Ako pestovať medovku u vás doma

shutterstock

Medovka pochádza z Malej Ázie a bohato sa vyskytuje aj v juhovýchodnej Európe. V našich záhradách sa pestuje ako liečivá, aromatická, priemyselná, medonosná i dekoratívna rastlina.

Výsadba medovky

Medovku možno pestovať zo semien, priesad alebo odrezkov.

Semená sa vysievajú v marci do riadkov vzdialených 30 centimetrov a zasypú sa 2 až 3 milimetrovou vrstvou kyprého piesku. Vyklíčia za 25 až 28 dní.

Najčastejšie sa medovka vysádza z predpestovaných priesad. Priesady vysádzame v máji a pred vysadením ich polejeme.

Priesady medovky možno získať aj delením trsov starších, aspoň dvojročných rastlín. Oddelia sa rozsekávaním sekerou na jar, predtým ako rastlina začne pučať, prípadne na jeseň. Takéto výhonky sadíme do hĺbky 10 až 12 centimetrov.

pexels.com
Najjednoduchšie sa medovka pestuje z odrezkov

Vhodné podmienky na pestovanie

Rastlina zvládne rôznorodé podmienky, avšak je náročná na teplo a ochranu od severných vetrov.  Vyhovuje jej slnečné stanovisko a bohatá piesočnato- hlinitá pôda.

Jej korene rastú do hĺbky niekoľko desiatok centimetrov, preto je ju vhodné pestovať v hlbokých pôdach.

Medovku je možné pestovať aj v nádobách v byte. Sadíme ju do hlbokých črepníkov s priepustnou pôdou.

Starostlivosť o medovku

Medovka nemá špeciálne nároky na starostlivosť. Podporiť rýchlosť jej rastu možno hnojením organickým tekutým hnojivom raz za 14 dní.

Medovka sa rýchlo rozširuje, preto ju treba pravidelne zastrihávať. Pravidelný strih taktiež podporí rasť mladých listov.

Počas vegetácie ju okopávame plytko, nakoľko hlboké okopávanie by mohlo poškodiť koreňový systém.

Staršie rastliny sú náchylné na mráz. Na zimu sa odporúča prekryť rastlinu slamou, slameným hnojom alebo čečinou.

pexels.com
Staršiu medovku treba chrániť pred mrazmi

Zber

V prvom roku býva úroda nízka. Prvý zber možno realizovať koncom júna alebo začiatkom júla. Nasledujúce roky možno zberať úrodu 2 až 3 krát za rok. Posledný zber je vhodné robiť v septembri.

Vňať sa zbiera za suchého chladnejšieho počasia na začiatku kvitnutia. Vňať a listy po odkvitnutí už nie sú vhodné na zber. Pri zbere žnite jednotlivé lístky medovky alebo vňať aj s lístkami. Olistenú vňať zrežte asi 5 až 10 centimetrov nad zemou, tesne nad drevnatou časťou.

Najčastejšie sa medovka spracováva sušením. Suší sa rozprestretá v jednej vrstve na dobre vetranom tienistom mieste bez obracania. S vňaťou treba nakladať opatrne a dať pozor, aby sa nestlačila, nakoľko by očernela. Správne usušená medovka je zelenej farby s nádychom sivej. Zhednuté až čierne lístky sú bezcenné a nepoužívajú sa.

Ak pestujete medovku v byte či v dome, žať ju môžete po celý rok.

Liečivé účinky

Medovka podporuje trávenie, pôsobí proti vracaniu, hnačke, kŕčom a nadúvaniu. Taktiež má antidepresívne účinky, zlepšuje koncentráciu aj myslenie. Využíva sa na zníženie horúčky, pri prechladnutí, menštruačných problémoch, migréne a závratoch.

pexels.com
Medovku využijete v kuchyni aj v ľudovom liečiteľstve

Využitie v kuchyni

Bylina je aromatická a má osviežujúcu vôňu aj chuť. Pridáva sa do šalátov, štiav či polievok. Taktiež sa zvykne využívať pri príprave hydiny a rýb. Jedlám dodáva zvláštnu, špecifickú chuť. Spravidla sa pridáva do už hotových pokrmov alebo tesne pred dokončením, aby nestratila arómu.

Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni

shutterstock

Poznali ho už v starom Egypte, kde bolo súčasťou náboženských rituálov. Starí Egypťania ho označovali za „radosť z hôr“ a spájali ho so šťastím a optimiznom.

Dnes je najviac rozšírené v oblasti Stredomoria. Dorastá až do výšky 50 – 60 centimetrov a svojím vzrastom pripomína menší krík. Vo svojej domovine voľne rastie na slnečných lúkach či v kroví. Na rozdiel od bazalky a podobných byliniek je trvalka.

Druhy oregána

Oregáno má viacero druhov. Na pestovanie na záhrade sú najvhodnejšie tzv. krétske alebo francúzske oregáno.

Na pestovanie v kvetináčoch sa odporúča Oregano compactum, ktoré vytvára malý krík, ktorý vyzerá pekne v kvetináčoch.

pexels.com
Špeciálny druh oregána možno pestovať aj v kvetináči

Vhodné podmienky na pestovanie

Ideálne stanovisko pre oregáno je v závetrí s dostatočným množstvom slnečných lúčov. Má radšej suchšiu piesočnú pôdu, vďaka čomu je vhodné na pestovanie na skalke. Pokiaľ bude mať pôda dostatok živín, najmä vápnika, bude vám rastlina bez zložitejšej starostlivosti robiť radosť niekoľko sezón.

V byte obľubuje slnečné stanovisko a teplotu okolo 18 až 20 stupňov. Pri vyššej teplote sa začne ťahať za slnkom, čo rastlinu zbytočne vysiľuje. Pri pestovaní v kvetináči je dobré zvoliť širšiu a hlbšiu nádobu. V byte je mimoriadne citlivé na prievan.

pexels.com
Rastlinu treba chrániť pred prievanom

Starostlivosť

Oregáno je nenáročná bylina, ktorá nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Dobre znáša aj obdobie sucha a nepotrpí si ani na hnojenie.

Základom starostlivosti je jeho pravidelné zastrihávanie, ktoré je kľúčové najmä pri pestovaní v záhrade. Bez zastrihávania by sa rastlina rýchlo nekontrolovateľne rozrástla.

Zber oregána

Najviac liečivých látok rastlina obsahuje 2 týždne pred kvitnutím. Najideálnejšie obdobie zberu je preto začiatkom leta. Ak chcete mať sušené oregáno v najvyššej kvalite, zbierajte ho v slnečné predpolunie, ideálne okolo 11 hodiny, kedy vylučuje najviac vonných silíc.

Pri zbere striháme celé stonky tesne nad drevnatou časťou.  Stonky sušíme zviazané. Po vysušení z nich stiahneme lístky. Následne skladujeme v suchých fľašiach na tmavom mieste.

Na priebežnú spotrebu možno lístky zbierať v priebehu celého roka. Vždy striháme nové lístky a vyhýbame sa strihaniu do drevnatých častí rastliny.

pexels.com
Najviac liečivých látok má pred obdobím kvitnutia

Liečivé účinky

Aj voňavé oregáno patrí medzi bylinky, ktoré majú bohaté priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie patria:

  • silné antibiotické a protizápalové účinky,
  • tlmenie kŕčov,
  • odhlieňovanie,
  • podpora trávenia,
  • podporovanie zrážanlivosti krvi,
  • podpora tvorby nových buniek,
  • tlmenie nespavosti.

Oregánový olej patrí k účinným prírodným antibiotikám a používa sa na boj proti plesniam a baktériám.

Oregáno v kuchyni

Okrem klasickej pizze, oregáno v kuchyni oceníte aj pri príprave ďalších pokrmov. Môžete ho využiť do šalátov, paradajkových pokrmov, mletého mäsa či zemiakov. Ideálne sa dopĺňa s cesnakom aj grilovanými pochúťkami.

Tvorí jednu zo zložiek známeho talianskeho provensálskeho korenia. Jeho použitie má len jedno pravidlo. Všetko s mierou. Vďaka jeho silnej aróme ho totiž stačí použiť v malom množstve.