Zavárané brusnice: Postup, ako ich konzervovať

Pripraviť si lahodné zavárané brusnice doma je jednoduché. Keďže práve štartuje ich sezóna, vybrala som pre vás tie najlepšie recepty na zavárané brusnice a ich využitie v kuchyni.

Príprava

Brusnice začínajú dozrievať v priebehu augusta, no na rozdiel od čučoriedok je ich výskyt pomerne vzácny. Ale predsa len majú s čučoriedkami jedno spoločné. Ich zber je na území slovenských národných parkov zakázaný. No vypestovať si ich možno aj na záhrade. Majú rady chudobné, veľmi kyslé, piesočnaté, rašelinové pôdy a vresoviská.

Brusnice majú svoju špecifickú chuť. Ako jedno z mála ovocia sú zároveň trpké, horkasté, sladké aj kyslé. Malé zvláštne guľôčky obsahujú viacero organických kyselín, vitamínov, najmä C, E, K, provitamínov A, triesloviny, flavonoidy, draslík, magnézium, vápnik, fosfor, sodík.

Brusnice možno zavárať, aj z nich pripraviť chutný džem

Vďaka množstvu zdraviu prospešných látok pôsobia ako silný antioxidant, znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak a pôsobia proti vzniku aterosklerózy. Známe sú aj svojím účinkom v boji proti zápalu močových ciest.

V kuchyni majú všestranné použitie. Možno z nich pripraviť marmelády, kompóty, omáčky aj šťavy. Hodia sa k sladkým aj slaným jedlám. Využiť ich preto možno do koláčov aj ako omáčku k mäsu. Jedlá z nich sú nielen chutné, ale vďaka spomínanému množstvu vitamínov aj zdravé.

Zaváranie brusníc

Podobne, ako každé zaváranie, aj zaváranie brusníc je dobré začať sterilizáciou zaváraninových pohárov a viečok. Následne si už len stačí pripraviť veľký hrniec, brusnice, cukor a zaváranie sa môže začať.

Brusnice najskôr dôkladne umyjeme a necháme ich odkvapkať od vody. Pripravené brusnice plníme do suchých zaváraninových pohárov. Postup je veľmi jednoduchý – vrstva brusníc (približne 1,5 cm), vrstva cukru (podľa chuti) a takto opakujeme až kým zaváraninový pohár nie je plný.

Plné poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme vo veľkom hrnci približne 20 minút. Vďaka cukru brusnice pustia vlastnú šťavu. Takto univerzálne zavarené brusnice možno v kuchyni použiť k sladkým aj slaným jedlám.

Zavárané brusnice možno použiť k sladkým aj slaným jedlám

Recepty

Okrem jednoduchého zavárania s cukrom možno brusnice zavariť aj ďalšími spôsobmi:

Zavárané brusnice bez cukru vo vlastnej šťave

Brusnice možno zavariť aj bez cukru, no keďže samé len tak nepustia šťavu, ide o niečo zložitejší spôsob úpravy, ako jednoduché zaváranie s cukrom.

Pripravené umyté brusnice vložíme do väčšieho pekáča. Nádobu prikryjeme a umiestnime do vyhriatej rúry. Dusíme aspoň 15 minút. To, že sú brusnice akurát, spoznáte podľa toho, že sú mäkké a plávajú vo vlastnej šťave.

Ešte horúce brusnice naplníme do suchých, nahriatych zaváraninových pohárov. Dôkladne zatvoríme, poukladáme na plech a vložíme opäť do rúry na pečenie. Na dno plechu nalejeme 1 cm vody a sterilizujeme približne 10 minút pri teplote 85 °C.

Brusnice je možné zavárať aj bez použitia cukru

Zavárané brusnice s hruškami

Brusnice nie je potrebné zavárať len samotné, ale možno ich kombinovať aj s iným ovocím. V podobnom čase ako brusnice dozrievajú aj jablká a hrušky, ktoré spoločne tvoria zaujímavú kombináciu. Ideálny pomer jednotlivých druhov ovocia je 2:1:1 – to znamená napr. 1 kg brusníc, 0,5 kg jabĺk a 0,5 kg hrušiek.

Umyté brusnice prerežeme napoly. Jablká aj hrušky olúpeme, zbavíme kostrnkov a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca nalejeme 1 pohár vody, 1 lyžicu citrónovej šťavy a všetko nakrájané ovocie. Varíme približne 5 minút a následne scedíme zvyšnú vodu (nevylievame).

Z 3/4 vody, v ktorej sa varilo ovocie a 1 kg cukru pripravíme sirup. Keď sa sirup začne variť, pridáme do neho aj ovocie. Spoločne varíme 30 minút. Potom, ako brusnice klesnú na dno, začneme priebežne zberať penu, ktorá sa počas varenia tvorí na vrchu sirupu. Približne 7 minút pred koncom varenia pridáme do zmesi 3 ks klinčekov a 3 lyžice opraženej pomarančovej kôry.

Zmes ešte teplú plníme do zaváraninových pohárov, dobre uzavrieme a necháme postupne vychladnúť.

Ríbezle zavárané ako brusnice

Ak nemáte k dispozícií brusnice, ale napriek tomu by ste si radi pripravili zavárané brusnice, môžete si pripraviť ich „falošnú“ verziu. Červené ríbezle sú niektorými vlastnosťami podobné brusniciam, a preto ich možno spracovať podobným spôsobom, ako brusnice.

Vo väčšom hrnci necháme zovrieť 250 ml vody a 250 ml octu. Vriacou vodou následne prelejeme 1 kg červených ríbezlí a hneď scedíme. Do hrnca nalejeme 150 ml vody zmiešanej s 450 g práškového cukru a za stáleho miešania uvedieme do varu. Keď sa voda začne variť pridáme 2 celé škorice, 6 klinčekov, pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej a ríbezle. Spoločne varíme 15 minút.

Ešte horúce ríbezle plníme do zaváraninových pohárov, dôkladne uzavrieme a necháme vychladnúť.

Aj ríbezle možno zavariť tak, že chutia takmer na nerozoznanie od brusníc

Zavárané brusnice majú v kuchyni všestranné použitie. Nielen, že výborne chutia, ale doplnia telu aj množstvo vitamínov, ktoré počas tuhej zimy rozhodne ocení. Zaváranie brusníc je jednoduché a dokonca ich možno zavariť aj bez pridania akejkoľvek ďalšej suroviny. Brusnice, ale predsa len majú svoju špecifickú chuť, a preto sa najčastejšie zavárajú aj s pridaným cukrom.

Komentáre (Zavárané brusnice: Postup, ako ich konzervovať)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Správny čas na výmenu plynového kotla? 7 varovných signálov, že váš plynový kotol potrebuje výmenu

vaillant.sk

Životnosť a zdravie kotla si môžete tiež sami jednoducho vypočítať. Vďaka tejto kalkulačke zistíte, koľko by ste prípadnou výmenou zariadenia ušetrili na energiách.  

Vykurovanie prostredníctvom plynu je spoľahlivou, úspornou a veľmi obľúbenou formou kúrenia. Plynový kotol za normálnych okolností dokáže slúžiť roky a veľa ľudí drobným signálom starších zariadení nevenuje pozornosť. Závažná porucha a nefunkčnosť kotla je už, najmä v zimnom období, nepríjemným zážitkom. Náhle investície do jeho výmeny môžu nakoniec nepredvídateľne zasiahnuť do rodinného rozpočtu. Ako teda odhaliť dosluhujúci kotol a včas investovať do jeho výmeny?

Signálov naznačujúcich, že kotol nemusí byť v najlepšom stave a hrozí jeho kolabs je niekoľko. Poďme si zhrnúť najdôležitejšie:

1. Kotol má viac ako 15 rokov

Životnosť kotlov je v priemere do 20 rokov. Spozornieť by ste ale mali už skôr, pretože približne od 15. roku prevádzky sa začínajú čoraz častejšie hlásiť o slovo poruchy. Ak váš kotol patrí k “seniorom”, je dobré sa v tomto čase pomaly poobzerať po novom modernom zariadení.

DOBRÁ RADA

Overiť si zdravie vášho kotla si však môžete kedykoľvek aj sami, vďaka jednoduchej kalkulačke

Stačí, ak v dvoch krokoch vyplníte parametre svojho plynového kotla a vaše osobné údaje. Následne vám systém vygeneruje výskedok, ako na tom vaše zariadenie je.

Ak váš kotol bude mať stav ČERVENÁ, všetko nasvedčuje tomu, že jeho dni sú zrátané a vy by ste sa mali začať obzerať po náhrade. To nie je všetko! Kalkulačka vypočíta aj to, koľko po výmene za nový model ušetríte v intervale od 10 % – 30 %. To nie je zanedbateľné však? Vypočítajte si životnosť hneď teraz!

2. Prevádzka je hlučná a počujete zvláštne zvuky

Počujete poslednú dobu z útrob vášho kotla vychádzať neobvyklé zvuky? Škrípanie, rachotanie, pukanie a iné rušivé zvuky sú ďalším varovným signálom, že s vaším kotlom nie je všetko v poriadku. Nezvyklé zvukové signály spôsobuje opotrebovanie rôznych vnútorných častí, napríklad pumpy či ventilátora. 

Hučanie a dunivý zvuk môže byť znakom vážneho problému s emisiou plynu v kotli. Tento hluk je často spôsobený krátkym oneskorením počas procesu zapaľovania. 

Nikdy nečakajte s opravou a hneď ako nezvyčajné zvuky spozorujete, privolajte si na posúdenie profesionálov

3. Teplota v miestnostiach kolíše

Prestavujete termostat pravidelne, no stále neviete docieliť rovnomerne vykúrenú domácnosť? Starý kotol a menej účinný systém rozvodov môžu viesť k tomu, že niektoré miestnosti sú chladnejšie ako iné. A to aj napriek tomu, že teplota v domácnosti je nastavená rovnako. Samostatne nejde o tak vážny problém, ale ak sa pridružia ďalšie výstražné signály, pripravte sa na výmenu starého kotla.

4. Rastúce účty za energie a servis

S rastúcim vekom sa znižuje efektívnosť kotla. Ak ste si posledné roky všimli zvyšujúce sa účty energie, kúpu nového kotla neodkladajte. Rovnako neotáľajte, ak kvôli poruche voláte odborníka k vášmu kotlu častejšie ako raz do roka. Problémy sa objavujú najmä v prípadoch, ak v minulosti neprechádzal pravidelnou údržbou. Opravy vás následne môžu vyjsť poriadne draho a tak rozumnejšou investíciou je často kúpa úplne nového zariadenia. Ak náklady na opravu prevyšujú 50 % ceny nového kotla, nemáte na čo čakať!

5. Zmena farby plameňa

Správna farba horiaceho plameňa vo vnútri kotla je modrá a jemne žlté sfarbenie je možné spozorovať iba na jeho vrchu. Pokiaľ je však plameň takmer celý žltý, signalizuje to vážny problém, pretože kotol môže pri spaľovaní produkovať zvýšené množstvo jedovatého oxidu uhoľnatého. Jeho výskyt v zvýšenej koncentrácii v nevetraných miestnostiach je život ohrozujúci a pritom otravu oxidom uhoľnatým nie je často jednoduché rozpoznať. Prvotné príznaky totiž môžu byť podobné napríklad nastupujúcej viróze či vyčerpaniu. Uvoľňovanie nebezpečnej látky, okrem žltého plameňa, môžu naznačovať aj prítomnosť sadzí v okolí kotla, nadmerná vlhkosť na stenách či oknách alebo silné hrdzavenie komína a kovových rúrok.

6. Suchý vzduch

Registrujete doma povädlé rastliny, nadbytočné množstvo prachu a sadze? Tieto nečistoty sa obyčajne usádzajú v blízkosti vetracej mriežky, teda krytu vzduchového potrubia, ktorý reguluje prúdenie vzduchu v celom dome. Žiaľ ich prítomnosť je často sprevádzaná príliš suchým vzduchom v domácnosti, čo nemá dobrý vplyv nielen na vaše zdravie, ale ani na drevené vybavenie domácnosti a živé rastliny. Ak vás dráždi doma suchý vzduch a všimnete si v blízkosti kotla a vetracích otvorov prach a sadze, ide o ďalší znak dosluhujúceho kotla. Nečakajte a zvážte jeho výmenu.

7. Dlhý rozbeh kotla

To, že kotol má svoje dni zrátané, môže signalizovať aj zdĺhavý rozbeh vykurovania.  Kým nové plynové kotly začínajú vykurovať takmer okamžite po spustení, starším modelom to trvá podstatne dlhšie. Ide o varovný znak, že opotrebovaný kotol už nedokáže pracovať dostatočne efektívne, čo sa premietne aj v neprimerane vysokých  účtoch za energie.

Rada na záver

Rozhodne nečakajte, kým váš plynový kotol prestane slúžiť. Ako sme uviedli vyššie, nefunkčnosť rozhodne nie je jediným dôvodom, prečo by ste sa mali zamyslieť nad jeho výmenou. Významnú úlohu zohráva aj jeho efektívnosť, ktorá je u starých typov plynových kotlov výrazne nižšia ako u nových, moderných vykurovacích zariadení. 

Vďaka vyššej účinnosti môžete minimalizovať spotrebu, znížiť množstvo emisií a zároveň získať flexibilitu počas celého vykurovacieho obdobia. Nezabúdajte, že výmenou kotla by ste sa mali zaoberať ešte pred vykurovacou sezónou, najlepšie po ukončení tej existujúcej. Ak si nie ste pred ďalšou sezónou istý jeho výkonom a životnosťou, jednoduchá kalkulačka vám ukáže, či je vhodná jeho výmena.