Spoznajte najlepšie recepty na zavárané slivky

Slivkové gule určite poznáte. Lahôdka, na ktorú si necháme zájsť chuť, by bez chutných zaváraných sliviek vo vnútri nebola tak povestná. Využite slivkovú sezónu a pripravte si ich podľa jednoduchých receptov. Navyše, ak máte slivky doma a každoročne vám padajú do záhrady, môžete ich takto výborne zúžitkovať a rozšíriť tak vaše domáce zásoby.
Okrem slivkového kompótu si môžete pripraviť rovnako chutný lekvár či džem. Poďte sa pozrieť ako na to.

Príprava na zavárané slivky

Keď budete chcieť zavárať, zbierajte alebo kupujte slivky, ktoré sú zrelé, no dostatočne tvrdé. Určite sa vyvarujte mäkkým alebo popučeným plodom. Slivky môžete zavárať celé, alebo vykôstkované a rozkrojené na polovicu. Keď si vyberiete prvú možnosť, do sliviek popichajte vidličkou, aby sa do nich lepšie dostal nálev a slivky tak ani nepopraskajú. Či už vcelku alebo na polovice, slivky si vždy umyte v teplej vode. Pred zaváraním ich môžete 5 až 10 minút predvariť, potom ich nechajte vychladnúť.

Takisto budete potrebovať zaváracie poháre. Poriadne ich spoločne s viečkami umyte a nachystajte. Slivky poprepichujte a naukladajte k sebe. Pokiaľ budete zavárať vykôstkované nakrájané ovocie, polovice ukladajte na seba rozkrojenou časťou – teda plochou rezu smerom dole.

Na záver, potrebujete nálev, ktorý získate zvarením a rozpustením cukru vo vode. Do pohárov so slivkami ho vždy nalievajte vychladnutý.

Zo základného pomeru získate 1,2 l nálevu:

  • 1 liter vody,
  • 350 až 400 g cukru.

Vodu dajte variť, vsypte do nej cukor a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť.

Obľúbené spôsoby, ako zavariť slivkový kompót

Do pripravených fliaš (odporúčame 0,72 l), naukladajte očistené slivky a zalejte vychladnutým nálevom. Zakrúťte viečkami a ponorte do hrnca, v ktorom kompóty sterilizujte. V prípade celých sliviek, kompóty sterilizujte pri teplote 95 °C, 20 až 25 minút. A v prípade krájaných, 30 minút pri teplote 90 °C.

Zavárané slivky vo vlastnej šťave

Zaujíma vás, ako zavárať slivky vo vlastnej šťave? Je to jednoduché. Nebudete potrebovať žiaden cukor. Očistite a odkôstkujte slivky, naukladajte ich do pohárov a zatvorte. So slivkami nešetrite a riadne ich vtlačte. Objem kompótu sa vám po sterilizácii rapídne zmenší. Zatvorené poháre vložte do hrnca, zalejte celé vodou a varte dovtedy, kým teplota nedosiahne 100 °C. Slivky vo vlastnej šťave nechajte vychladnúť, potom vyberte a uskladnite do tmy a chládku.

Vyskúšajte aj praktické zaváranie v rúre

Nastavte teplotu v trúbe na 150 °C a nechajte ju vyhriať. Vložte do nej plech, na ktorý poukladajte staré noviny, alebo utierky či uteráky. Do pohárov naukladajte slivky, zalejte nálevom a bez viečok ich položte na plech. Dodržiavajte 5 centimetrové rozostupy a pečte 60 minút. Po upečení ich vyberte z trúby, zatvorte a nechajte vychladnúť. Odporúčame použiť viečka s gumou.

Slivkový kompót z mikrovlnky

Zatvorené a naplnené poháre naukladajte do mikrovlnky, ktorú zapnite na 700 W – 6 minút. Ak chcete, môžete do mikrovlnky vložiť viac pohárov, ak sa zmestia. Nechajte medzi nimi však medzeru 1 cm. Ak dávate do mikrovlnky 2 poháre, zdvojnásobte čas zavárania.

Ďalšie recepty zo sliviek, ktoré vám budú chutiť

Recept na slivkový lekár

Na prípravu slivkového lekváru budete potrebovať:

  • 3,5 kg sliviek,
  • 0,25 l octu,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • deci tuzemského rumu.

Slivky si umyte, rozkrojte a rozmixujte ich. Následne ich rozmiešajte s octom a cukrom vo veľkej nádobe a nechajte odstáť cez noc. Na druhý deň zmes varte na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Potom ňou postupne naplňte poháre. Na vrch lekváru, nalejte lyžičku rumu a poháre zatvorte. Sterilizujte 10 minút pri teplote 80 °C a nechajte vychladnúť. Skladujte v tme a chlade.

Ochutnajte slivkový džem

Budete potrebovať viac ingrediencií ako k príprave lekváru. Ich množstvo zistíte podľa celkovej hmotnosti vašich sliviek s prihliadnutím na recept:

  • 1 kg očistených sliviek,
  • 0,5 kg želírovacieho cukru 2:1.
  • klinčeky,
  • 1 kúsok celej škorice,
  • tuzemský rum,
  • šťava z citrónu.

Umyté ovocie odkôstkujte, rozkrojte a rozdeľte na polovicu. Prvú rozmixujte a zmiešajte so šťavou z citrónu. Zmes zmiešajte so zvyškom nezmixovaných sliviek a s cukrom vo veľkej nádobe. Nechajte cez noc odstáť a na druhý deň pokračujte.

Do zmesi na džem pridáme škoricu a klinčeky, za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte 10 minút vrieť. Džem otestujte, odoberte z neho lyžicu a dajte vychladnúť v chladničke, aby ste zistili jeho reálnu konzistenciu. Ak vám bude vyhovovať, džem naplňte do pohárov, ktoré môžete prepláchnuť aj rumom.

Slivky v rume

Zavariť slivky môžete aj v náleve s rumom. Ovocie zbavíte kôstok a pripravíte si malé poháre. Pracujte s pomerom:

  • 1 kg sliviek,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • 250 ml vody,
  • deci tuzemského rumu.

Z vody a cukru zvarte nálev, ktorý bude mať vo finálne konzistenciu sirupu, do ktorého na záver pridajte slivky a varte spoločne 5 minút. Nezabudnite miešať. Keď sa zmes uvarí, pridajte rum a zamiešajte. Následne ju naložte do pohárov a klasicky zasterilizujte.

Slivkové čatní

Touto pochúťkou zvýraznite nejedno jedlo pre vašich blízkych či vzácnych hostí. Na jeho prípravu si zadovážte malé poháre. Ďalej budete potrebovať:

  • slivky,
  • 0,5 kg práškového cukru,
  • soľ, korenie,
  • zelenina podľa výberu – cesnak (4 strúčiky), cibuľa (0,5 kg), paradajky (0,5 kg),
  • 15 ml octu.

Slivky si očistite a odkôstkujte. Rovnako si umyte a pripravte zeleninu. Nadrobno nakrájajte cibuľu, paradajky aj cesnak na plátky. Do dostatočne veľkého hrnca nalejte za pohár vody a vsypte slivky a nakrájanú zeleninu. Pridajte soľ, korenie, ocot a spoločne zamiešajte. Rovnako môžete pridať aj mletý zázvor, chilli, klinčeky či mletú škoricu.
Celú zmes varte na miernom ohni asi 30 minút. Potom pridajte práškový cukor a rozmiešajte. Čatní naplňte do pohárov a klasicky zasterilizujte. Keď bude hotovo, uskladnite v sklade a suchu pri ostatných zaváraninách.

Sušené slivky

Ak budete mať dostatok sliviek, môžete si ich aj vysušiť v trúbe či domácej sušičke. Sušené ich môžete jesť samé, pridať do čaju či aj varenia. Sú rovnako chutné a zachovajú si mnoho zdravých látok.

Slivky sú výborným zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Ich konzumácia pomáha tráveniu, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na kosti, posilňujú srdcové svaly a ich zdravú frekvenciu. Sušené, ale aj zavárané slivky oceníte rovnako. Záleží na vás, pre ktorú metódu spracovania sa rozhodnete. Dôležité je, aby vám chutila.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si najlepšie recepty na zavárané čučoriedky. Sú jednoducho mňam!

Čučoriedky sú považované za prírodný všeliek. Pomáhajú zlepšovať prekrvenie organizmu, chránia cievy pred poškodením, pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, pozitívne vplývajú na pružnosť ciev v mozgu aj v očiach. Sú zdrojom antioxidantov a ich pravidelnou konzumáciou sa chránime pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Znie to slušne, však?

Počas letnej sezóny máme to šťastie, že na mnohých miestach na Slovensku nájdeme bohatú úrodu čučoriedok. Ak na jednom z nich bývate, nemali by ste čakať, a hneď ako dozrú, nazbierať si dostatok pre vašu domácnosť. Pri zbere však nezabúdajte, že niektoré oblasti sú zákonom chránené a zaváranie vás tak môže stáť draho.

Príprava na zavárané čučoriedky

Základnou ingredienciou sú čučoriedky – malé bobuľky, ktoré si nazbierate (pekne ušetríte) alebo kúpite na trhu s ovocím či od podomových predajcov.

Pri kúpe dostanete čučoriedky, ktoré predčistili. Ak ste ich však zbierali pomocou česáka, tak ich budete musieť pretriediť na plechu od trávy, ihličia a drobných smetí.

Potom ich nasypte na väčšie sitko a následne čučoriedky prepláchnite 2 až 3-krát vodou. Kde-tu ešte nájdete smietku. Vyhoďte ju. Pri triedení povyberajte bobuľky, ktoré sú príliš prezreté (odložte ich na koláč) a popučené plody vyhoďte.

Ďalej budete potrebovať nálev, zaváracie poháre a viečka. Ich čistota je rozhodujúca pre výdrž zdravého kompótu, tak ju nepodceňte a poriadne ich umyte. Ak sa chcete poistiť, poháre môžete samostatne sterilizovať, ale nie je to potrebné.

Nálev na čučoriedky

Nálev si nachystajte osobitne. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • vodu / 1 liter,
  • 550 až 600 g kryštálového cukru.

Cukor varte, pokým sa úplne nerozpustí. Nálev je hotový. Aby ste správne odhadli jeho množstvo, urobte si na úvod jednu vzorovú fľašu aj s čučoriedkami aj s nálevom.

Postup na zaváranie čučoriedok

Očistené čučoriedky nasypte do pohárov a viackrát nimi potraste, aby sa vám v pohári uležali a zbytočne ste ich nezalievali poloprázdne. Čučoriedky následne zalejte nálevom a zatvorte viečkami. Pre zvýraznenie ich chuti odporúčame do fľašiek pridať aj čajovú lyžičku rumu.

Fľaše naukladajte do zaváracieho hrnca a zasterilizujte vo vodnom kúpeli pri teplote 90 °C 20 minút. Keď bude hotovo, poháre vyberte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Čučoriedkové kompóty uschovajte do chládku a tmy.

Spôsob, ako zavariť čučoriedky bez nálevu

Ak nechcete strácať čas s prípravou nálevu, využite postup, pri ktorom do pohárov po vrstvách sypete čučoriedky a striedate ich s cukrom. Na pohár s objemom 0,72 l budete potrebovať cca. 70 g kryštálového cukru. Pri tomto spôsobe si bude sterilizácia čučoriedok vyžadovať dlhší čas, 25 až 30 minút pri teplote 90 – 95 °C.

pixabay

Ďalšie recepty z čučoriedok, ktoré výborne chutia

Čučoriedkový lekvár

Bude vám chutiť po celý rok či na chlebíku s maslom, alebo v parených buchtách. Na prípravu čučoriedkového lekváru budete potrebovať:

  • 3 kg očistených čučoriedok,
  • 1 kg kryštálového cukru.

Čučoriedky nasypte do dostatočne veľkého hrnca a začnite ich variť. Po 15 minútach pridajte cukor a varte ďalej, pričom celú zmes pravidelne miešajte, aby vám neprihorela. Keď zhustne (približne po hodinke), skontrolujte jej konzistenciu. Stačí, ak ju odoberiete na lyžičku, ktorej obsah vložte do mrazničky – po chvíľke vychladne a vy zistíte či je váš lekvár dostatočne hustý a pripravený.

Ak áno, naložte ho do pripravených a už sterilizovaných pohárov, zatvorte a obráťte na 5 minút dnom hore. Nechajte vychladnúť a uskladnite. Ak chcete džemy skladovať dlho, poháre sterilizujte v klasickom vodnom kúpeli 5 minút pri teplote 90 °C.

Čučoriedkový džem

Rovnako dobre si môžete pochutnať aj na čučoriedkovom džeme. Pri 1 kg čučoriedok budete potrebovať:

  • želírovací cukor 2:1,
  • škorica celá,
  • celé klinčeky.

Čučoriedky si najprv očistite a nasypte ich do dostatočne veľkého hrnca alebo nádoby, v ktorej ich vopred popučte (na ruku si natiahnite ideálne chirurgickú rukavicu – pýtajte si v lekárni). Zmes potom postavte na oheň a rozvarte ju. Potom nasypte želírovací cukor a ďalej povarte. Hustotu džemu na záver otestujte rovnako ako pri lekvári.

Horúci džem môžete začať plniť do pohárov. Najprv ho naložte do polovice pohára, pridajte kúsok škorice a 3 klinčeky a po okraj pohára doložte zvyšok džemu. Zaviečkujte, otočte hore dnom a nechajte odstáť na utierke aspoň pol hodinu. Potom poháre obráťte späť, nechajte vychladnúť a uskladnite.

Taktiež ich môžete zasterilizovať pri teplote 90 °C 5 až 10 minút.

Čučoriedkový sirup

Ak sa vám podarilo čučoriedok nazbierať viac, vyskúšajte sirup podľa nasledovného receptu, na ktorý budete potrebovať:

  • 1 kg čučoriedok,
  • 1,75 l vody,
  • 1,4 g kryštálového cukru,
  • 1 a pol balíčka kyseliny citrónovej,
  • 1 a pol balíčka želírovacieho prípravku.

Umyté čučoriedky nasypte do veľkého hrnca spoločne s kyselinou citrónovou a povarte ich aspoň 2 minúty. Následne z nich prepasírujte šťavu cez plátno alebo gázu do hrnca a priveďte ju do varu, pridajte želírovací prípravok spoločne s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Zmes zamiešajte, povarte minútu a dosypte zvyšok cukru.

Sirup nechajte variť 5 minút, pričom ho neustále miešajte. Vypnite a nalejte do vyčistených fliaš, ktoré uskladnite v tme a chlade. Čučoriedkový sirup zarábajte s vodou podľa vašej chuti.

Zavárané čučoriedky, lekvár, džem aj sirup vám budú chutiť po celý rok rovnako dobre. Ak sa vám podarí nazbierať viac, čučoriedky si môžete usušiť v domácej sušičke alebo jednoducho zamraziť. Kombinácia zavárania, sušenia a zmrazenia čučoriedok bude pre vašu domácu kuchyňu, ale aj zdravie neoceniteľná.

Pri ich zbieraní si navyše užijete krásy našej slovenskej prírody. Len upozornenie na záver, na čučoriedkový výlet chodievajte v skupinkách a na známe miesta. Medvede ich totižto milujú tiež. Dobrú chuť!