Takto jednoducho si pripravíte zavárané huby na zimu

Príprava

Koniec leta a začiatok jesene, to je top sezóna všetkých hubárov. Kým letné huby bývajú vo veľkej miere červivé, jesenné počasie hubám praje. Častejšie dažde v kombinácií so stále teplým počasím – to je hubársky raj. Nie nadarmo sa hovorí: rastieš ako huby po daždi.

Každý skúsený hubár má svoju techniku spracovania húb. Najrozšírenejšie v našich končinách je jednoznačne sušenie a mrazenie húb. So zaváraním húb sa stretávame o menej často. Pritom ide o ideálny spôsob prípravy húb, ktoré následne použijeme do polievky alebo omáčky. Zavárané huby už netreba vopred močiť, dlho restovať a napriek tomu sú lahodné a mäkké.

Niektoré druhy zaváraných húb taktiež poslúžia ako výborná príloha k jedlu a náhrada napríklad kyslých uhoriek. Zavárať možno v podstate všetky druhy húb. Medzi najobľúbenejšie patria rýdziky, podpňovky, suchohríby, hríby, strmulky, kuriatka, masliaky, sliziaky, ale aj muchotrávky ružovkasté, plávky, mladé bedle.

Čo s veľkým úlovkom húb? No predsa ich zavariť

Postup zavárania húb

Ako pri každom zaváraní, aj pri zaváraní húb, budeme potrebovať všetky základné zaváracie pomôcky, ako sú zaváraninové poháre, viečka, veľký hrniec a samozrejme huby a suroviny, ktorými ich chceme dochutiť.

Huby možno zavárať v rôznych nálevoch: sladkom, kyslom, sladkokyslom, octovom aj slanom. Najobľúbenejšia, najmä vďaka rôznym možnostiam využitia v kuchyni, je príprava húb v slanom náleve.

Huby nakrájame na kúsky a 5 minút ich povaríme v slanej vode (pomer 1 l vody + 1 kávová lyžička soli). Prevarené huby prudko schladíme v studenej vode a umiestnime do zaváraninových pohárov. Zalejeme slanou vodou a sterilizujeme 30  minút. Sterilizované huby necháme vychladnúť a na 3 deň sterilizáciu zopakujeme ešte raz, ale už len po dobu 20 minút. Hotové huby skladujeme v tmavej, chladnej miestnosti.

Huby možno zavárať samotné, ale aj v kombinácii s cibuľkou, či inou zeleninou

Recepty na zaváranie

Výber spôsobu zavárania húb záleží najmä od účelu, na ktorý plánujete huby použiť.

Zavárané huby v sladkokyslom náleve so zeleninou

Huby povaríme 5 minút v slanej vode a v druhom hrnci si pripravíme nálev. Zmiešame 1,5 l vody, 2,5 dcl octu, 3 bobkové listy, 10 guličiek nového korenia, 0,5 kg cibule, 0,5 kg papriky, 3 dkg soli a 13 dkg cukru. Varíme 20 minút.

Huby aj nálev necháme odpočívať do druhého dňa. Na druhý deň zmiešame huby s nálevom (uvedené množstvo nálevu vystačí na 1 kg húb). Nalejeme do zaváraninových pohárov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút.

Nakladané huby po taliansky

Vo väčšom hrnci uvedieme do varu 3 l vody, 3 dcl bieleho vínneho octu, 30 g soli, 4 vetvičky rozmarínu, 2 vetvičky tymiánu, 6 klinčekov, 6 bobkových listov a 1 l olivového oleja. Keď sa zmes začne variť, pridáme 1 kg nakrájaných húb a spoločne povaríme 5 minút.

Uvarené huby prepláchneme korením, uložíme na papierový obrúsok a necháme niekoľko hodín presušiť. Následne huby uložíme do zaváraninového pohára do polovice naplneného olivovým olejom. Jemne potlačíme a dolejeme olej do výšky 2 cm od vrchu pohára. Uzavrieme a skladujeme v chlade maximálne pol roka.

Zaváranie húb bez nálevu

Nakrájané huby potlačíme do zaváraninového pohára, pozor až z nich nevznikne kaša, ale zároveň musia byť dosť potlačené, lebo ešte zmenšia svoj objem. Poháre dobre uzatvoríme a sterilizujeme 90 minút. Na druhý deň proces sterilizácie ešte zopakujeme po dobu 60 minút. Skladujeme v tme a chlade.

Recepty podľa druhov húb

Každý druh húb má svoju špecifickú chuť, podľa ktorej sa mnohí hubári rozhodujú o ich ďalšom spracovaní. Zaujímavé kombinácie surovín podľa špecifickej chute jednotlivých druhov húb sú nasledovné:

Zavárané kuriatka

Umyté kuriatka nakrájame a 5 minút povaríme vo vriacej vode. Následne ich scedíme a necháme vychladnúť. Medzičasom si pripravíme nálev z vody, octu, cukru a soli.

Na dno pohárov uložíme nakrájanú cibuľu, bobkový list, korenie a vrstvu cibule, pridáme kuriatka na vrch uložíme kúsok levandule. Zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme približne 10 minút.

Žltunké "kuriatka" patria vďaka špecifickej chuti medzi veľmi ovyhľadávané huby

Zavárané šampiňóny

Prekrojené šampiňóny povaríme 5 minút v slanej vode. Na spodok zaváraninového pohára uložíme nakrájanú cibuľu, bobkový list, jednu guličku nového korenia a 5 guličiek čierného korenia. Pohár doplníme hubami a zalejeme nálevom pripraveným z vody, octu, cukru a deka. Sterilizujeme 20 minút.

Zavárané rýdziky

Očistené rýdziky povaríme 3 minúty spolu s ½ lyžice soli, bobkovým listom, rascou, celým čiernym korením a novým korením. Po uvarení rýdziky scedíme a necháme vychladnúť.

Medzičasom si pripravíme nálev z octu, polievkovej lyžice kryštálového cukru, ½ l vody, ½ PL soli, celého čierneho korenia a nového korenia. Vyhladnuté rýdziky naplníme do zaváraninových pohárov, zalejeme nálevom a dobre uzavrieme. Sterilizujeme 10 minút.

Univerzálny recept pre väčšinu druhov húb

Univerzálny nálev, ktorý pomôžeme použiť na zaváranie akéhokoľvek druhu húb je rovnaký ako sa používa pri príprave nakladaných uhoriek. Akékoľvek huby pred nakladaním však netreba zabudnúť najskôr prevariť v slanej vode.

Zaváranie húb nepatrí medzi spôsoby spracovania húb, ktoré by sa využívali často. Väčšina hubárov skôr uprednostňuje sušenie alebo mrazenie húb, čo je škoda. Správne dochutené zavárané huby vedia vo veľkej miere ušetriť čas pri príprave rôznych jedál. Samozrejme sušené alebo mrazené huby majú vyššiu flexibilitu použitia, no aj príprava zopár fľašiek zaváraných húb vďaka zjednodušeniu varenia niektorých receptov, predstavuje zaujímavý spôsob spracovania nazbieraných húb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Pozrite si najlepšie recepty na zavárané čučoriedky. Sú jednoducho mňam!

Čučoriedky sú považované za prírodný všeliek. Pomáhajú zlepšovať prekrvenie organizmu, chránia cievy pred poškodením, pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, pozitívne vplývajú na pružnosť ciev v mozgu aj v očiach. Sú zdrojom antioxidantov a ich pravidelnou konzumáciou sa chránime pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Znie to slušne, však?

Počas letnej sezóny máme to šťastie, že na mnohých miestach na Slovensku nájdeme bohatú úrodu čučoriedok. Ak na jednom z nich bývate, nemali by ste čakať, a hneď ako dozrú, nazbierať si dostatok pre vašu domácnosť. Pri zbere však nezabúdajte, že niektoré oblasti sú zákonom chránené a zaváranie vás tak môže stáť draho.

Príprava na zavárané čučoriedky

Základnou ingredienciou sú čučoriedky – malé bobuľky, ktoré si nazbierate (pekne ušetríte) alebo kúpite na trhu s ovocím či od podomových predajcov.

Pri kúpe dostanete čučoriedky, ktoré predčistili. Ak ste ich však zbierali pomocou česáka, tak ich budete musieť pretriediť na plechu od trávy, ihličia a drobných smetí.

Potom ich nasypte na väčšie sitko a následne čučoriedky prepláchnite 2 až 3-krát vodou. Kde-tu ešte nájdete smietku. Vyhoďte ju. Pri triedení povyberajte bobuľky, ktoré sú príliš prezreté (odložte ich na koláč) a popučené plody vyhoďte.

Ďalej budete potrebovať nálev, zaváracie poháre a viečka. Ich čistota je rozhodujúca pre výdrž zdravého kompótu, tak ju nepodceňte a poriadne ich umyte. Ak sa chcete poistiť, poháre môžete samostatne sterilizovať, ale nie je to potrebné.

Nálev na čučoriedky

Nálev si nachystajte osobitne. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • vodu / 1 liter,
  • 550 až 600 g kryštálového cukru.

Cukor varte, pokým sa úplne nerozpustí. Nálev je hotový. Aby ste správne odhadli jeho množstvo, urobte si na úvod jednu vzorovú fľašu aj s čučoriedkami aj s nálevom.

Postup na zaváranie čučoriedok

Očistené čučoriedky nasypte do pohárov a viackrát nimi potraste, aby sa vám v pohári uležali a zbytočne ste ich nezalievali poloprázdne. Čučoriedky následne zalejte nálevom a zatvorte viečkami. Pre zvýraznenie ich chuti odporúčame do fľašiek pridať aj čajovú lyžičku rumu.

Fľaše naukladajte do zaváracieho hrnca a zasterilizujte vo vodnom kúpeli pri teplote 90 °C 20 minút. Keď bude hotovo, poháre vyberte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Čučoriedkové kompóty uschovajte do chládku a tmy.

Spôsob, ako zavariť čučoriedky bez nálevu

Ak nechcete strácať čas s prípravou nálevu, využite postup, pri ktorom do pohárov po vrstvách sypete čučoriedky a striedate ich s cukrom. Na pohár s objemom 0,72 l budete potrebovať cca. 70 g kryštálového cukru. Pri tomto spôsobe si bude sterilizácia čučoriedok vyžadovať dlhší čas, 25 až 30 minút pri teplote 90 – 95 °C.

pixabay

Ďalšie recepty z čučoriedok, ktoré výborne chutia

Čučoriedkový lekvár

Bude vám chutiť po celý rok či na chlebíku s maslom, alebo v parených buchtách. Na prípravu čučoriedkového lekváru budete potrebovať:

  • 3 kg očistených čučoriedok,
  • 1 kg kryštálového cukru.

Čučoriedky nasypte do dostatočne veľkého hrnca a začnite ich variť. Po 15 minútach pridajte cukor a varte ďalej, pričom celú zmes pravidelne miešajte, aby vám neprihorela. Keď zhustne (približne po hodinke), skontrolujte jej konzistenciu. Stačí, ak ju odoberiete na lyžičku, ktorej obsah vložte do mrazničky – po chvíľke vychladne a vy zistíte či je váš lekvár dostatočne hustý a pripravený.

Ak áno, naložte ho do pripravených a už sterilizovaných pohárov, zatvorte a obráťte na 5 minút dnom hore. Nechajte vychladnúť a uskladnite. Ak chcete džemy skladovať dlho, poháre sterilizujte v klasickom vodnom kúpeli 5 minút pri teplote 90 °C.

Čučoriedkový džem

Rovnako dobre si môžete pochutnať aj na čučoriedkovom džeme. Pri 1 kg čučoriedok budete potrebovať:

  • želírovací cukor 2:1,
  • škorica celá,
  • celé klinčeky.

Čučoriedky si najprv očistite a nasypte ich do dostatočne veľkého hrnca alebo nádoby, v ktorej ich vopred popučte (na ruku si natiahnite ideálne chirurgickú rukavicu – pýtajte si v lekárni). Zmes potom postavte na oheň a rozvarte ju. Potom nasypte želírovací cukor a ďalej povarte. Hustotu džemu na záver otestujte rovnako ako pri lekvári.

Horúci džem môžete začať plniť do pohárov. Najprv ho naložte do polovice pohára, pridajte kúsok škorice a 3 klinčeky a po okraj pohára doložte zvyšok džemu. Zaviečkujte, otočte hore dnom a nechajte odstáť na utierke aspoň pol hodinu. Potom poháre obráťte späť, nechajte vychladnúť a uskladnite.

Taktiež ich môžete zasterilizovať pri teplote 90 °C 5 až 10 minút.

Čučoriedkový sirup

Ak sa vám podarilo čučoriedok nazbierať viac, vyskúšajte sirup podľa nasledovného receptu, na ktorý budete potrebovať:

  • 1 kg čučoriedok,
  • 1,75 l vody,
  • 1,4 g kryštálového cukru,
  • 1 a pol balíčka kyseliny citrónovej,
  • 1 a pol balíčka želírovacieho prípravku.

Umyté čučoriedky nasypte do veľkého hrnca spoločne s kyselinou citrónovou a povarte ich aspoň 2 minúty. Následne z nich prepasírujte šťavu cez plátno alebo gázu do hrnca a priveďte ju do varu, pridajte želírovací prípravok spoločne s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Zmes zamiešajte, povarte minútu a dosypte zvyšok cukru.

Sirup nechajte variť 5 minút, pričom ho neustále miešajte. Vypnite a nalejte do vyčistených fliaš, ktoré uskladnite v tme a chlade. Čučoriedkový sirup zarábajte s vodou podľa vašej chuti.

Zavárané čučoriedky, lekvár, džem aj sirup vám budú chutiť po celý rok rovnako dobre. Ak sa vám podarí nazbierať viac, čučoriedky si môžete usušiť v domácej sušičke alebo jednoducho zamraziť. Kombinácia zavárania, sušenia a zmrazenia čučoriedok bude pre vašu domácu kuchyňu, ale aj zdravie neoceniteľná.

Pri ich zbieraní si navyše užijete krásy našej slovenskej prírody. Len upozornenie na záver, na čučoriedkový výlet chodievajte v skupinkách a na známe miesta. Medvede ich totižto milujú tiež. Dobrú chuť!