Spoznajte najlepšie recepty na zavárané slivky

Slivkové gule určite poznáte. Lahôdka, na ktorú si necháme zájsť chuť, by bez chutných zaváraných sliviek vo vnútri nebola tak povestná. Využite slivkovú sezónu a pripravte si ich podľa jednoduchých receptov. Navyše, ak máte slivky doma a každoročne vám padajú do záhrady, môžete ich takto výborne zúžitkovať a rozšíriť tak vaše domáce zásoby.
Okrem slivkového kompótu si môžete pripraviť rovnako chutný lekvár či džem. Poďte sa pozrieť ako na to.

Príprava na zavárané slivky

Keď budete chcieť zavárať, zbierajte alebo kupujte slivky, ktoré sú zrelé, no dostatočne tvrdé. Určite sa vyvarujte mäkkým alebo popučeným plodom. Slivky môžete zavárať celé, alebo vykôstkované a rozkrojené na polovicu. Keď si vyberiete prvú možnosť, do sliviek popichajte vidličkou, aby sa do nich lepšie dostal nálev a slivky tak ani nepopraskajú. Či už vcelku alebo na polovice, slivky si vždy umyte v teplej vode. Pred zaváraním ich môžete 5 až 10 minút predvariť, potom ich nechajte vychladnúť.

Takisto budete potrebovať zaváracie poháre. Poriadne ich spoločne s viečkami umyte a nachystajte. Slivky poprepichujte a naukladajte k sebe. Pokiaľ budete zavárať vykôstkované nakrájané ovocie, polovice ukladajte na seba rozkrojenou časťou – teda plochou rezu smerom dole.

Na záver, potrebujete nálev, ktorý získate zvarením a rozpustením cukru vo vode. Do pohárov so slivkami ho vždy nalievajte vychladnutý.

Zo základného pomeru získate 1,2 l nálevu:

  • 1 liter vody,
  • 350 až 400 g cukru.

Vodu dajte variť, vsypte do nej cukor a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť.

Obľúbené spôsoby, ako zavariť slivkový kompót

Do pripravených fliaš (odporúčame 0,72 l), naukladajte očistené slivky a zalejte vychladnutým nálevom. Zakrúťte viečkami a ponorte do hrnca, v ktorom kompóty sterilizujte. V prípade celých sliviek, kompóty sterilizujte pri teplote 95 °C, 20 až 25 minút. A v prípade krájaných, 30 minút pri teplote 90 °C.

Zavárané slivky vo vlastnej šťave

Zaujíma vás, ako zavárať slivky vo vlastnej šťave? Je to jednoduché. Nebudete potrebovať žiaden cukor. Očistite a odkôstkujte slivky, naukladajte ich do pohárov a zatvorte. So slivkami nešetrite a riadne ich vtlačte. Objem kompótu sa vám po sterilizácii rapídne zmenší. Zatvorené poháre vložte do hrnca, zalejte celé vodou a varte dovtedy, kým teplota nedosiahne 100 °C. Slivky vo vlastnej šťave nechajte vychladnúť, potom vyberte a uskladnite do tmy a chládku.

Vyskúšajte aj praktické zaváranie v rúre

Nastavte teplotu v trúbe na 150 °C a nechajte ju vyhriať. Vložte do nej plech, na ktorý poukladajte staré noviny, alebo utierky či uteráky. Do pohárov naukladajte slivky, zalejte nálevom a bez viečok ich položte na plech. Dodržiavajte 5 centimetrové rozostupy a pečte 60 minút. Po upečení ich vyberte z trúby, zatvorte a nechajte vychladnúť. Odporúčame použiť viečka s gumou.

Slivkový kompót z mikrovlnky

Zatvorené a naplnené poháre naukladajte do mikrovlnky, ktorú zapnite na 700 W – 6 minút. Ak chcete, môžete do mikrovlnky vložiť viac pohárov, ak sa zmestia. Nechajte medzi nimi však medzeru 1 cm. Ak dávate do mikrovlnky 2 poháre, zdvojnásobte čas zavárania.

Ďalšie recepty zo sliviek, ktoré vám budú chutiť

Recept na slivkový lekár

Na prípravu slivkového lekváru budete potrebovať:

  • 3,5 kg sliviek,
  • 0,25 l octu,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • deci tuzemského rumu.

Slivky si umyte, rozkrojte a rozmixujte ich. Následne ich rozmiešajte s octom a cukrom vo veľkej nádobe a nechajte odstáť cez noc. Na druhý deň zmes varte na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Potom ňou postupne naplňte poháre. Na vrch lekváru, nalejte lyžičku rumu a poháre zatvorte. Sterilizujte 10 minút pri teplote 80 °C a nechajte vychladnúť. Skladujte v tme a chlade.

Ochutnajte slivkový džem

Budete potrebovať viac ingrediencií ako k príprave lekváru. Ich množstvo zistíte podľa celkovej hmotnosti vašich sliviek s prihliadnutím na recept:

  • 1 kg očistených sliviek,
  • 0,5 kg želírovacieho cukru 2:1.
  • klinčeky,
  • 1 kúsok celej škorice,
  • tuzemský rum,
  • šťava z citrónu.

Umyté ovocie odkôstkujte, rozkrojte a rozdeľte na polovicu. Prvú rozmixujte a zmiešajte so šťavou z citrónu. Zmes zmiešajte so zvyškom nezmixovaných sliviek a s cukrom vo veľkej nádobe. Nechajte cez noc odstáť a na druhý deň pokračujte.

Do zmesi na džem pridáme škoricu a klinčeky, za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte 10 minút vrieť. Džem otestujte, odoberte z neho lyžicu a dajte vychladnúť v chladničke, aby ste zistili jeho reálnu konzistenciu. Ak vám bude vyhovovať, džem naplňte do pohárov, ktoré môžete prepláchnuť aj rumom.

Slivky v rume

Zavariť slivky môžete aj v náleve s rumom. Ovocie zbavíte kôstok a pripravíte si malé poháre. Pracujte s pomerom:

  • 1 kg sliviek,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • 250 ml vody,
  • deci tuzemského rumu.

Z vody a cukru zvarte nálev, ktorý bude mať vo finálne konzistenciu sirupu, do ktorého na záver pridajte slivky a varte spoločne 5 minút. Nezabudnite miešať. Keď sa zmes uvarí, pridajte rum a zamiešajte. Následne ju naložte do pohárov a klasicky zasterilizujte.

Slivkové čatní

Touto pochúťkou zvýraznite nejedno jedlo pre vašich blízkych či vzácnych hostí. Na jeho prípravu si zadovážte malé poháre. Ďalej budete potrebovať:

  • slivky,
  • 0,5 kg práškového cukru,
  • soľ, korenie,
  • zelenina podľa výberu – cesnak (4 strúčiky), cibuľa (0,5 kg), paradajky (0,5 kg),
  • 15 ml octu.

Slivky si očistite a odkôstkujte. Rovnako si umyte a pripravte zeleninu. Nadrobno nakrájajte cibuľu, paradajky aj cesnak na plátky. Do dostatočne veľkého hrnca nalejte za pohár vody a vsypte slivky a nakrájanú zeleninu. Pridajte soľ, korenie, ocot a spoločne zamiešajte. Rovnako môžete pridať aj mletý zázvor, chilli, klinčeky či mletú škoricu.
Celú zmes varte na miernom ohni asi 30 minút. Potom pridajte práškový cukor a rozmiešajte. Čatní naplňte do pohárov a klasicky zasterilizujte. Keď bude hotovo, uskladnite v sklade a suchu pri ostatných zaváraninách.

Sušené slivky

Ak budete mať dostatok sliviek, môžete si ich aj vysušiť v trúbe či domácej sušičke. Sušené ich môžete jesť samé, pridať do čaju či aj varenia. Sú rovnako chutné a zachovajú si mnoho zdravých látok.

Slivky sú výborným zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Ich konzumácia pomáha tráveniu, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na kosti, posilňujú srdcové svaly a ich zdravú frekvenciu. Sušené, ale aj zavárané slivky oceníte rovnako. Záleží na vás, pre ktorú metódu spracovania sa rozhodnete. Dôležité je, aby vám chutila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako na zavárané broskyne: Recepty na kompót, džem, čatní

Ako pri každom zaváraní, aj pri práci s broskyňami si musíte vyhradiť čas a priestor. Postup, ako zavárať broskyne je jednoduchý. Čas, ktorý pri ovocí strávite bude závisieť od celkového množstva.

Broskyňový kompót je povestný v kombinácii s kuracím mäsom a ryžou, výborne chutí aj samostatne a v zime z neho pripravíte ten najlahodnejší kysnutý koláč s posýpkou. Navyše, ak vám broskyne padajú v záhrade pod nosom, zaváranie je výborný spôsob, ako ich zúžitkovať.

Zavárané broskyne a ich príprava

Predtým, než sa broskyne rozhodnete kúpiť, zrevidujte vašu špajzu a množstvo zaváracích pohárov, ktoré budete mať k dispozícii.

Zaváracie poháre musia byť čisté

Do klasického 0,72 l pohára sa vám môže zmestiť 4 až 5 broskýň v závislosti od ich veľkosti. Spomenutá „sedemdecka“ je obľúbenou voľbou, pretože pekne vystačí na jeden koláč či k nedeľnému obedu. Môžete však použiť aj litrové či menšie poháre.

Dôležité však je, aby ste ich všetky poriadne vyčistili v umývačke riadu alebo ich vyvarte v hrnci s horúcou vodou. To isté môžete spraviť s viečkami. Ak boli predtým použité, poriadne ich vydrhnite, aby na nich neostali žiadne nečistoty či pach po predošlej zaváranine.

Okrem pohárov potrebujete ovocie. Ak sa vám broskyne urodia v záhrade či domácom sade, máte vyhraté, ak nie poobzerajte sa v supermarketoch, na trhoch či striehnite na podomový predaj. Broskyne, ideálne na zaváranie, by nemali byť príliš mäkké, no ani nedozreté a tvrdé. Dobrú broskyňu do kompótu spoznáte podľa toho, či dužina ovocia pôjde ľahko od kôstky.

Broskyne zbavte kože aj kôstky

Samotné broskyne si takisto poriadne vyumývajte vo vode a potom zbavte šupky. Zvládnete to aj nožíkom, ale odporúčame vám ovocie spariť vo vode. Do veľkého hrnca pridajte vodu a vsypte kyselinu citrónovú (1 l = 20 g). Keď dosiahne bod varu 90 °C, ovocie do neho vložte na 1 minútu, potom vyťahujte a dajte vychladnúť do studenej vody (rovnako s kyselinou citrónovou, vďaka nej vám broskyne nezhnednú). Po vychladnutí kožu z ovocia ľahko odstráňte ostrejším nožíkom a ovocie naspäť vložte do vody s kyselinou.

Prekrajujte ich po ryhe, ktorá je na ovocí viditeľná smerom ku kôstke. Kôstky si môžete odložiť a po jednej vložiť na dno pohára kvôli spestreniu chuti kompótu (ak máte deti, radšej sa tomu vyhnite, aby si ju s ovocím náhodou nepomýlili).

Sladký nálev na zavárané broskyne

Nakoniec budete potrebovať nálev na broskyne. Získate ho zmiešaním:

  • kryštálového cukru: 350 – 500 g,
  • na 1 l vody.

Množstvo cukru korigujte podľa samotnej kyslosti broskýň a vašej chute. Nálev bude hotový, keď sa cukor varom rozpustí vo vode.

Aký je postup na broskyňový kompót?

Nakrájané a očistené ovocie vkladajte do čistých pohárov smerom reznou plochou na celé dno pohára a potom rovnakým smerom na seba až 2 cm od hrdla pohára. Ovocie následne zalejte pripraveným nálevom tak, aby ho zakrýval a od hrdla bola medzera aspoň 1 centimeter. Na poháre zakrúťte viečko a dajte sterilizovať do buď zaváracieho hrnca alebo do klasického hrnca.

Ak je ovocie zrelšie alebo zavárate do pohárov vo veľkosti do 0,5 l, sterilizácia broskýň by mala trvať cca. 20 až 25 minút pri 85 °C. Ak máte väčšie poháre alebo tvrdšie ovocie, sterilizujte dlhšie, aspoň 30 až 35 minút pri rovnakej teplote. Kompóty následne vyberte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Aj tieto recepty z broskýň sme vyskúšali. A odporúčame!

Zavárané broskyne vo vlastnej šťave

Ak sa chcete vyhnúť pridávaniu ďalšieho cukru, vyskúšajte zavárať broskyne vo vlastnej šťave. Nebudete potrebovať ani vodu. Nakrájané, od šupky očistené ovocie, naukladajte do pohára, zatvorte a sterilizujte. Ovocie sa sterilizáciou zmenší, tak sa ho nebojte do pohára natlačiť. Pri tomto zaváraní však dôkladne dbajte na to, aby ovocie nemalo žiadnu vadu, špinu, pleseň, čokoľvek. Vyberajte len zdravé a zrelé kúsky.

Broskyňový džem

Ak ste milovníkom džemíkov, nevynechajte ani ten broskyňový. Keď si ho pripravíte sami doma, bude vám chutiť omnoho viac. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na 1 kg broskýň:

  • ovocie – 1 kg,
  • 500 g cukru – môžete použiť aj trstinový cukor,
  • Gelfix Klasik 1:1,
  • kyselina citrónová.

Broskyne si najprv umyte, odkôstkujte a pomeľte na ovocnom mlynčeku (môžete si ho kúpiť alebo požičať od známych). Jednu broskyňu si odložte a nakrájajte ju na drobné kúsky. Gelfix Klasik zmiešajte s dvoma lyžicami cukru a spoločne s pomletými broskyňami zmes vložte do hrnca. Za stáleho miešania povarte aspoň 1 – 2 minúty, potom pridajte zvyšok cukru aj na drobno pokrájané kúsky broskyne a lyžičku kyseliny citrónovej a varte dobrých 10 až 15 minút.

Džem naložte do pohárov, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Na záver ich omotajte utierkou alebo dekou, nechajte cez noc odstáť a ráno odložte do špajze.

Broskyňové čatní

Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako okoreniť vaše jedlá niečím špeciálnym, vyrobte si domáce čatní z broskýň. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 1, 5 kg broskýň,
  • 6 veľkých cibúľ,
  • 100 ml oleja,
  • 200 ml vody,
  • 200 ml jablčného octu,
  • 400 g trstinového cukru,
  • 6 polievkových lyžíc nasekaných mandlí,
  • 4 kúsky badiánu,
  • 4 kúsky celej škorice,
  • štipka muškátového oriešku,
  • 2 čajové lyžičky octu.

Broskyne sparte v horúcej vody, ochlaďte a zbavte šupky. Zbavte sa kôstok a nakrájajte na drobno. Cibuľu si očistite, rovnako na drobno nakrájajte a do sklovita osmažte na oleji, postupne pridajte broskyne a ostatné ingrediencie, ktoré podlejte vodou. Celú zmes nechajte variť 25 až 30 minút a miešajte ju, aby sa nepripálila. Keď bude hotová, naložte ju do pohárov, zatvorte a otočte hore dnom na utierku. Nechajte vychladnúť a skladujte v bezpečí vašej špajze.

Na záver

Broskyne sú božsky lahodné. Obsahujú veľa zdravých látok a vitamínov. Ich konzumácia znižuje cholesterol, pomáha chudnutiu, posilňujú imunitu, zdravie vašich očí či výrazne pomáha pri anémii.

Okrem toho majú špecifickú sladkokyslú chuť, na ktorej sa jednoducho stanete závislí. Vďaka zaváraniu či výrobe domáceho džemu si ju tak môžete pripomínať po celý rok. Ráno, na obed aj večer. Závisí to len na vás a vašej chuti zavárať.