Zaváranie a sušenie orechov

Poznáme množstvo druhov orechov. U nás najobľúbenejšie, najmä vďaka svojej dobrej dostupnosti, sú naše domáce vlašské a lieskové orechy.

Mnohí tieto stromy pestujú v záhradách a stromy vlašského alebo lieskového orecha u nás nájdeme na niektorých miestach aj vo voľnej prírode, preto nie je problém nazbierať si orechy takpovediac aj zadarmo. Následné zaváranie a sušenie orechov predstavuje najideálnejší spôsob konzervácie orechov.

Kedy dozrievajú vlašské a lieskové orechy?

Hlavná sezóna zberu orechov začína koncom septembra a vrcholí v októbri. Orechy zbierame popadané pod stromom. V niektorých prípadoch môžu orechy spadnúť ešte aj v zelenej šupke. Tú odstránime a odkladáme orechy len v škrupine.

Pozor, zelené šupky orechov silno farbia na hnedo a zafarbia všetko, s čím prídu do kontaktu. Ak budete zelené orechy lúpať bez rukavíc, hnedú farbu z rúk budete umývať niekoľko dní. Pomôcť pri umývaní si môžete citrónovou šťavou.

Orechy neoberáme zo stromu, ale počkáme si na popadané oriešky pod stromom

Pozor na vlhkosť

Najväčším nepriateľom orechov je vlhkosť. Pokiaľ sú počas sušenia vystavené veľkej vlhkosti, rýchlo splesnivejú. Preto ak aj zbierate orechy počas zlého počasia, ktoré v jeseni nie je ničím výnimočným, nikdy ich neumývajte.

Nevadí, že sú špinavé od blata či lístia. Umytím by ste ešte len zvýšili ich vlhkosť a podporili rýchlosť plesnenia. Namiesto toho ich dajte rovno sušiť, aj ak sú špinavé. Zaváranie a sušenie orechov troška špiny na pozbieraných orechov neohrozí, keďže orechy sa konzumujú bez škrupiny.

Ako sušiť vlašské orechy

Ideálne miesto na sušenie vlašských orechov je niekde, kde je sucho, teplo a zároveň miesto poskytuje možnosť vetrania. Ak už raz dáte orechy niekde sušiť, nepremiestňujte ich. Nemajú rady veľké výkyvy teplôt ani vlhkosti, preto im vyberte ideálne stanovisko na sušenie hneď na začiatku a nechajte ich tam počas celej doby sušenia.

Orechy môžete sušiť vysypané na site alebo napríklad aj zviazané v sieťovanom vrecku. Čím budete mať orechy naskladané v tenšej vrstve a ďalej od seba, tým skôr sa usušia.  Počas sušenia vlašské orechy niekoľkokrát premiešajte. Sušenie orieškov týmto spôsobom trvá približne 6 týždňov.

Ako sušiť lieskové orechy

Lieskové orechy je možné sušiť podobným spôsobom ako tie vlašské. Lieskové oriešky sú menšie, a preto pri sušení zaberú menej miesta a usušia sa rýchlejšie. Podobne, ako pri tých vlašských, aj pri sušení lieskových orechov dávajte pozor najmä na vlhkosť v miestnosti a konštantnú teplotu.

Sušenie na povale, v sušičke, rúre

Ak chcete orechy vysušiť čím skôr, pomôcť si môžete aj rúrou na pečenie. Vlašské alebo lieskové orechy uložte na plech, rúru nastavte na 120 °C a pri otvorených dvierkach sušte 5 až 6 hodín.

Sušenie v rúre na pečenie je o niečo vhodnejšie pre lieskové orechy, ale usušiť takto zvládnete aj tie vlašské, len doba sušenia bude pravdepodobne o niečo dlhšia. Orechy preto počas sušenia v rúre pravidelne kontrolujte a občas premiešajte.

Sušenie jadier orechov

Pokiaľ sa chystáte sušiť len jadrá orechov, to znamená vylúpané lieskové alebo vlašské orechy bez škrupín, pomôcť pri sušení môže aj sušička na ovocie. Vylúpané orechy uložte do sušičky, teplotu nastavte na 90 °C a sušte niekoľko hodín. Sušenie orechov v sušičke trvá približne 2 až 4 hodiny. Počas sušenia orechy pravidelne kontrolujte.

Ako uskladniť sušené orechy

Sušené orechy je potrebné pred uskladnením dôkladne prebrať. Všetky poškodené a plesnivé orechy musia preč, inak by sa stali podkladom pre skazenie ostatných zatiaľ ešte zdravých orieškov.

Sušené orechy môžeme skladovať v rôznych nádobách, dôležité je, aby boli umiestnené na chladnom, tmavom mieste

Na skladovanie suchých orechov je vhodné chladné a tmavé miesto. Skladovať ich možno v rôznych nádobách vystlaných papierom alebo papierových vreckách.

V papierových vreckách môžete skladovať nielen orechy v škrupine, ale aj tie vylúpané. Vylúpané jadrá orechov je možné aj zmraziť alebo naložit do medu.

Zavárané vlašské orechy

Špeciálnym spôsobom uskladnenia vylúpaných vlašských orechov je ich zaváranie. Vysušené orechy uložte do suchých zaváraninových pohárov a dobre uzavrite. Takto pripravené poháre sterilizujte vo veľkom hrnci pri teplote 80 °C asi 20 minút.

Hotové zavárané vlašské orechy nechajte pomaly vychladnúť a skladujte na chladnom, tmavom mieste. Zavárané vlašské orechy vydržia približne 1 rok. Po otvorení skladujte pohár so zaváranými orechmi v chladničke. Podobným spôsobom je možné zavariť aj iné druhy orechov.

Okrem klasického spôsobu sterilizácie možno pri zaváraní orechov využiť aj sterilizáciu v rúre na pečenie alebo v mikrovlnnej rúre.

Pri zaváraní orechov s použitím mikrovlnnej rúry najskôr poukladajte vylúpané orechy do zaváraninového pohára, dajte ich na 1 a pol minúty zohriať do mikrovlnnej rúry a po vybratí ich ihneď dôkladne uzavrite. Zaváraninový pohár na 5 minút obráťte hore dnom a následne uskladnite.

Výhodou zaváraných orechov je, že ich možno zavariť do rôzne veľkých pohárov a mať k dispozícií vždy toľko orieškov, koľko práve potrebujeme.

Orechy obsahujú množstvo vitamínov a minerálov. Sušené orechy možno využiť do rôznych koláčov a jedál, ale taktiež sú vhodné aj na priamu konzumáciu, ako zdravé vyhrýzanie. Pripraviť si zásobu sušených orechov na zimu je jednoduché. Vlašské aj lieskové orechy možno sušiť v škrupine aj vylúpané.

Najjednoduchším sušením orechov je ich uloženie na povalu alebo do inej časti chalupy s konštantnou teplotou, dobrým prúdením vzduchu a nízkou vlhkosťou. Ak takúto možnosť nemáte, pomôcť pri sušení orechov si môžete aj elektrickou rúrou alebo sušičkou na ovocie.

Pokiaľ sú vysušené orechy skladované v chlade a tme pokojne vám ich zásoba vydrží až do ďalšej úrody. Teda, ak si s nimi vaše pahltné jazýčky neporadia skôr.

Zaváranie uhoriek – všetko, čo by ste mali vedieť

pixabay

Prázdninové mesiace júl a august sú obdobím, ktoré poznáme aj pod pojmom uhorková sezóna. V pracovnom prostredí ide o obrazné pomenovanie. V našej kuchyni o to skutočné: zaváranie uhoriek do fľašiek.

Na zavárané uhorky nájdeme veľa receptov, ktoré sa zhodujú v základných surovinách a líšia v postupe. Pre staršie generácie bolo zaváranie uhoriek bežnou záležitosťou, mladšie ročníky si ich častejšie radšej kúpia. Je to možno bezstarostná alternatíva, no na druhej strane nás pripraví o poctivú domácu dobrotu. Navyše, zavárané uhorky sú zdravé – obsahujú totižto obrovské množstvo cenných antioxidantov a doma si ich môžeme navyberať a poukladať podľa nášho oka.

Recept na zaváranie uhoriek – čo potrebujeme

  • Úplne na začiatku je potrebná príprava sklenených pohárov/fliaš, ktoré si môžeme odkladať z kupovaných zaváranín alebo ich kúpime v každej predajni s kuchynskými potrebami vo veľkostiach od 3 dcl až po liter či dokonca aj 5 litrov. Ako príklad uvádzame: na 10 kg uhoriek by nám malo vystačiť na 25 sedemdecových pohárov.

Poháre pred zaváraním treba poriadne vyumývať, rovnako ako viečka.

  • Základom sú však uhorky. Pre svoju potrebu si môžeme uhorky vypestovať aj v záhrade. V sezóne ich kúpime v obchodoch či na trhoch. Na dedinách je ešte stále zvykom i podomový predaj. Predajcovia ich ponúkajú pod udomácneným názvom nakladačky.

Aj uhorky musíme poumývať. Ideálne niekoľkokrát prepláchnuť a riadne vydrhnúť rukami. Pre urýchlenie procesu môžeme použiť zubnú kefku či hubku na riad.

  • Pre získanie správnej chuti je dôležité nezabudnúť ani na mrkvu, cibuľu a kôpor. Mrkvu a cibuľu odporúčame nakrájať na rovnako hrubé kolieska.
  • O dobre známej kyslej alebo sladkokyslej chuti rozhodujú koreniny a nakladač – napr. známy Deko. V jeho obsahu nájdeme soľ, horčičné semienko, mletý bobkový list, koriander, jalovec a čierne korenie. Pre zvýraznenie chuti môžete použiť a pridať aj chren, fenikel, cesnak, feferónky, listy viniča, čiernych ríbezlí či mätu.
  • Nálev na zaváranie uhoriek sa môže v každej rodine líšiť. Jeden príklad nájdeme aj v tomto recepte: 1 nakladač Deko rozmiešame v 1,75 l vody s 0,5 l octu a  na záver pridáme 120 až 150 g cukru.
  • Keď máme všetko nachystané, môžeme začať ukladaním koliesok mrkvy, cibule, troškou kôpru na dno pohára. Následne vyberáme väčšie dlhé uhorky (cca. do 5 – 10 – 15cm), ktoré poukladáme vedľa seba na stojato. Do medzier, ktoré medzi nimi vzniknú, vložíme ešte zopár menších uhoriek. Tiež na stojato. Na koniec, už na ležato po ploche ukladáme tie najmenšie uhorky. Najviac aspoň 1 centimeter od horného okraja. Mrkvu a cibuľu vložíme aj do vrchnej časti pohára.
  • Keď máme fľaše pripravené, zaváranie uhoriek s Dekom môže pokračovať. Pripravíme si nálev (na 10 kg uhoriek budeme potrebovať 2,5 nakladača) a obsah pohárov nimi zalejeme. Zavárané uhorky v sladkokyslom náleve sú výbornou pochúťkou. Iba na okraj, zaváranie uhoriek bez Deka nie je nemožné. Koreniny, ktoré obsahuje si doma namixujeme jednoducho sami.
  • Fľaše musíme poriadne zatvoriť. Ich okraje a viečka by sme nemali zabudnúť vyutierať do sucha. Viečka, na ktoré použijeme zatváraciu hlavu musíme poriadne pritlačiť. Pomôcť si môžeme aj zatváraním cez utierku.
  • Na záver prichádza sterilizácia uhoriek, ktorú môžeme absolvovať v originálnom hrnci určenom na sterilizáciu alebo vo veľkom hrnci, do ktorého sa nám zmestí viac fliaš. Ak použijeme klasický hrniec a fľaše do veľkosti 1l, uhorky sterilizujeme 15 minút – 20 minút pri teplotách 80 až 90 stupňov.
  • Na dno hrnca sa oplatí položiť utierku, aby sa zabránilo prasknutiu pohára. Pri výmene fliaš je dobré doliať do vriacej vody trochu studenej. Vybraté fľaše položíme hneď hore dnom a po vychladnutí uskladníme na tmavé miesto. Necháme ich odstáť a začneme jesť až mesiac po zaváraní.

Zaváranie v elektrickej rúre

Poháre môžeme poukladať na plech, ktorý podlejeme vodou (2 až 3 cm v závislosti od výšky plechu), trúbu zapneme na 200 stupňov a od bodu varu (voda v pohároch začne bublinkovať) môžeme sterilizovať 5 – 7 minút. Zaváranie uhoriek v trúbe prináša praktickú možnosť pri veľkom množstve fliaš.

Zaváranie uhoriek v umývačke riadu

Všetko závisí od dispozície umývačky. Dôležité je poukladať poháre do košov umývačky tak, aby stáli – dno dole, viečko hore. Do horného koša môžeme dať menšie fľaše a do dolného koša naopak, väčšie. Rozostupy medzi fľašami by mali byť aspoň 5 cm. Aby zaváranie uhoriek v umývačke prebehlo správne, je potrebné vyprázdniť všetky zásobníky na leštidlo a tabletky. Na sterilizáciu si vyberieme program bez použitia čistiacich prostriedkov v trvaní 2 h s teplotou 70 až 80 stupňov.

Zaváranie uhoriek bez sterilizácie

Pri takomto postupe ušetríme čas, ktorý by sme inak museli investovať do sterilizácie. Fľaše s uhorkami sa zalejú horúcim nálevom. Rovnako môžeme použiť napríklad Deko. Fľaše zatvoríme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Aby nálev lepšie do uhorky vsiakol uhorkám odrežeme ich konce. Uhorky môžu byť o niečo kyslejšie, ale stále rovnako lahodné.

Najlepší spôsob, ako zavárať uhorky bude pre vás ten, ktorý si rokmi osvojíte. Ak ste doteraz nevyskúšali, tohtoročná letná sezóna je dobrá príležitosť. Prax je predsa náš najlepší učiteľ.