte slivky, ktoré sú zrelé, no dostatočne tvrdé. Určite sa vyvarujte mäkkým alebo popučeným plodom. Slivky môžete zavárať celé, alebo vykôstkované a rozkrojené na polovicu. Keď si vyberiete prvú možnosť, do sliviek popichajte vidličkou, aby sa do nich lepšie dostal nálev a slivky tak ani nepopraskajú. Či už vcelku alebo na polovice, slivky si vždy umyte v teplej vode. Pred zaváraním ich môžete 5 až 10 minút predvariť, potom ich nechajte vychladnúť.

Takisto budete potrebovať zaváracie poháre. Poriadne ich spoločne s viečkami umyte a nachystajte. Slivky poprepichujte a naukladajte k sebe. Pokiaľ budete zavárať vykôstkované nakrájané ovocie, polovice ukladajte na seba rozkrojenou časťou – teda plochou rezu smerom dole.

Na záver, potrebujete nálev, ktorý získate zvarením a rozpustením cukru vo vode. Do pohárov so slivkami ho vždy nalievajte vychladnutý.

Zo základného pomeru získate 1,2 l nálevu:

  • 1 liter vody,
  • 350 až 400 g cukru.

Vodu dajte variť, vsypte do nej cukor a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť.

Obľúbené spôsoby, ako zavariť slivkový kompót

Do pripravených fliaš (odporúčame 0,72 l), naukladajte očistené slivky a zalejte vychladnutým nálevom. Zakrúťte viečkami a ponorte do hrnca, v ktorom kompóty sterilizujte. V prípade celých sliviek, kompóty sterilizujte pri teplote 95 °C, 20 až 25 minút. A v prípade krájaných, 30 minút pri teplote 90 °C.

Zavárané slivky vo vlastnej šťave

Zaujíma vás, ako zavárať slivky vo vlastnej šťave? Je to jednoduché. Nebudete potrebovať žiaden cukor. Očistite a odkôstkujte slivky, naukladajte ich do pohárov a zatvorte. So slivkami nešetrite a riadne ich vtlačte. Objem kompótu sa vám po sterilizácii rapídne zmenší. Zatvorené poháre vložte do hrnca, zalejte celé vodou a varte dovtedy, kým teplota nedosiahne 100 °C. Slivky vo vlastnej šťave nechajte vychladnúť, potom vyberte a uskladnite do tmy a chládku.

Vyskúšajte aj praktické zaváranie v rúre

Nastavte teplotu v trúbe na 150 °C a nechajte ju vyhriať. Vložte do nej plech, na ktorý poukladajte staré noviny, alebo utierky či uteráky. Do pohárov naukladajte slivky, zalejte nálevom a bez viečok ich položte na plech. Dodržiavajte 5 centimetrové rozostupy a pečte 60 minút. Po upečení ich vyberte z trúby, zatvorte a nechajte vychladnúť. Odporúčame použiť viečka s gumou.

Slivkový kompót z mikrovlnky

Zatvorené a naplnené poháre naukladajte do mikrovlnky, ktorú zapnite na 700 W – 6 minút. Ak chcete, môžete do mikrovlnky vložiť viac pohárov, ak sa zmestia. Nechajte medzi nimi však medzeru 1 cm. Ak dávate do mikrovlnky 2 poháre, zdvojnásobte čas zavárania.

Ďalšie recepty zo sliviek, ktoré vám budú chutiť

Recept na slivkový lekár

Na prípravu slivkového lekváru budete potrebovať:

  • 3,5 kg sliviek,
  • 0,25 l octu,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • deci tuzemského rumu.

Slivky si umyte, rozkrojte a rozmixujte ich. Následne ich rozmiešajte s octom a cukrom vo veľkej nádobe a nechajte odstáť cez noc. Na druhý deň zmes varte na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Potom ňou postupne naplňte poháre. Na vrch lekváru, nalejte lyžičku rumu a poháre zatvorte. Sterilizujte 10 minút pri teplote 80 °C a nechajte vychladnúť. Skladujte v tme a chlade.

Ochutnajte slivkový džem

Budete potrebovať viac ingrediencií ako k príprave lekváru. Ich množstvo zistíte podľa celkovej hmotnosti vašich sliviek s prihliadnutím na recept:

  • 1 kg očistených sliviek,
  • 0,5 kg želírovacieho cukru 2:1.
  • klinčeky,
  • 1 kúsok celej škorice,
  • tuzemský rum,
  • šťava z citrónu.

Umyté ovocie odkôstkujte, rozkrojte a rozdeľte na polovicu. Prvú rozmixujte a zmiešajte so šťavou z citrónu. Zmes zmiešajte so zvyškom nezmixovaných sliviek a s cukrom vo veľkej nádobe. Nechajte cez noc odstáť a na druhý deň pokračujte.

Do zmesi na džem pridáme škoricu a klinčeky, za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte 10 minút vrieť. Džem otestujte, odoberte z neho lyžicu a dajte vychladnúť v chladničke, aby ste zistili jeho reálnu konzistenciu. Ak vám bude vyhovovať, džem naplňte do pohárov, ktoré môžete prepláchnuť aj rumom.

Slivky v rume

Zavariť slivky môžete aj v náleve s rumom. Ovocie zbavíte kôstok a pripravíte si malé poháre. Pracujte s pomerom:

  • 1 kg sliviek,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • 250 ml vody,
  • deci tuzemského rumu.

Z vody a cukru zvarte nálev, ktorý bude mať vo finálne konzistenciu sirupu, do ktorého na záver pridajte slivky a varte spoločne 5 minút. Nezabudnite miešať. Keď sa zmes uvarí, pridajte rum a zamiešajte. Následne ju naložte do pohárov a klasicky zasterilizujte.

Slivkové čatní

Touto pochúťkou zvýraznite nejedno jedlo pre vašich blízkych či vzácnych hostí. Na jeho prípravu si zadovážte malé poháre. Ďalej budete potrebovať:

  • slivky,
  • 0,5 kg práškového cukru,
  • soľ, korenie,
  • zelenina podľa výberu – cesnak (4 strúčiky), cibuľa (0,5 kg), paradajky (0,5 kg),
  • 15 ml octu.

Slivky si očistite a odkôstkujte. Rovnako si umyte a pripravte zeleninu. Nadrobno nakrájajte cibuľu, paradajky aj cesnak na plátky. Do dostatočne veľkého hrnca nalejte za pohár vody a vsypte slivky a nakrájanú zeleninu. Pridajte soľ, korenie, ocot a spoločne zamiešajte. Rovnako môžete pridať aj mletý zázvor, chilli, klinčeky či mletú škoricu.
Celú zmes varte na miernom ohni asi 30 minút. Potom pridajte práškový cukor a rozmiešajte. Čatní naplňte do pohárov a klasicky zasterilizujte. Keď bude hotovo, uskladnite v sklade a suchu pri ostatných zaváraninách.

Sušené slivky

Ak budete mať dostatok sliviek, môžete si ich aj vysušiť v trúbe či domácej sušičke. Sušené ich môžete jesť samé, pridať do čaju či aj varenia. Sú rovnako chutné a zachovajú si mnoho zdravých látok.

Slivky sú výborným zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Ich konzumácia pomáha tráveniu, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na kosti, posilňujú srdcové svaly a ich zdravú frekvenciu. Sušené, ale aj zavárané slivky oceníte rovnako. Záleží na vás, pre ktorú metódu spracovania sa rozhodnete. Dôležité je, aby vám chutila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Už viac ako 60-tisíc domácností na Slovensku šetrí za energie vďaka tipom z našej bezplatnej kalkulačky

pexels.com

Všetky ceny produktov elektriny i plynu na dlhodobých a krátkodobých trhoch rastú, čím výrazne zasahujú aj rozpočty domácností. Na Slovensku sa v domácnostiach  spotrebuje v priemere najviac energie na kúrenie, potom nasleduje spotreba elektriny a ohrev vody. Poďme sa teda bližšie pozrieť na energie, ktoré majú priamy vplyv na rozpočet domácnosti.

Teplo, voda a elektrina

Suma, ktorú platíme za vykurovanie a teplú vodu, nie je malá. Vo veľkej miere závisí od zvoleného typu kúrenia, pričom výber najvhodnejšieho typu pre domácnosť ovplyvňujú najmä investičné náklady, dostupnosť paliva, prevádzka zariadenia a návratnosť vstupných investícií. 

Oplatí sa pozrieť aj na celkovú spotrebu vody, ktorá sa v jednotlivých domácnostiach líši v závislosti od jej veľkosti, počtu jej členov, úrovne environmentálneho povedomia, ale najmä od jej vybavenia. Veľmi záleží napríklad od konkrétneho typu práčky, umývačky riadu, ale aj vodovodnej batérie či sprchovej hlavice.

Úplne najdrahšou formou energie je elektrina, preto efektívne hospodárenie s ňou je pre dosiahnutie úspor nevyhnutné. Spotreba v domácnosti závisí nielen od užívateľských návykov, ale najmä od vybavenia domácnosti. Množstvo spotrebičov v porovnaní s minulosťou výrazne stúplo. Dôležitým faktorom je aj ich kvalita a vek. 

Elektrina v domácnostiach je využívaná na bežné činnosti, akými sú napríklad varenie či osvetlenie. Ak si však myslíte, že práve tieto činnosti sú najväčším požieračom elektriny, mýlite sa. Podľa štatistík najviac elektriny spotrebuje elektronika, a to najmä v domácnostiach, v ktorých je televízor či počítač zapnutý permanentne, ako kulisa pri iných činnostiach. 

Už začínate tušiť, kde sú skryté rezervy práve vo vašej domácnosti? Spoľahlivo si to môžete overiť vďaka bezplatnej službe innogy a inteligentnej kalkulačke.

Stačí vyplniť niekoľko vstupných údajov, viažucich sa k vašej domácnosti a po ich vyhodnotení obdržíte v nasledujúcom kroku email s na mieru vytvoreným Energetickým plánom domácnosti. Očakávať môžete konkrétne návrhy riešení v prehľadnom spracovaní, vďaka ktorým môžete začať šetriť ihneď.

Viete, koľko môžete ušetriť Vy? Vypočítajte si to jednoducho v tejto online kalkulačke.

Vyššiu spotrebu vody môžete napríklad znížiť používaním úspornejších technologických riešení, ktorými ušetríte od 29 % až do 44 % pitnej vody.

Aj spotrebu elektriny môžete znížiť jednoduchou výmenou úsporných žiaroviek či šetriacich zásuviek. Niekedy dokonca stačí nezabudnúť na tlačidlo OFF. Vedeli ste, že udržiavaním spotrebičov v tzv. pohotovostnom (stand-by) režime, platia domácnosti za elektrický prúd zbytočne desiatky eur ročne?

Podľa prieskumov predstavuje pohotovostná spotreba asi 300 kWh ročne. Pri prepočte nákladov ide približne jedna mesačná platba za elektrinu práve za “stand-by” elektrinu.

Okrem konkrétnych návrhov riešení v prehľadnom spracovaní, získate vďaka samodiagnostike cez kalkulačku, aj konzultáciu s profesionálom z innogy. Bezplatne si môžete prejsť dostupné možnosti vylepšenia vašej domácnosti, tak aby ste mohli začať šetriť s minimálnymi vstupnými nákladmi.