Zavárané brusnice: Postup, ako ich konzervovať

Pripraviť si lahodné zavárané brusnice doma je jednoduché. Keďže práve štartuje ich sezóna, vybrala som pre vás tie najlepšie recepty na zavárané brusnice a ich využitie v kuchyni.

Príprava

Brusnice začínajú dozrievať v priebehu augusta, no na rozdiel od čučoriedok je ich výskyt pomerne vzácny. Ale predsa len majú s čučoriedkami jedno spoločné. Ich zber je na území slovenských národných parkov zakázaný. No vypestovať si ich možno aj na záhrade. Majú rady chudobné, veľmi kyslé, piesočnaté, rašelinové pôdy a vresoviská.

Brusnice majú svoju špecifickú chuť. Ako jedno z mála ovocia sú zároveň trpké, horkasté, sladké aj kyslé. Malé zvláštne guľôčky obsahujú viacero organických kyselín, vitamínov, najmä C, E, K, provitamínov A, triesloviny, flavonoidy, draslík, magnézium, vápnik, fosfor, sodík.

Brusnice možno zavárať, aj z nich pripraviť chutný džem

Vďaka množstvu zdraviu prospešných látok pôsobia ako silný antioxidant, znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak a pôsobia proti vzniku aterosklerózy. Známe sú aj svojím účinkom v boji proti zápalu močových ciest.

V kuchyni majú všestranné použitie. Možno z nich pripraviť marmelády, kompóty, omáčky aj šťavy. Hodia sa k sladkým aj slaným jedlám. Využiť ich preto možno do koláčov aj ako omáčku k mäsu. Jedlá z nich sú nielen chutné, ale vďaka spomínanému množstvu vitamínov aj zdravé.

Zaváranie brusníc

Podobne, ako každé zaváranie, aj zaváranie brusníc je dobré začať sterilizáciou zaváraninových pohárov a viečok. Následne si už len stačí pripraviť veľký hrniec, brusnice, cukor a zaváranie sa môže začať.

Brusnice najskôr dôkladne umyjeme a necháme ich odkvapkať od vody. Pripravené brusnice plníme do suchých zaváraninových pohárov. Postup je veľmi jednoduchý – vrstva brusníc (približne 1,5 cm), vrstva cukru (podľa chuti) a takto opakujeme až kým zaváraninový pohár nie je plný.

Plné poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme vo veľkom hrnci približne 20 minút. Vďaka cukru brusnice pustia vlastnú šťavu. Takto univerzálne zavarené brusnice možno v kuchyni použiť k sladkým aj slaným jedlám.

Zavárané brusnice možno použiť k sladkým aj slaným jedlám

Recepty

Okrem jednoduchého zavárania s cukrom možno brusnice zavariť aj ďalšími spôsobmi:

Zavárané brusnice bez cukru vo vlastnej šťave

Brusnice možno zavariť aj bez cukru, no keďže samé len tak nepustia šťavu, ide o niečo zložitejší spôsob úpravy, ako jednoduché zaváranie s cukrom.

Pripravené umyté brusnice vložíme do väčšieho pekáča. Nádobu prikryjeme a umiestnime do vyhriatej rúry. Dusíme aspoň 15 minút. To, že sú brusnice akurát, spoznáte podľa toho, že sú mäkké a plávajú vo vlastnej šťave.

Ešte horúce brusnice naplníme do suchých, nahriatych zaváraninových pohárov. Dôkladne zatvoríme, poukladáme na plech a vložíme opäť do rúry na pečenie. Na dno plechu nalejeme 1 cm vody a sterilizujeme približne 10 minút pri teplote 85 °C.

Brusnice je možné zavárať aj bez použitia cukru

Zavárané brusnice s hruškami

Brusnice nie je potrebné zavárať len samotné, ale možno ich kombinovať aj s iným ovocím. V podobnom čase ako brusnice dozrievajú aj jablká a hrušky, ktoré spoločne tvoria zaujímavú kombináciu. Ideálny pomer jednotlivých druhov ovocia je 2:1:1 – to znamená napr. 1 kg brusníc, 0,5 kg jabĺk a 0,5 kg hrušiek.

Umyté brusnice prerežeme napoly. Jablká aj hrušky olúpeme, zbavíme kostrnkov a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca nalejeme 1 pohár vody, 1 lyžicu citrónovej šťavy a všetko nakrájané ovocie. Varíme približne 5 minút a následne scedíme zvyšnú vodu (nevylievame).

Z 3/4 vody, v ktorej sa varilo ovocie a 1 kg cukru pripravíme sirup. Keď sa sirup začne variť, pridáme do neho aj ovocie. Spoločne varíme 30 minút. Potom, ako brusnice klesnú na dno, začneme priebežne zberať penu, ktorá sa počas varenia tvorí na vrchu sirupu. Približne 7 minút pred koncom varenia pridáme do zmesi 3 ks klinčekov a 3 lyžice opraženej pomarančovej kôry.

Zmes ešte teplú plníme do zaváraninových pohárov, dobre uzavrieme a necháme postupne vychladnúť.

Ríbezle zavárané ako brusnice

Ak nemáte k dispozícií brusnice, ale napriek tomu by ste si radi pripravili zavárané brusnice, môžete si pripraviť ich „falošnú“ verziu. Červené ríbezle sú niektorými vlastnosťami podobné brusniciam, a preto ich možno spracovať podobným spôsobom, ako brusnice.

Vo väčšom hrnci necháme zovrieť 250 ml vody a 250 ml octu. Vriacou vodou následne prelejeme 1 kg červených ríbezlí a hneď scedíme. Do hrnca nalejeme 150 ml vody zmiešanej s 450 g práškového cukru a za stáleho miešania uvedieme do varu. Keď sa voda začne variť pridáme 2 celé škorice, 6 klinčekov, pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej a ríbezle. Spoločne varíme 15 minút.

Ešte horúce ríbezle plníme do zaváraninových pohárov, dôkladne uzavrieme a necháme vychladnúť.

Aj ríbezle možno zavariť tak, že chutia takmer na nerozoznanie od brusníc

Zavárané brusnice majú v kuchyni všestranné použitie. Nielen, že výborne chutia, ale doplnia telu aj množstvo vitamínov, ktoré počas tuhej zimy rozhodne ocení. Zaváranie brusníc je jednoduché a dokonca ich možno zavariť aj bez pridania akejkoľvek ďalšej suroviny. Brusnice, ale predsa len majú svoju špecifickú chuť, a preto sa najčastejšie zavárajú aj s pridaným cukrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Zaváraná cuketa: Jednoduchý postup ako ju konzervovať

Cuketu som si obľúbila nejaké 3 roky dozadu presne počas vyššie spomínanej letnej grilovačky. Grilovaná zeleninová zmes cvikle, batátov, mrkvy, červenej cibuľky, cukety a byliniek bola pre mňa láska na prvé ochutnanie. Dovtedy som pri tom cukete a tobôž nie zaváranej cukete, nevenovala žiadnu pozornosť. Bola u mňa v rovnakej kategórií ako baklažán či tekvica a tie som nenávidela každou chuťovou bunkou, ktorú mám. Ale ako sa hovorí, nevyskúšaš, nevieš o čo prichádzaš.

Po tomto úspešnom  zoznámení sa s týmto stvorením, sa nasledujúci rok cuketa stala súčasťou zeleninovej záhradky. Úroda nebola veľká, tak akurát na bežnú spotrebu počas leta. No o rok neskôr sa cukete u mňa páčilo viac a dopriala mi úrodu, ktorú som nestíhala spracovať a zároveň bolo škoda nechať ju len tak zhniť. A tak skrsol nápad, vyskúšať zaváranie cukety. A veruže nebolo to zlé rozhodnutie. Skôr naopak. To najlepšie.

Príprava

Ideálny čas na zaváranie cukety je v lete v čase jej hlavnej sezóny, Vo všeobecnosti možno povedať, že postup jej spracovania je veľmi podobný, ako je tomu pri tekvici. Odtrhneme dozretú cuketu, očistíme ju a spracujeme podľa chuti a fantázie.

Postup

Najjednoduchší spôsob ako zavariť cuketu je zaliať ju podobným nálevom, ako používate na uhorky nakladačky. Najskôr si pripravte nálev. Do väčšieho hrnca vylejte 1/3 litra vody, 2/3 litra octu, lyžičku soli100 g cukru. Uveďte do varu a odstavte hneď potom ako zmes prejde varom. Následne si nachystajte zaváracie poháre, do ktorých chcete cuketu uskladniť.

Cuketu nakrájajte na tretiny a naukladajte do zaváracích pohárov spolu s bobkovým listom, novým korenín, čiernym korením, koliečkami mrkvy. Zalejte nálevom a pohára uzatvorte. Sterilizujte vo veľkom hrnci pri teplote 90 stupňov 20 minút. Hotové poháre vytiahnite, otočnom dnom nahor, zabaľte do deky a nechajte postupne vychladnúť.

Zaváranie cukety je jednoduché a cuketa sa dá vďaka nemu spracovať rôznymi spôsobmi

Recepty

Pokiaľ vám nevyhovuje sladkokyslí nálev, môžete vyskúšať aj ďalšie alternatívy zavárania cukety, či už na slano, kyslo alebo aj na sladko.

Cuketa s cibuľou

Nakrájajte na kúsky 5 kg olúpaných cukiet, osoľte ich, vložte do misky a nechajte odstáť do nasledujúceho dňa. Na druhý deň si pripravte nálev z 5 dcl octu, 1,25 l vody, 50 g soli, 20 tabletiek sladidla, lyžičky horčicových semienok, 3 bobkových listovlyžičky tymiánu.

Osušenú cuketu premiešajte s 1 kg nakrájanej cibule a uložte do zaváraninových pohárov. Poháre naplňte až po vrch pripraveným nálevom, uzavrite a sterilizujte obdobne ako aj v predchádzajúcom recepte.

Cibuľka dodá zaváranej cukete špecifickú chuť

Cuketová čalamáda

Nastrúhajte 2 kg cukety, posoľte ju a nechajte chvíľu postáť. Medzičasom si pripravte nález z ¾ l vody, ¼ l octu, 40 g soli, 250 g cukru, a 2 kávových lyžičiek horčicových semienok. Nakrájajte 3 červené papriky3 väčšie cibule. Cuketu „vyžmýkajte“, aby ste ju zbavili vody a zmiešajte ju s nakrájanou paprikou a cibuľou. Celú zmes vložte do nálevu a varte približne 10 minút. Zaváraninové poháre naplňte ešte teplou zmesou, dobre uzatvorte a už nesterilizujte.

Cuketové čatní

Základom zmesi tvoria prepasírované paradajky, do ktorých pridajte nastrúhanú cuketu, jablká, slivky, marhule, hrozienka, egreše a hocijaké ďalšie ovocie, ktoré máte po ruke a myslíte si, že by sa mohlo hodiť. Následne pridajte cibuľu (cca rovnaké množstvo ako jabĺk), cesnak, štipľavú papriku, 200 g cukru, 2 dcl oleja, kávovú lyžičku soli, kávovú lyžičku čiernehokávovú lyžičku nového korenia, kávovú lyžičku zázvoru. Všetko spoločne prikryté poduste. Do pohárov plňte ešte teplé, dobre uzavrite a už nesterilizujte.

Cuketové polmesiačiky

Olúpanú cuketu pokrájajte na polmesiačiky a spolu s kôpromstrúčikmi cesnaku poukladajte do zaváracích pohárov. Následne pridajte feferóny podľa chuti a pár zrniek kardamomu. Zalejte nálevom pripraveným z Dia Nova, uzavrite a sterilizujte.

Ananásový kompót z cukety

Olúpanú cuketu nakrájajte na kocky, zalejte 2 l vody, 1 dcl octu, 1 kg cukru, 2 lyžicami kyseliny citrónovej a nechajte odstáť. Následne varte, aby cuketa zmäkla. Na konci varenia pridajte do zmesi ešte 2 lyžice ananásovej tresti. Kompót naplňte do zaváracích pohárov, uzavrite a sterilizujte.

 

Pri zaváraní možno cuketu skombinovať s rôznou zeleninou

Či vás osloví viac zaváraná cuketa na slano alebo zaváraná cuketa ako ananás, verím tomu, že rozhodnutie zavárať cuketu rozhodne neoľutujete. Všetky recepty na zaváranú cuketu sú jednoduché a majú následne bohaté využitie v kuchyni.

Zaváraná cuketa môže byť ideálnym základom na prívarok, cuketová čalamáda predstavuje jednoduchú prílohu takmer k akémukoľvek jedlu a cuketový ananás má jednoduché uplatnenie do rôznych koláčov. Za skúšku by možno stál aj cuketový džem. Myslím, že už viem, aký experiment najbližšie vyskúšam.