Takto jednoducho si pripravíte zavárané huby na zimu

Príprava

Koniec leta a začiatok jesene, to je top sezóna všetkých hubárov. Kým letné huby bývajú vo veľkej miere červivé, jesenné počasie hubám praje. Častejšie dažde v kombinácií so stále teplým počasím – to je hubársky raj. Nie nadarmo sa hovorí: rastieš ako huby po daždi.

Každý skúsený hubár má svoju techniku spracovania húb. Najrozšírenejšie v našich končinách je jednoznačne sušenie a mrazenie húb. So zaváraním húb sa stretávame o menej často. Pritom ide o ideálny spôsob prípravy húb, ktoré následne použijeme do polievky alebo omáčky. Zavárané huby už netreba vopred močiť, dlho restovať a napriek tomu sú lahodné a mäkké.

Niektoré druhy zaváraných húb taktiež poslúžia ako výborná príloha k jedlu a náhrada napríklad kyslých uhoriek. Zavárať možno v podstate všetky druhy húb. Medzi najobľúbenejšie patria rýdziky, podpňovky, suchohríby, hríby, strmulky, kuriatka, masliaky, sliziaky, ale aj muchotrávky ružovkasté, plávky, mladé bedle.

Čo s veľkým úlovkom húb? No predsa ich zavariť

Postup zavárania húb

Ako pri každom zaváraní, aj pri zaváraní húb, budeme potrebovať všetky základné zaváracie pomôcky, ako sú zaváraninové poháre, viečka, veľký hrniec a samozrejme huby a suroviny, ktorými ich chceme dochutiť.

Huby možno zavárať v rôznych nálevoch: sladkom, kyslom, sladkokyslom, octovom aj slanom. Najobľúbenejšia, najmä vďaka rôznym možnostiam využitia v kuchyni, je príprava húb v slanom náleve.

Huby nakrájame na kúsky a 5 minút ich povaríme v slanej vode (pomer 1 l vody + 1 kávová lyžička soli). Prevarené huby prudko schladíme v studenej vode a umiestnime do zaváraninových pohárov. Zalejeme slanou vodou a sterilizujeme 30  minút. Sterilizované huby necháme vychladnúť a na 3 deň sterilizáciu zopakujeme ešte raz, ale už len po dobu 20 minút. Hotové huby skladujeme v tmavej, chladnej miestnosti.

Huby možno zavárať samotné, ale aj v kombinácii s cibuľkou, či inou zeleninou

Recepty na zaváranie

Výber spôsobu zavárania húb záleží najmä od účelu, na ktorý plánujete huby použiť.

Zavárané huby v sladkokyslom náleve so zeleninou

Huby povaríme 5 minút v slanej vode a v druhom hrnci si pripravíme nálev. Zmiešame 1,5 l vody, 2,5 dcl octu, 3 bobkové listy, 10 guličiek nového korenia, 0,5 kg cibule, 0,5 kg papriky, 3 dkg soli a 13 dkg cukru. Varíme 20 minút.

Huby aj nálev necháme odpočívať do druhého dňa. Na druhý deň zmiešame huby s nálevom (uvedené množstvo nálevu vystačí na 1 kg húb). Nalejeme do zaváraninových pohárov, dobre uzavrieme a sterilizujeme 20 minút.

Nakladané huby po taliansky

Vo väčšom hrnci uvedieme do varu 3 l vody, 3 dcl bieleho vínneho octu, 30 g soli, 4 vetvičky rozmarínu, 2 vetvičky tymiánu, 6 klinčekov, 6 bobkových listov a 1 l olivového oleja. Keď sa zmes začne variť, pridáme 1 kg nakrájaných húb a spoločne povaríme 5 minút.

Uvarené huby prepláchneme korením, uložíme na papierový obrúsok a necháme niekoľko hodín presušiť. Následne huby uložíme do zaváraninového pohára do polovice naplneného olivovým olejom. Jemne potlačíme a dolejeme olej do výšky 2 cm od vrchu pohára. Uzavrieme a skladujeme v chlade maximálne pol roka.

Zaváranie húb bez nálevu

Nakrájané huby potlačíme do zaváraninového pohára, pozor až z nich nevznikne kaša, ale zároveň musia byť dosť potlačené, lebo ešte zmenšia svoj objem. Poháre dobre uzatvoríme a sterilizujeme 90 minút. Na druhý deň proces sterilizácie ešte zopakujeme po dobu 60 minút. Skladujeme v tme a chlade.

Recepty podľa druhov húb

Každý druh húb má svoju špecifickú chuť, podľa ktorej sa mnohí hubári rozhodujú o ich ďalšom spracovaní. Zaujímavé kombinácie surovín podľa špecifickej chute jednotlivých druhov húb sú nasledovné:

Zavárané kuriatka

Umyté kuriatka nakrájame a 5 minút povaríme vo vriacej vode. Následne ich scedíme a necháme vychladnúť. Medzičasom si pripravíme nálev z vody, octu, cukru a soli.

Na dno pohárov uložíme nakrájanú cibuľu, bobkový list, korenie a vrstvu cibule, pridáme kuriatka na vrch uložíme kúsok levandule. Zalejeme horúcim nálevom a sterilizujeme približne 10 minút.

Žltunké "kuriatka" patria vďaka špecifickej chuti medzi veľmi ovyhľadávané huby

Zavárané šampiňóny

Prekrojené šampiňóny povaríme 5 minút v slanej vode. Na spodok zaváraninového pohára uložíme nakrájanú cibuľu, bobkový list, jednu guličku nového korenia a 5 guličiek čierného korenia. Pohár doplníme hubami a zalejeme nálevom pripraveným z vody, octu, cukru a deka. Sterilizujeme 20 minút.

Zavárané rýdziky

Očistené rýdziky povaríme 3 minúty spolu s ½ lyžice soli, bobkovým listom, rascou, celým čiernym korením a novým korením. Po uvarení rýdziky scedíme a necháme vychladnúť.

Medzičasom si pripravíme nálev z octu, polievkovej lyžice kryštálového cukru, ½ l vody, ½ PL soli, celého čierneho korenia a nového korenia. Vyhladnuté rýdziky naplníme do zaváraninových pohárov, zalejeme nálevom a dobre uzavrieme. Sterilizujeme 10 minút.

Univerzálny recept pre väčšinu druhov húb

Univerzálny nálev, ktorý pomôžeme použiť na zaváranie akéhokoľvek druhu húb je rovnaký ako sa používa pri príprave nakladaných uhoriek. Akékoľvek huby pred nakladaním však netreba zabudnúť najskôr prevariť v slanej vode.

Zaváranie húb nepatrí medzi spôsoby spracovania húb, ktoré by sa využívali často. Väčšina hubárov skôr uprednostňuje sušenie alebo mrazenie húb, čo je škoda. Správne dochutené zavárané huby vedia vo veľkej miere ušetriť čas pri príprave rôznych jedál. Samozrejme sušené alebo mrazené huby majú vyššiu flexibilitu použitia, no aj príprava zopár fľašiek zaváraných húb vďaka zjednodušeniu varenia niektorých receptov, predstavuje zaujímavý spôsob spracovania nazbieraných húb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Domáca aviváž, prášok alebo gél na pranie? Vyrobíte si ich takto jednoducho aj doma

Aj keď sa vám to možno bude veriť ťažko, domáce prípravky dokážu smelo konkurovať pracím práškom, gélom či aviváži z obchodných regálov. Treba ich len vyskúšať. Okrem pracej schopnosti sú šetrné voči nášmu oblečeniu a následne aj pokožke. Domáca aviváž navyše pekne zmäkčuje pranú bielizeň.

Moju kamarátku z ničoho nič začala svrbieť pokožka. Aby sa nepríjemného pocitu zbavila vyskúšala rôzne krémy a diagnózy. Nakoniec skúsila pranie domácimi pracími prostriedkami, ktoré ju nakoniec nepríjemného svrbenia zbavilo.

Domáca aviváž – ako na to

Na jej výrobu budete potrebovať ocot, vodu a esenciálne oleje. Ocot a vodu je potrebné zmiešať 1:1. Na začiatok by sme vám odporučili zmiešať 250 ml vody s 250 ml octu. Do roztoku pre získanie vône nakvapkajte 10 kvapiek vášho obľúbeného vonného oleja. Namiesto oleja môžete použiť aj kondicionér na vlasy.

Pri zarábaní, zmes miešajte a potom ju nalejte do uzatvorenej nádobky. Pred každým praním ju jemne pretrepte a do prania ju dávkujte v množstve 2 veľké polievkové lyžice na jedno pranie.

Domáci gél na pranie

Rovnako ako aviváž, aj domáci prací gél na pranie si zvládnete vyrobiť doma. Na jeho výrobu budete potrebovať jadrové mydlo (Jelen) – 250 gramov, kryštalickú sódu (uhličitanu sodného) – 100 až 250 gramov, 5 litrov horúcej vody a vedro.

  • Najprv si na klasickom strúhadle na syr nastrúhajte jadrové mydlo.
  • Pripravte si dostatočne veľké vedro a nasypte doň nastrúhané mydlo aj sódu.
  • Keď voda zovrie, tak ju do vedra vylejte a zmes miešajte dovtedy, kým sa mydlo celkom nerozpustí a zmení na váš domáci gél na pranie.
  • Zmes nechajte odstáť do rána a vylejte ju do veľkej 5 litrovej sklenenej fľaše. Do prania ho dávkujte v množstve 0,25 až 0,5 l priamo na bielizeň do bubna v práčke.

Domáci prášok na pranie

Určite vás zaujíma aj to, ako vyrobiť domáci prášok na pranie. Podobne ako vyššie, realizácia nebude náročná. Budete potrebovať tieto ingrediencie: 2 kg sódy na pranie ( nie jedlej sódy), 200 g mydla na pranie (môžete použiť jadrové alebo marseillské mydlo), 1 kg perkarbonátu sodného (katalyzátor pre umožnenie prania na vyšších teplotách), 50 g aktivátoru perkarbonátu sodného – TAED, 10 až 15 minút kvapiek vonného oleja.

  • Najprv si nastrúhajte na jemno a všetky ingrediencie zmiešajte dohromady. Nezabudnite do nej nakvapkať vonný olej, ktorý však nie je povinnosťou, ale prinesie prášku zaujímavú vôňu. (Ak použijete domácu aviváž s vonným olejom, nemusíte ju do prášku pridávať.)
  • Domáci prášok si môžete nasypať do veľkej sklenenej fľašky a označiť ju nálepkou či čiernou fixkou.
  • Prášok do prania následne dávkujte v pomere 2/3 bežného pracieho prášku.

Výhody domáceho prášku

Nesporným plusom, prečo sa doma oplatí vyrobiť domáci prach na pranie je cena. Nielen domáci prášok, ale aj domáca aviváž či gél na pranie majú omnoho výhodnejšiu cenu. Domáce prípravky nedráždia pokožku ani dýchacie cesty a neobsahujú látky, ktoré spôsobujú alergie. Najčastejšie ide práve o syntetické alebo prírodné parfémy, optické rozjasňovače či farbivá, ktoré klasické pracie prášky môžu obsahovať. Stačí si prečítať ich zloženie.

Je len na vás, ktorý postup, ako vyrobiť domáci prípravok na pranie, si vyberiete. Pri každom budete potrebovať čas na realizáciu, ktorý sa nedá porovnávať s nákupom v obchode. Dobrá správa na záver je, že ekologické pracie prostriedky nájdete aj v špecializovaných „eko“ predajniach. Predtým, než pôjdete na nákup nových pracích zásob, porozmýšľajte o zmene. Vaša práčka ju rada vyskúša. A vaša pokožka si ju veľmi ľahko zamiluje.