Takto jednoducho si pripravíte zavárané huby na zimu

Príprava

Koniec leta a začiatok jesene, to je top sezóna všetkých hubárov. Kým letné huby bývajú vo veľkej miere červivé, jesenné počasie hubám praje. Častejšie dažde v kombinácií so stále teplým počasím – to je hubársky raj. Nie nadarmo sa hovorí: rastieš ako huby po daždi.

Každý skúsený hubár má svoju techniku spracovania húb. Najrozšírenejšie v našich končinách je jednoznačne sušenie a mrazenie húb. So zaváraním húb sa stretávame o menej často. Pritom ide o ideálny spôsob prípravy húb, ktoré následne použijeme do polievky alebo omáčky. Zavárané huby už netreba vopred močiť, dlho restovať a napriek tomu sú lahodné a mäkké.

Niektoré druhy zaváraných húb taktiež poslúžia ako výborná príloha k jedlu a náhrada napríklad kyslých uhoriek. Zavárať možno v podstate všetky druhy húb. Medzi najobľúbenejšie patria rýdziky, podpňovky, suchohríby, hríby, strmulky, kuriatka, masliaky, sliziaky, ale aj muchotrávky ružovkasté, plávky, mladé bedle.

Čo s veľkým úlovkom húb? No predsa ich zavariť

Postup zavárania húb

Ako pri každom zaváraní, aj pri zaváraní húb, budeme potrebovať všetky základné zaváracie pomôcky, ako sú zaváraninové poháre, viečka, veľký hrniec a samozrejme huby a suroviny, ktorými ich chceme dochutiť.

Huby možno zavárať v rôznych nálevoch: sladkom, kyslom, sladkokyslom, octovom aj slanom. Najobľúbenejšia, najmä vďaka rôznym možnostiam využitia v kuchyni, je príprava húb v slanom náleve.

Huby nakrájame na kúsky a 5 minút ich povaríme v slanej vode (pomer 1 l vody + 1 kávová lyžička soli). Prevarené huby prudko schladíme v studenej vode a umiestnime do zaváraninových pohárov. Zalejeme slanou vodou a sterilizujeme 30  minút. Sterilizované huby necháme vychladnúť a na 3 deň sterilizáciu zopakujeme ešte raz, ale už len po dobu 20 minút. Hotové huby skladujeme v tmavej, chladnej miestnosti.

Huby možno zavárať samotné, ale aj v kombinácii s cibuľkou, či inou zeleninou

Recepty na zaváranie

Výber spôsobu zavárania húb záleží najmä od účelu, na ktorý plánujete huby použiť.

Zavárané huby v sladkokyslom náleve so zeleninou

Huby povaríme 5 minút v slanej vode a v druhom hrnci si pripravíme nálev. Zmiešame 1,5 l vody, 2,5 dcl octu, 3 bobkové listy, 10 guličiek nového korenia, 0,5 kg cibule, 0,5 kg papriky, 3 dkg soli a 13 dkg cukru. Varíme 20 minút.

Huby aj nálev necháme odpočívať do druhého dňa. Na druhý deň zmiešame huby s nálevom (uvedené množstvo nálevu vystačí na 1 kg húb). Nalejeme do zaváraninových pohárov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút.

Nakladané huby po taliansky

Vo väčšom hrnci uvedieme do varu 3 l vody, 3 dcl bieleho vínneho octu, 30 g soli, 4 vetvičky rozmarínu, 2 vetvičky tymiánu, 6 klinčekov, 6 bobkových listov a 1 l olivového oleja. Keď sa zmes začne variť, pridáme 1 kg nakrájaných húb a spoločne povaríme 5 minút.

Uvarené huby prepláchneme korením, uložíme na papierový obrúsok a necháme niekoľko hodín presušiť. Následne huby uložíme do zaváraninového pohára do polovice naplneného olivovým olejom. Jemne potlačíme a dolejeme olej do výšky 2 cm od vrchu pohára. Uzavrieme a skladujeme v chlade maximálne pol roka.

Zaváranie húb bez nálevu

Nakrájané huby potlačíme do zaváraninového pohára, pozor až z nich nevznikne kaša, ale zároveň musia byť dosť potlačené, lebo ešte zmenšia svoj objem. Poháre dobre uzatvoríme a sterilizujeme 90 minút. Na druhý deň proces sterilizácie ešte zopakujeme po dobu 60 minút. Skladujeme v tme a chlade.

Recepty podľa druhov húb

Každý druh húb má svoju špecifickú chuť, podľa ktorej sa mnohí hubári rozhodujú o ich ďalšom spracovaní. Zaujímavé kombinácie surovín podľa špecifickej chute jednotlivých druhov húb sú nasledovné:

Zavárané kuriatka

Umyté kuriatka nakrájame a 5 minút povaríme vo vriacej vode. Následne ich scedíme a necháme vychladnúť. Medzičasom si pripravíme nálev z vody, octu, cukru a soli.

Na dno pohárov uložíme nakrájanú cibuľu, bobkový list, korenie a vrstvu cibule, pridáme kuriatka na vrch uložíme kúsok levandule. Zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme približne 10 minút.

Žltunké "kuriatka" patria vďaka špecifickej chuti medzi veľmi ovyhľadávané huby

Zavárané šampiňóny

Prekrojené šampiňóny povaríme 5 minút v slanej vode. Na spodok zaváraninového pohára uložíme nakrájanú cibuľu, bobkový list, jednu guličku nového korenia a 5 guličiek čierného korenia. Pohár doplníme hubami a zalejeme nálevom pripraveným z vody, octu, cukru a deka. Sterilizujeme 20 minút.

Zavárané rýdziky

Očistené rýdziky povaríme 3 minúty spolu s ½ lyžice soli, bobkovým listom, rascou, celým čiernym korením a novým korením. Po uvarení rýdziky scedíme a necháme vychladnúť.

Medzičasom si pripravíme nálev z octu, polievkovej lyžice kryštálového cukru, ½ l vody, ½ PL soli, celého čierneho korenia a nového korenia. Vyhladnuté rýdziky naplníme do zaváraninových pohárov, zalejeme nálevom a dobre uzavrieme. Sterilizujeme 10 minút.

Univerzálny recept pre väčšinu druhov húb

Univerzálny nálev, ktorý pomôžeme použiť na zaváranie akéhokoľvek druhu húb je rovnaký ako sa používa pri príprave nakladaných uhoriek. Akékoľvek huby pred nakladaním však netreba zabudnúť najskôr prevariť v slanej vode.

Zaváranie húb nepatrí medzi spôsoby spracovania húb, ktoré by sa využívali často. Väčšina hubárov skôr uprednostňuje sušenie alebo mrazenie húb, čo je škoda. Správne dochutené zavárané huby vedia vo veľkej miere ušetriť čas pri príprave rôznych jedál. Samozrejme sušené alebo mrazené huby majú vyššiu flexibilitu použitia, no aj príprava zopár fľašiek zaváraných húb vďaka zjednodušeniu varenia niektorých receptov, predstavuje zaujímavý spôsob spracovania nazbieraných húb.

Komentáre (Takto jednoducho si pripravíte zavárané huby na zimu)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Správny čas na výmenu plynového kotla? 7 varovných signálov, že váš plynový kotol potrebuje výmenu

vaillant.sk

Životnosť a zdravie kotla si môžete tiež sami jednoducho vypočítať. Vďaka tejto kalkulačke zistíte, koľko by ste prípadnou výmenou zariadenia ušetrili na energiách.  

Vykurovanie prostredníctvom plynu je spoľahlivou, úspornou a veľmi obľúbenou formou kúrenia. Plynový kotol za normálnych okolností dokáže slúžiť roky a veľa ľudí drobným signálom starších zariadení nevenuje pozornosť. Závažná porucha a nefunkčnosť kotla je už, najmä v zimnom období, nepríjemným zážitkom. Náhle investície do jeho výmeny môžu nakoniec nepredvídateľne zasiahnuť do rodinného rozpočtu. Ako teda odhaliť dosluhujúci kotol a včas investovať do jeho výmeny?

Signálov naznačujúcich, že kotol nemusí byť v najlepšom stave a hrozí jeho kolabs je niekoľko. Poďme si zhrnúť najdôležitejšie:

1. Kotol má viac ako 15 rokov

Životnosť kotlov je v priemere do 20 rokov. Spozornieť by ste ale mali už skôr, pretože približne od 15. roku prevádzky sa začínajú čoraz častejšie hlásiť o slovo poruchy. Ak váš kotol patrí k “seniorom”, je dobré sa v tomto čase pomaly poobzerať po novom modernom zariadení.

DOBRÁ RADA

Overiť si zdravie vášho kotla si však môžete kedykoľvek aj sami, vďaka jednoduchej kalkulačke

Stačí, ak v dvoch krokoch vyplníte parametre svojho plynového kotla a vaše osobné údaje. Následne vám systém vygeneruje výskedok, ako na tom vaše zariadenie je.

Ak váš kotol bude mať stav ČERVENÁ, všetko nasvedčuje tomu, že jeho dni sú zrátané a vy by ste sa mali začať obzerať po náhrade. To nie je všetko! Kalkulačka vypočíta aj to, koľko po výmene za nový model ušetríte v intervale od 10 % – 30 %. To nie je zanedbateľné však? Vypočítajte si životnosť hneď teraz!

2. Prevádzka je hlučná a počujete zvláštne zvuky

Počujete poslednú dobu z útrob vášho kotla vychádzať neobvyklé zvuky? Škrípanie, rachotanie, pukanie a iné rušivé zvuky sú ďalším varovným signálom, že s vaším kotlom nie je všetko v poriadku. Nezvyklé zvukové signály spôsobuje opotrebovanie rôznych vnútorných častí, napríklad pumpy či ventilátora. 

Hučanie a dunivý zvuk môže byť znakom vážneho problému s emisiou plynu v kotli. Tento hluk je často spôsobený krátkym oneskorením počas procesu zapaľovania. 

Nikdy nečakajte s opravou a hneď ako nezvyčajné zvuky spozorujete, privolajte si na posúdenie profesionálov

3. Teplota v miestnostiach kolíše

Prestavujete termostat pravidelne, no stále neviete docieliť rovnomerne vykúrenú domácnosť? Starý kotol a menej účinný systém rozvodov môžu viesť k tomu, že niektoré miestnosti sú chladnejšie ako iné. A to aj napriek tomu, že teplota v domácnosti je nastavená rovnako. Samostatne nejde o tak vážny problém, ale ak sa pridružia ďalšie výstražné signály, pripravte sa na výmenu starého kotla.

4. Rastúce účty za energie a servis

S rastúcim vekom sa znižuje efektívnosť kotla. Ak ste si posledné roky všimli zvyšujúce sa účty energie, kúpu nového kotla neodkladajte. Rovnako neotáľajte, ak kvôli poruche voláte odborníka k vášmu kotlu častejšie ako raz do roka. Problémy sa objavujú najmä v prípadoch, ak v minulosti neprechádzal pravidelnou údržbou. Opravy vás následne môžu vyjsť poriadne draho a tak rozumnejšou investíciou je často kúpa úplne nového zariadenia. Ak náklady na opravu prevyšujú 50 % ceny nového kotla, nemáte na čo čakať!

5. Zmena farby plameňa

Správna farba horiaceho plameňa vo vnútri kotla je modrá a jemne žlté sfarbenie je možné spozorovať iba na jeho vrchu. Pokiaľ je však plameň takmer celý žltý, signalizuje to vážny problém, pretože kotol môže pri spaľovaní produkovať zvýšené množstvo jedovatého oxidu uhoľnatého. Jeho výskyt v zvýšenej koncentrácii v nevetraných miestnostiach je život ohrozujúci a pritom otravu oxidom uhoľnatým nie je často jednoduché rozpoznať. Prvotné príznaky totiž môžu byť podobné napríklad nastupujúcej viróze či vyčerpaniu. Uvoľňovanie nebezpečnej látky, okrem žltého plameňa, môžu naznačovať aj prítomnosť sadzí v okolí kotla, nadmerná vlhkosť na stenách či oknách alebo silné hrdzavenie komína a kovových rúrok.

6. Suchý vzduch

Registrujete doma povädlé rastliny, nadbytočné množstvo prachu a sadze? Tieto nečistoty sa obyčajne usádzajú v blízkosti vetracej mriežky, teda krytu vzduchového potrubia, ktorý reguluje prúdenie vzduchu v celom dome. Žiaľ ich prítomnosť je často sprevádzaná príliš suchým vzduchom v domácnosti, čo nemá dobrý vplyv nielen na vaše zdravie, ale ani na drevené vybavenie domácnosti a živé rastliny. Ak vás dráždi doma suchý vzduch a všimnete si v blízkosti kotla a vetracích otvorov prach a sadze, ide o ďalší znak dosluhujúceho kotla. Nečakajte a zvážte jeho výmenu.

7. Dlhý rozbeh kotla

To, že kotol má svoje dni zrátané, môže signalizovať aj zdĺhavý rozbeh vykurovania.  Kým nové plynové kotly začínajú vykurovať takmer okamžite po spustení, starším modelom to trvá podstatne dlhšie. Ide o varovný znak, že opotrebovaný kotol už nedokáže pracovať dostatočne efektívne, čo sa premietne aj v neprimerane vysokých  účtoch za energie.

Rada na záver

Rozhodne nečakajte, kým váš plynový kotol prestane slúžiť. Ako sme uviedli vyššie, nefunkčnosť rozhodne nie je jediným dôvodom, prečo by ste sa mali zamyslieť nad jeho výmenou. Významnú úlohu zohráva aj jeho efektívnosť, ktorá je u starých typov plynových kotlov výrazne nižšia ako u nových, moderných vykurovacích zariadení. 

Vďaka vyššej účinnosti môžete minimalizovať spotrebu, znížiť množstvo emisií a zároveň získať flexibilitu počas celého vykurovacieho obdobia. Nezabúdajte, že výmenou kotla by ste sa mali zaoberať ešte pred vykurovacou sezónou, najlepšie po ukončení tej existujúcej. Ak si nie ste pred ďalšou sezónou istý jeho výkonom a životnosťou, jednoduchá kalkulačka vám ukáže, či je vhodná jeho výmena.