Ako uskladniť ovocie, zeleninu či rôzne potraviny

Dobré zásoby základných surovín do varenia a vedenia chodu domácnosti oceníte počas celého roku. Domáce skladovanie je výborným riešením, ak máte veľkú záhradu, v ktorej veľa pestujete, či gazdovstvo, v ktorom chováte sliepky a iné domáce zvieratá.

Ako uskladniť zeleninu

Ako uskladniť cesnak

Väčšie množstvo domáceho alebo kúpeného cesnaku vám vďaka uskladneniu vydrží celý rok. Predtým mu však musíte nájsť tienisté a suché miesto, na ktorom pekne vyschne. Pozor, nikdy ho však nevystavujte na priame slnko.

Cesnaku pred sušením nechajte vňať a ani ho špeciálne nečistite. Zapleťte ho do vrkoča alebo do venca a zaveste. Po mesiaci by mal byť poriadne vysušený. Potom ho môžete očistiť od listov aj od pár vrstiev suchej šupky a uskladniť v suchej nádobe v pivnici alebo v špajzi.

 

Ako uskladniť mrkvu

Mrkvu dobre uskladníte v piesku. Po zbere ju nečistite od hliny, otrhajte jej len vňať a vložte ju na striedavo s pieskom (riečny piesok je najvhodnejší) do drevenej debničky alebo lepenkovej krabice, ktoré ukladajte priamo len na betónovú alebo hlinenú podlahu. Mrkvu očistite až pred samotnou konzumáciou.

Kým neprídu mrazy, mrkvu môžete nechať aj na balkóne, napr., na zip uzatvárateľných, mikroténových vreckách. Môžete k nej pridať aj chren, ktorý zabráni jej plesniveniu. Mrkvu môžete i zamraziť. Buď samostatne alebo v kombinácii s inou zeleninou.

Skladovanie zemiakov

Ak pestujete zemiaky doma alebo ich aj kúpite vedzte, že ich môžete uskladniť na chladné a tmavé miesto, kde cez zimu nebude mrznúť. Ideálnym miestom je kamenná pivnica, v ktorej zemiaky uskladníte napr. v sieťovanom vreci, debničke alebo ich vysypete na vypodloženú podlahu.

Zemiaky určite pred uskladnením neumývajte, mohli by sa vám rýchlo pokaziť a znehodnotiť. Keď zemiaky na jar začnú klíčiť, nezabudnite klíčky odstrániť predtým, než ich začnete variť.

Ako skladovať cibuľu

Skladovanie cibule je jednoduché. Keď ju vytiahnete zo zeme, otrepte ju od hliny, zaviažte spolu do kytičky či vrkoča a zaveste na tienisté miesto, kde vám vyschne. Potom ju zveste, suchú vňať odstráňte a uskladnite na chladné a tmavé miesto, do debničky či do krabice. Dbajte na to, aby miesto uskladnenia nebolo vlhké.

Ako uskladniť cuketu

Na skladovanie cukety si vyberajte dobre vyzreté plody. Veľké, na zaklopkanie duté cukety nechajte v záhradke vyrásť. Uskladnite ich na suché a tmavé miesto, ale majte na pamäti, že ju bude treba spotrebovať čím skôr. Dlho totižto nevydrží.

Ako uskladniť špenát

Špenát by ste mali v najlepšom prípade skonzumovať, čo najskôr. Ak ho chcete predsa len uskladniť, zamrazte ho. Predtým ho však oblanšírujte, nechajte odkvapkať, zabaľte do vzduchotesnej dózy alebo špeciálneho vrecka na mrazenie.

Čo je blanšírovanie

Blanšírovanie je tepelná úprava ovocia alebo zeleniny, pri ktorej ju krátko povaríte a následne ponoríte do ľadovej vody.

Ako uskladniť hokaido na zimu

Hokaido uskladňujte v suchej pivnici s teplotou okolo 8 – 10 °C. Vyvarujte sa uskladneniu vo vlhkom prostredí, kde by vám mohla tekvica zhniť. Na uskladnenie si vyberajte plody so zdrevnatelou a uschnutou stonkou.

Tekvicu môžete uskladniť aj v mraziaku. Očistite ju, vyberte mäkký stred a tvrdú dužinu nastrúhajte na rezance. Tie následne zabaľte do vrecka, ktoré uskladnite do mraziaka. V zime ju môžete využiť na placky či koláč. Hokaido môžete aj zavariť.

Ako uskladniť baklažán

Pri skladovaní baklažánu dbajte na to, aby ste ho uskladňovali v miestnosti s teplotou 8 – 12 °C. Uchovanie v chládku vám predĺži jeho trvácnosť v surovom stave aj 2 až 3 týždne.

Baklažán môžete uskladniť aj v chladničke, kde vám vydrží rovnako dlho. Pretým si ho však nakrájajte na 5 mm hrubé plátky a krátko ich opražte na panvici. Vložte ich do dózy, pridajte olivový olej, cesnak, čerstvú mätu, čili, soľ, korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy. Zatvorenú dózu poriadne pretrepte, aby sa suroviny premiešali.

Ako uskladniť kukuricu

Kukurica pre svoju výdrž potrebuje chládok. Môžete ju uložiť do príjemne chladnej pivnice alebo chladničky. “Suknice” jej však dávajte dole až pred konzumáciou.

Ako uskladniť brokolicu

Brokolica vám môže vydržať čerstvá až 10 dní. Stačí, ak ju vložíte do chladničky vo vzduchotesnom sáčku. Táto zelenina nemá rada vlhkosť, takže vždy oplachujte len tú časť, ktorú sa chystáte spracovať.

Ako uskladniť hlávkovú kapustu

Na uskladnenie kapusty si vyberajte hlávky s váhou 2 kg. Hlúbik jej odrežte tak, aby mal zhruba 3 cm a hlávka bola zakrytá listmi (2 až 3). Ideálna teplota skladovania je -1 až 0 °C. Ak ju budete skladovať na suchom mieste, hlávky prekryte dierkovanou fóliou.

Ako uskladniť paradajky

Ak sa vám do rúk dostanú zelené paradajky, nezúfajte. Správnym uskladnením dokážu rýchlo dozrieť. Paradajky uložte do debničky, v ktorej sú nasypané piliny a položte ju na slnečné miesto. Takisto môžete vyskúšať spôsob, kedy paradajky po jednej zabalíte do novinového papiera a položíte ich na parapetu. Potom ich po jednej kontrolujte.

Ako skladovať hlávkový šalát

Na skladovanie hlávkového šalátu si pripravte dózu, do ktorej vložíte jeho listy. Tie nekrájajte, ale rukami rozoberte a opláchnite a hneď vložte do nádoby a do chladničky.

Ako uskladniť dubáky

Podarilo as vám nazbierať plný košík húb? Ak ich nestihnete zjesť, môžete ich uskladniť v podobe mrazenia, sušenia či zavárania. Pri každej alternatíve dubáky vopred očistite od špiny. Ak ich budete sušiť, odkrojte tie časti, ktoré majú v sebe zárodky chrobákov. Sušte ich v suchej miestnosti s vetraním na novinovom papieri.

Ak budete dubáky mraziť, najprv ich povarte 5 až 10 minút vo vriacej vode. Nechajte odkvapkať a vychladnúť. Vložte ich do vrecka na mrazenie a dajte zamraziť.

Ako uskladniť hlivu ustricovú

Hliva si zachová potrebné živiny pomocou zamrazenia. Nakrájajte ju na plátky a spoločne s rascou a mletým korením povarte 15 minút. Nechajte odkvapkať a oschnúť. Následne ju zabaľte do vrecka a zamrazte. Mala by vám takto vydržať zhruba rok.

Hlivu môžete aj usušiť. Nakrájajte ju pozdĺžne na plátky – hlavičku spoločne s nožičkou a nechajte sušiť na slnku v miernom prievane či v sušičke ovocia. Keď bude hliva usušená, tak ju vložte do sklenenej fľaše a zatvorte.

Ako uskladniť ovocie

Ako uskladniť jablká na zimu

Na skladovanie sa hodia najlepšie neskoré odrody, ktoré sa oberajú v októbri. Jablká, ktoré sa chystáte uchovať by nemali byť poškodené, zahnité či červivé. Ak vám v záhrade rastú rôzne odrody, tak ich skladujte osobitne. Jablká si takisto môžete vytriediť podľa veľkosti.

Ovocie naukladajte do drevených debničiek (prípadne kartónových krabíc) na suché, tmavé a chladné miesto s možnosťou vetrania. Jablký dokážu vydržať čerstvé až 7 mesiacov, pokiaľ ich v skladovacích priestoroch dokážete ochrániť pred mrazom. Počas skladovania jablká kontrolujte. Zahnité, či inak poškodené plody odstráňte.

Ako skladovať jablká v paneláku

V byte je možné aj skladovanie jabĺk na balkóne. Rovnako ich uložte do suchej pevnej a uzavretej debničky. Počas jesene by vám mali vydržať. Mali by ste ich však skonzumovať do príchodu mrazov. Jablká môžete potom preložiť do svojej pivnice. Prípadne ich zavariť alebo usušiť.

Ako skladovať banány

Nenechajte sa pomýliť. Životnosť banánov nepredĺžite vložením do chladničky. Skôr si nachystajte potravinársku fóliu a stopku trsu banánov do nej celú zabaľte. Keď jeden z banánov odtrhnete, postup opäť zopakujte. Fólia spomalí plyn etylén, ktorý sa počas procesu zrenia dostáva do čerstvých častí, v jeho postupe.

Ako skladovať jahody

Jahody dokážu vydržať v chladničke len pár dní a najviac vtedy, keď ich skladujete v určenej priehradke na ovocie. Jahody môžete aj zamraziť, ale stratia pritom na chuti, preto ich odporúčame zavariť či použiť na prípravu džemu.

Ako skladovať hrozno

Hrozno môžete usušiť najlepšie v sušičke ovocia. Predtým ho však na chvíľu namočte do vody. Nepopraská a vydrží aj dlhšie. Pri uchovaní hrozna sa môžete rozhodnúť aj pre zamrazenie. Aby však hrozno v tejto podobe vydržalo dlhšie, budete ho musieť kandizovať.

Ako kandizovať hrozno

Zvarte 1 l vody s 300 g kryštálového cukru. Keď bude roztok hotový, zalejte ním hrozno a nechajte ho odstáť do druhého dňa. Hrozno povyberajte a sirup, ktorý vám vznikol, opäť zvarte. Aby vám zhustol, môžete pridať trochu cukru. Povyberané hrozno opäť zalejte a nechajte odstáť. Celé opakujte 10 dní, po ktorých kandizované hrozno nechajte oschnúť tak, aby nebolo lepkavé. Potom ho môžete skladovať v alobale alebo v uzatvorených sklenených fľašiach.

Ako uskladniť ananás

Ananás nemá rád mráz ani chládok. Ideálna teplota pri ktorej by ste ho mali skladovať je 5 °C. Pokiaľ túto možnosť v chladničke nemáte, tak ho tam nevkladajte.

Ako uskladniť citróny

Aby vám citróny vydržali čo najdlhšie, hneď, ako ich vyberiete z nákupnej tašky, vložte ich do vrecka s uzáverom na zip a vložte ho do chladničky. Citróny by vám tak mali vydržať až mesiac.

Ako uskladniť potraviny

Ako uskladniť chlieb a pečivo

Pečivo schne rýchlejšie ako chlieb. Obom však môžete predĺžiť chuť pri dodržaní malých pravidiel. Rozhodne ani jedno nedávajte do chladničky či do igelitového vrecka. Mohli by splesnivieť. Ak, tak radšej ich zamrazte.

Chlieb aj pečivo vám dlhšie vydrží v suchej a čistej nádobe/chlebníku ktorý je v ideálnom prípade vyrobený z dreva či neglazovanej kameniny. Na uskladnenie môžete použiť aj ľanové vrecká, v ktorých vám však potraviny vydržia kratšie.

Ako uskladniť vajcia

Vajcia môžete skladovať bez väčších problémov aj v chladničke. Okrem tohto spôsobu však existujú aj metódy, ktoré sa zvykli používať v minulosti. Napríklad vajcia naukladajte do zaváracieho poháru a zalejte vodným sklom (kúpite ho skoro v každej drogérii) tak, aby boli vajcia celé zaliate a poháre zatvorte. Pri vyberaní vajec si dajte vždy pozor na vaše oči.

Jedným z bežných postupov, pri ktorom vajcia dokážu vydržať aj rok je nakladanie vajec do haseného vápna. Okrem vajec, budete potrebovať zavárací pohár s objemom 5 l a 300 g hydroxidu vápenatého, ktorý zalejte vodou. Vznikne vám hustá zmes, ktorú nalejte do zaváracieho pohára do výšky 3 cm. Potom do pohára začnite ukladať samotné vajcia špičkou nadol. Zmes s vápnom následne zrieďte vodou a vajcia v pohári ňou zalejte tak, aby ich na vrchu zakrývala vo výške 5 cm.

Ako uskladniť guláš

O domácom guláši sa hovorí, že na druhý deň je lepší ako v prvý. Pár dni vám vydrží aj v chladničke, ale ak vám ho ostane viac, odporúčame vám ho zamraziť. Guláš naplňte do fliaš s objemom 0,720 l, zatvorte a zasterilizujte. Poháre vyberte a otočte hore dnom a uskladnite.

Ako uskladniť kvasnice

Kvasnice môžete skladovať v mrazničke alebo chladničke. Mrazenie nie je vhodné pre pivné kvasnice. Kvasnice potrebujú prístup k vzduchu, preto ich neukladajte do vákuových vreciek.

Ako uskladniť múku

Múku z papierových vreciek presypte do sklenených uzatvárateľných nádob, ktoré vopred očistite a nechajte oschnúť. Múka v sklenenom pohári vydrží až rok, bude chránená pred rôznymi domácimi škodcami a takisto od aróm ostatných potravín.

Skladovanie medu

Med skladujte v uzatvorených sklenených alebo keramických (kameninových či porcelánových) nádobách. Môžete ho uchovávať aj v smaltovaných nádobách alebo prírodných nádobách z včelieho vosku.

Ako uskladniť klobásu

Domáce klobásy skladujte zavesené v suchej, dobre vetranej miestnosti (pivnica, povala, nevyužitá garáž) s teplotou pohybujúcou sa okolo 8 °C. Klobásy by sa nemali vzájomne dotýkať. Ak chcete klobásy zamraziť, predtým by mali stráviť aspoň 14 dní sušením na vzduchu.

Ako uskladniť kávu

Kávu by ste mali skladovať na chladnejšom mieste s rovnomernou teplotou. Na jej uschovanie vyberajte neprehľadné dózy s objemom 250 g alebo 500 g s pevným vzduchotesným uzáverom. Káva by v nich mala vydržať aj niekoľko mesiacov.

Ako uskladniť masť

Domácu bravčovú masť skladujte v chlade v kameninovej, sklenenej (v tme) alebo smaltovanej nádobe. Masť môžete skladovať pokojne v chladničke alebo v studenej pivnici či špajzi.

Ako uskladniť domáce víno

Ak chcete, aby vám domáce víno vydržalo dlhšie, uskladnite ho v sklenenej fľaši, ktorú zatvorte korkovým uzáverom a uložte ju do poličky na ležato, aby bol korok zvnútra stále vlhký. Ideálna teplota skladovania je 8 – 14 °C. Víno taktiež potrebuje tmavé priestory s vlhkosťou 70 až 80 %.

Ako skladovať burčiak

Pri skladovaní burčiaku sa vyhýbajte jeho uskladneniu na slnku alebo v teplých podmienkach. Nalievajte ho do plastových fliaš, ktorých uzáver zatvorte nie úplne na pevno. Samozrejme pri cestovaní, toto pravidlo musíte porušiť, no tak i tak, uzáver občas počas cesty na chvíľu uvoľnite. Burčiak môžete uskladniť aj v chladničke, najviac však 2 dni.

Ako uskladniť linecké alebo lístkové cesto

Podarilo sa vám vyrobiť viac cesta, ako bolo treba? Ak ho dokážete zúžitkovať za pár dní, vydrží vám aj v chladničke. Pokiaľ si ho chcete odložiť na neskoršie, môžete ho zamraziť. Cesto je potrebné zabaliť do potravinárskej fólie, vložiť do vrecka, odstrániť vzduch a následne ho môžete vložiť do mraziaka.

Ako uskladniť orechy

Ako skladovať vlašské orechy

Vlašské orechy po olúpaní, aj pomletí, uchovávajte v dobre uzatvorených sklenených nádobách na chladnom a tmavom mieste. Rovnako ich môžete v uzatvorenej nádobe aj zamraziť celé či pomleté. V mraziaku by vám mali vydržať bez straty na chuti až pol roka.

Ako skladovať lieskové orechy

Lieskové orechy môžete skladovať v škrupinke na tmavom mieste s nízkou vlhkosťou vzduchu buď v uzatvorenej nádobe alebo v pevnom vreci z prírodného materiálu. Ak ich vylúpnete, orechy vložte do čistej nádoby s vzduchotesným uzáverom.

Ako skladovať gaštany

Ideálnou teplotou pre skladovanie gaštanov je 4 °C v miestnosti s vlhkosťou 80 až 90 %. Gaštany si zachovajú svoju chuť naložené v piesku. Stačí ak ich necháte v suchej pivnici naložíte do suchej nádoby a presýpte ich pieskom. Gaštany môžete však aj zavariť či zamraziť.

Rôzne

V domácnosti môžete uskladniť nielen potraviny, ale rôzne domáce či športové potreby. Základom je mať vždy pripravený čistý a suchý priestor, do ktorého môžete uschovať pneumatiky od auta, korčule či bicykel.

Vždy pomôže priestranná chladná a suchá pivnica či garáž, do ktorej sa vám zmestia praktické regály. Do nich upracete nielen domáci neporiadok, ale navyše uskladnite napr. aj domácu pálenku.

Ako uskladniť bylinky a koreniny

Bylinky vám vydržia dlhšie, ak ich zavesíte na suché miesto a necháte vysušiť. Môžete tak urobiť v špajzi, na povale či dokonca aj v kuchyni.

Pri uskladnení korenín sa vyhýbajte vlhku. Celé, či pomleté ich skladujte v dobre uzatvárateľných nádobách. Naopak, koreniny s vysokým obsahom vody (čili, citrónová tráva), skladujte v chladničke.

Ako uskladniť čerstvú mätu

Mätu, žihľavu či ďalšie bylinky na čaj môžete sušiť na voľnej ploche či v kartóne. Keď sú dostatočne vysušené, zatlačte ich do nádoby s uzáverom či bavlneného vrecka. Nezabudnite si ich označiť.

Ako uskladniť kôpor

Mrazenie v plastových nádobkách je dobrým spôsobom ako si zachovať chuť kôpru. Najprv ho umyte, nechajte oschnúť a následne narežte do nádobky, ktorú vložte do mraziaka.

Kôpor môžete aj usušiť. Umyte ho, nechajte oschnúť a zaviažte ho do kytičiek, ktoré zaveste na suché miesto. Po uschnutí, kvetnatú časť kôpru oddeľte od stoniek (môžete ich vyhodiť) a prstami rozdrobte do nádoby, ktorú uzavrite.

Ako uskladniť nastrúhaný zázvor

Koreň zázvoru vám vydrží niekoľko týždňov aj v chladničke. Ak si ho chcete uchovať dlhšie, môžete ho zamraziť. Stačí ak ho zabalíte na tesno do potravinárskej fólie. Ak máte nastrúhaný zázvor, môžete ho uskladniť do skleneného pohára s uzáverom a skladovať na suchom a tmavom mieste.

Ako uskladniť fenikel

Ak chcete, aby vám fenikel vydržal dlho čerstvý, pri zbere rastlinu aj s koreňom naložte do pivnice do debny s vlhkým pieskom. Môžete ho skladovať aj v chladničke, no nevydrží tam dlhšie ako týždeň.

Ako uskladniť goji

Čerstvé goji – kustovnicu čínsku môžete zamraziť alebo usušiť v tieni pri maximálnej teplote 35 °C. Suché plody skladujte v tmavom a suchom priestore v uzatvorenej nádobe. Pozor, nemala by byť z kovu.

Ako uskladniť ligurček

Ligurček lekársky určite poznáte pod názvom vegeta či maggi. Listy sušte na vzduchu či v domácej sušičke pri maximálnej teplote do 40 °C. Po usušení skladujte v uzatvorenej sklenenej nádobe. Rovnako môžete usušiť aj koreň, ktorý pred uskladnením do nádoby nakrájajte alebo pomeľte.

Ako uskladniť medvedí cesnak

Medvedí cesnak po natrhaní môžete uskladniť do chladničky, kde vám vydrží celkom dlho. Aby ste z neho mohli profitovať ešte dlhšie, natrhajte ho aj s koreňmi a celý do chladničky uschovajte.

Medvedí cesnak môžete aj zamraziť. Stačí, ak ho umyjete, necháte vysušiť a na hrubo nasekáte. Na koniec vložíte do umelohmotného kelímku alebo do mikroténového sáčku, v ktorom necháte trochu vzduchu.

Ako uskladniť kvety

Ako uskladniť muškáty

S klesajúcou teplotou muškátom znižujte aj objem vody na zalievanie. Nepridávajte ani žiadne hnojivo. Vašou úlohou je zastaviť ich rast, po ktorom z rastliny otrhajte všetky puky, kvety, listy a nožnicami zostrihnite aj výhonky, ktoré by muškáty mohli cez zimu oberať o výdrž. Výhonky pritom strihajte nad kolienkom, aby ste zachovali prirodzené vetvenie muškátu. Kvetináče s ošetrenými muškátmi umiestnite do miestnosti s teplotou 8 – 10 °C s dostatkom svetla a raz týždenne ich polejte.

Ako uskladniť begónie

Begónie vyberte z črepníka po prvom mraze. Odrežte ich 2 cm nad hľuzami, ktoré jemne očistite a nechajte s rezom na vzduchu chvíľu zaschnúť. Hľuzy naukladajte do debničiek a zasypte pilinami, pieskom či rašelinou. Skladujte ich v chladnej a suchej miestnosti, v ktorej nezamrznú.

Ako uskladniť chryzantémy

Ak pestujete chryzantémy v črepníkoch, odstrihnite im nadzemnú časť, zbavte rastlinu suchých lístkov, poriadne ju zalejte a uskladnite na chladné miesto do 5 °C. Chryzantémy môžete zasadiť aj do zeme, poriadne ich zalejte a prikryte čečinou.

Ako uskladniť narcisy, tulipány a hycianty

Po odkvitnutí suché kvety zrežte tesne nad listami, ktoré rastlinám ponechajte. Budú totižto vyživovať cibule a vďaka ich zdraviu zakvitnú opäť o rok.

Cibule tulipánov môžete po odkvitnutí vybrať a nechať v tieni vysušiť. Keď budú suché, tak ich zhluky rozdeľte na samostatné cibule a uskladnite do pivnice do papierových vreciek.

Ako uskladniť gladioly

Hľuzy gladiol vyberajte z pôdy na prelome septembra a októbra. Potom ich nechajte vysušiť v prievane pri teplote 20 °C a skladujte v drevenej debničke v tme a chládku s teplotou 8 – 10 °C.

Ako uskladniť ovocie, zeleninu či rôzne potraviny

Dobré zásoby základných surovín do varenia a vedenia chodu domácnosti oceníte počas celého roku. Domáce skladovanie je výborným riešením, ak máte veľkú záhradu, v ktorej veľa pestujete, či gazdovstvo, v ktorom chováte sliepky a iné domáce zvieratá.

Ako uskladniť zeleninu

Ako uskladniť cesnak

Väčšie množstvo domáceho alebo kúpeného cesnaku vám vďaka uskladneniu vydrží celý rok. Predtým mu však musíte nájsť tienisté a suché miesto, na ktorom pekne vyschne. Pozor, nikdy ho však nevystavujte na priame slnko.

Cesnaku pred sušením nechajte vňať a ani ho špeciálne nečistite. Zapleťte ho do vrkoča alebo do venca a zaveste. Po mesiaci by mal byť poriadne vysušený. Potom ho môžete očistiť od listov aj od pár vrstiev suchej šupky a uskladniť v suchej nádobe v pivnici alebo v špajzi.

 

Ako uskladniť mrkvu

Mrkvu dobre uskladníte v piesku. Po zbere ju nečistite od hliny, otrhajte jej len vňať a vložte ju na striedavo s pieskom (riečny piesok je najvhodnejší) do drevenej debničky alebo lepenkovej krabice, ktoré ukladajte priamo len na betónovú alebo hlinenú podlahu. Mrkvu očistite až pred samotnou konzumáciou.

Kým neprídu mrazy, mrkvu môžete nechať aj na balkóne, napr., na zip uzatvárateľných, mikroténových vreckách. Môžete k nej pridať aj chren, ktorý zabráni jej plesniveniu. Mrkvu môžete i zamraziť. Buď samostatne alebo v kombinácii s inou zeleninou.

Skladovanie zemiakov

Ak pestujete zemiaky doma alebo ich aj kúpite vedzte, že ich môžete uskladniť na chladné a tmavé miesto, kde cez zimu nebude mrznúť. Ideálnym miestom je kamenná pivnica, v ktorej zemiaky uskladníte napr. v sieťovanom vreci, debničke alebo ich vysypete na vypodloženú podlahu.

Zemiaky určite pred uskladnením neumývajte, mohli by sa vám rýchlo pokaziť a znehodnotiť. Keď zemiaky na jar začnú klíčiť, nezabudnite klíčky odstrániť predtým, než ich začnete variť.

Ako skladovať cibuľu

Skladovanie cibule je jednoduché. Keď ju vytiahnete zo zeme, otrepte ju od hliny, zaviažte spolu do kytičky či vrkoča a zaveste na tienisté miesto, kde vám vyschne. Potom ju zveste, suchú vňať odstráňte a uskladnite na chladné a tmavé miesto, do debničky či do krabice. Dbajte na to, aby miesto uskladnenia nebolo vlhké.

Ako uskladniť cuketu

Na skladovanie cukety si vyberajte dobre vyzreté plody. Veľké, na zaklopkanie duté cukety nechajte v záhradke vyrásť. Uskladnite ich na suché a tmavé miesto, ale majte na pamäti, že ju bude treba spotrebovať čím skôr. Dlho totižto nevydrží.

Ako uskladniť špenát

Špenát by ste mali v najlepšom prípade skonzumovať, čo najskôr. Ak ho chcete predsa len uskladniť, zamrazte ho. Predtým ho však oblanšírujte, nechajte odkvapkať, zabaľte do vzduchotesnej dózy alebo špeciálneho vrecka na mrazenie.

Čo je blanšírovanie

Blanšírovanie je tepelná úprava ovocia alebo zeleniny, pri ktorej ju krátko povaríte a následne ponoríte do ľadovej vody.

Ako uskladniť hokaido na zimu

Hokaido uskladňujte v suchej pivnici s teplotou okolo 8 – 10 °C. Vyvarujte sa uskladneniu vo vlhkom prostredí, kde by vám mohla tekvica zhniť. Na uskladnenie si vyberajte plody so zdrevnatelou a uschnutou stonkou.

Tekvicu môžete uskladniť aj v mraziaku. Očistite ju, vyberte mäkký stred a tvrdú dužinu nastrúhajte na rezance. Tie následne zabaľte do vrecka, ktoré uskladnite do mraziaka. V zime ju môžete využiť na placky či koláč. Hokaido môžete aj zavariť.

Ako uskladniť baklažán

Pri skladovaní baklažánu dbajte na to, aby ste ho uskladňovali v miestnosti s teplotou 8 – 12 °C. Uchovanie v chládku vám predĺži jeho trvácnosť v surovom stave aj 2 až 3 týždne.

Baklažán môžete uskladniť aj v chladničke, kde vám vydrží rovnako dlho. Pretým si ho však nakrájajte na 5 mm hrubé plátky a krátko ich opražte na panvici. Vložte ich do dózy, pridajte olivový olej, cesnak, čerstvú mätu, čili, soľ, korenie a pár kvapiek citrónovej šťavy. Zatvorenú dózu poriadne pretrepte, aby sa suroviny premiešali.

Ako uskladniť kukuricu

Kukurica pre svoju výdrž potrebuje chládok. Môžete ju uložiť do príjemne chladnej pivnice alebo chladničky. “Suknice” jej však dávajte dole až pred konzumáciou.

Ako uskladniť brokolicu

Brokolica vám môže vydržať čerstvá až 10 dní. Stačí, ak ju vložíte do chladničky vo vzduchotesnom sáčku. Táto zelenina nemá rada vlhkosť, takže vždy oplachujte len tú časť, ktorú sa chystáte spracovať.

Ako uskladniť hlávkovú kapustu

Na uskladnenie kapusty si vyberajte hlávky s váhou 2 kg. Hlúbik jej odrežte tak, aby mal zhruba 3 cm a hlávka bola zakrytá listmi (2 až 3). Ideálna teplota skladovania je -1 až 0 °C. Ak ju budete skladovať na suchom mieste, hlávky prekryte dierkovanou fóliou.

Ako uskladniť paradajky

Ak sa vám do rúk dostanú zelené paradajky, nezúfajte. Správnym uskladnením dokážu rýchlo dozrieť. Paradajky uložte do debničky, v ktorej sú nasypané piliny a položte ju na slnečné miesto. Takisto môžete vyskúšať spôsob, kedy paradajky po jednej zabalíte do novinového papiera a položíte ich na parapetu. Potom ich po jednej kontrolujte.

Ako skladovať hlávkový šalát

Na skladovanie hlávkového šalátu si pripravte dózu, do ktorej vložíte jeho listy. Tie nekrájajte, ale rukami rozoberte a opláchnite a hneď vložte do nádoby a do chladničky.

Ako uskladniť dubáky

Podarilo as vám nazbierať plný košík húb? Ak ich nestihnete zjesť, môžete ich uskladniť v podobe mrazenia, sušenia či zavárania. Pri každej alternatíve dubáky vopred očistite od špiny. Ak ich budete sušiť, odkrojte tie časti, ktoré majú v sebe zárodky chrobákov. Sušte ich v suchej miestnosti s vetraním na novinovom papieri.

Ak budete dubáky mraziť, najprv ich povarte 5 až 10 minút vo vriacej vode. Nechajte odkvapkať a vychladnúť. Vložte ich do vrecka na mrazenie a dajte zamraziť.

Ako uskladniť hlivu ustricovú

Hliva si zachová potrebné živiny pomocou zamrazenia. Nakrájajte ju na plátky a spoločne s rascou a mletým korením povarte 15 minút. Nechajte odkvapkať a oschnúť. Následne ju zabaľte do vrecka a zamrazte. Mala by vám takto vydržať zhruba rok.

Hlivu môžete aj usušiť. Nakrájajte ju pozdĺžne na plátky – hlavičku spoločne s nožičkou a nechajte sušiť na slnku v miernom prievane či v sušičke ovocia. Keď bude hliva usušená, tak ju vložte do sklenenej fľaše a zatvorte.

Ako uskladniť ovocie

Ako uskladniť jablká na zimu

Na skladovanie sa hodia najlepšie neskoré odrody, ktoré sa oberajú v októbri. Jablká, ktoré sa chystáte uchovať by nemali byť poškodené, zahnité či červivé. Ak vám v záhrade rastú rôzne odrody, tak ich skladujte osobitne. Jablká si takisto môžete vytriediť podľa veľkosti.

Ovocie naukladajte do drevených debničiek (prípadne kartónových krabíc) na suché, tmavé a chladné miesto s možnosťou vetrania. Jablký dokážu vydržať čerstvé až 7 mesiacov, pokiaľ ich v skladovacích priestoroch dokážete ochrániť pred mrazom. Počas skladovania jablká kontrolujte. Zahnité, či inak poškodené plody odstráňte.

Ako skladovať jablká v paneláku

V byte je možné aj skladovanie jabĺk na balkóne. Rovnako ich uložte do suchej pevnej a uzavretej debničky. Počas jesene by vám mali vydržať. Mali by ste ich však skonzumovať do príchodu mrazov. Jablká môžete potom preložiť do svojej pivnice. Prípadne ich zavariť alebo usušiť.

Ako skladovať banány

Nenechajte sa pomýliť. Životnosť banánov nepredĺžite vložením do chladničky. Skôr si nachystajte potravinársku fóliu a stopku trsu banánov do nej celú zabaľte. Keď jeden z banánov odtrhnete, postup opäť zopakujte. Fólia spomalí plyn etylén, ktorý sa počas procesu zrenia dostáva do čerstvých častí, v jeho postupe.

Ako skladovať jahody

Jahody dokážu vydržať v chladničke len pár dní a najviac vtedy, keď ich skladujete v určenej priehradke na ovocie. Jahody môžete aj zamraziť, ale stratia pritom na chuti, preto ich odporúčame zavariť či použiť na prípravu džemu.

Ako skladovať hrozno

Hrozno môžete usušiť najlepšie v sušičke ovocia. Predtým ho však na chvíľu namočte do vody. Nepopraská a vydrží aj dlhšie. Pri uchovaní hrozna sa môžete rozhodnúť aj pre zamrazenie. Aby však hrozno v tejto podobe vydržalo dlhšie, budete ho musieť kandizovať.

Ako kandizovať hrozno

Zvarte 1 l vody s 300 g kryštálového cukru. Keď bude roztok hotový, zalejte ním hrozno a nechajte ho odstáť do druhého dňa. Hrozno povyberajte a sirup, ktorý vám vznikol, opäť zvarte. Aby vám zhustol, môžete pridať trochu cukru. Povyberané hrozno opäť zalejte a nechajte odstáť. Celé opakujte 10 dní, po ktorých kandizované hrozno nechajte oschnúť tak, aby nebolo lepkavé. Potom ho môžete skladovať v alobale alebo v uzatvorených sklenených fľašiach.

Ako uskladniť ananás

Ananás nemá rád mráz ani chládok. Ideálna teplota pri ktorej by ste ho mali skladovať je 5 °C. Pokiaľ túto možnosť v chladničke nemáte, tak ho tam nevkladajte.

Ako uskladniť citróny

Aby vám citróny vydržali čo najdlhšie, hneď, ako ich vyberiete z nákupnej tašky, vložte ich do vrecka s uzáverom na zip a vložte ho do chladničky. Citróny by vám tak mali vydržať až mesiac.

Ako uskladniť potraviny

Ako uskladniť chlieb a pečivo

Pečivo schne rýchlejšie ako chlieb. Obom však môžete predĺžiť chuť pri dodržaní malých pravidiel. Rozhodne ani jedno nedávajte do chladničky či do igelitového vrecka. Mohli by splesnivieť. Ak, tak radšej ich zamrazte.

Chlieb aj pečivo vám dlhšie vydrží v suchej a čistej nádobe/chlebníku ktorý je v ideálnom prípade vyrobený z dreva či neglazovanej kameniny. Na uskladnenie môžete použiť aj ľanové vrecká, v ktorých vám však potraviny vydržia kratšie.

Ako uskladniť vajcia

Vajcia môžete skladovať bez väčších problémov aj v chladničke. Okrem tohto spôsobu však existujú aj metódy, ktoré sa zvykli používať v minulosti. Napríklad vajcia naukladajte do zaváracieho poháru a zalejte vodným sklom (kúpite ho skoro v každej drogérii) tak, aby boli vajcia celé zaliate a poháre zatvorte. Pri vyberaní vajec si dajte vždy pozor na vaše oči.

Jedným z bežných postupov, pri ktorom vajcia dokážu vydržať aj rok je nakladanie vajec do haseného vápna. Okrem vajec, budete potrebovať zavárací pohár s objemom 5 l a 300 g hydroxidu vápenatého, ktorý zalejte vodou. Vznikne vám hustá zmes, ktorú nalejte do zaváracieho pohára do výšky 3 cm. Potom do pohára začnite ukladať samotné vajcia špičkou nadol. Zmes s vápnom následne zrieďte vodou a vajcia v pohári ňou zalejte tak, aby ich na vrchu zakrývala vo výške 5 cm.

Ako uskladniť guláš

O domácom guláši sa hovorí, že na druhý deň je lepší ako v prvý. Pár dni vám vydrží aj v chladničke, ale ak vám ho ostane viac, odporúčame vám ho zamraziť. Guláš naplňte do fliaš s objemom 0,720 l, zatvorte a zasterilizujte. Poháre vyberte a otočte hore dnom a uskladnite.

Ako uskladniť kvasnice

Kvasnice môžete skladovať v mrazničke alebo chladničke. Mrazenie nie je vhodné pre pivné kvasnice. Kvasnice potrebujú prístup k vzduchu, preto ich neukladajte do vákuových vreciek.

Ako uskladniť múku

Múku z papierových vreciek presypte do sklenených uzatvárateľných nádob, ktoré vopred očistite a nechajte oschnúť. Múka v sklenenom pohári vydrží až rok, bude chránená pred rôznymi domácimi škodcami a takisto od aróm ostatných potravín.

Skladovanie medu

Med skladujte v uzatvorených sklenených alebo keramických (kameninových či porcelánových) nádobách. Môžete ho uchovávať aj v smaltovaných nádobách alebo prírodných nádobách z včelieho vosku.

Ako uskladniť klobásu

Domáce klobásy skladujte zavesené v suchej, dobre vetranej miestnosti (pivnica, povala, nevyužitá garáž) s teplotou pohybujúcou sa okolo 8 °C. Klobásy by sa nemali vzájomne dotýkať. Ak chcete klobásy zamraziť, predtým by mali stráviť aspoň 14 dní sušením na vzduchu.

Ako uskladniť kávu

Kávu by ste mali skladovať na chladnejšom mieste s rovnomernou teplotou. Na jej uschovanie vyberajte neprehľadné dózy s objemom 250 g alebo 500 g s pevným vzduchotesným uzáverom. Káva by v nich mala vydržať aj niekoľko mesiacov.

Ako uskladniť masť

Domácu bravčovú masť skladujte v chlade v kameninovej, sklenenej (v tme) alebo smaltovanej nádobe. Masť môžete skladovať pokojne v chladničke alebo v studenej pivnici či špajzi.

Ako uskladniť domáce víno

Ak chcete, aby vám domáce víno vydržalo dlhšie, uskladnite ho v sklenenej fľaši, ktorú zatvorte korkovým uzáverom a uložte ju do poličky na ležato, aby bol korok zvnútra stále vlhký. Ideálna teplota skladovania je 8 – 14 °C. Víno taktiež potrebuje tmavé priestory s vlhkosťou 70 až 80 %.

Ako skladovať burčiak

Pri skladovaní burčiaku sa vyhýbajte jeho uskladneniu na slnku alebo v teplých podmienkach. Nalievajte ho do plastových fliaš, ktorých uzáver zatvorte nie úplne na pevno. Samozrejme pri cestovaní, toto pravidlo musíte porušiť, no tak i tak, uzáver občas počas cesty na chvíľu uvoľnite. Burčiak môžete uskladniť aj v chladničke, najviac však 2 dni.

Ako uskladniť linecké alebo lístkové cesto

Podarilo sa vám vyrobiť viac cesta, ako bolo treba? Ak ho dokážete zúžitkovať za pár dní, vydrží vám aj v chladničke. Pokiaľ si ho chcete odložiť na neskoršie, môžete ho zamraziť. Cesto je potrebné zabaliť do potravinárskej fólie, vložiť do vrecka, odstrániť vzduch a následne ho môžete vložiť do mraziaka.

Ako uskladniť orechy

Ako skladovať vlašské orechy

Vlašské orechy po olúpaní, aj pomletí, uchovávajte v dobre uzatvorených sklenených nádobách na chladnom a tmavom mieste. Rovnako ich môžete v uzatvorenej nádobe aj zamraziť celé či pomleté. V mraziaku by vám mali vydržať bez straty na chuti až pol roka.

Ako skladovať lieskové orechy

Lieskové orechy môžete skladovať v škrupinke na tmavom mieste s nízkou vlhkosťou vzduchu buď v uzatvorenej nádobe alebo v pevnom vreci z prírodného materiálu. Ak ich vylúpnete, orechy vložte do čistej nádoby s vzduchotesným uzáverom.

Ako skladovať gaštany

Ideálnou teplotou pre skladovanie gaštanov je 4 °C v miestnosti s vlhkosťou 80 až 90 %. Gaštany si zachovajú svoju chuť naložené v piesku. Stačí ak ich necháte v suchej pivnici naložíte do suchej nádoby a presýpte ich pieskom. Gaštany môžete však aj zavariť či zamraziť.

Rôzne

V domácnosti môžete uskladniť nielen potraviny, ale rôzne domáce či športové potreby. Základom je mať vždy pripravený čistý a suchý priestor, do ktorého môžete uschovať pneumatiky od auta, korčule či bicykel.

Vždy pomôže priestranná chladná a suchá pivnica či garáž, do ktorej sa vám zmestia praktické regály. Do nich upracete nielen domáci neporiadok, ale navyše uskladnite napr. aj domácu pálenku.

Ako uskladniť bylinky a koreniny

Bylinky vám vydržia dlhšie, ak ich zavesíte na suché miesto a necháte vysušiť. Môžete tak urobiť v špajzi, na povale či dokonca aj v kuchyni.

Pri uskladnení korenín sa vyhýbajte vlhku. Celé, či pomleté ich skladujte v dobre uzatvárateľných nádobách. Naopak, koreniny s vysokým obsahom vody (čili, citrónová tráva), skladujte v chladničke.

Ako uskladniť čerstvú mätu

Mätu, žihľavu či ďalšie bylinky na čaj môžete sušiť na voľnej ploche či v kartóne. Keď sú dostatočne vysušené, zatlačte ich do nádoby s uzáverom či bavlneného vrecka. Nezabudnite si ich označiť.

Ako uskladniť kôpor

Mrazenie v plastových nádobkách je dobrým spôsobom ako si zachovať chuť kôpru. Najprv ho umyte, nechajte oschnúť a následne narežte do nádobky, ktorú vložte do mraziaka.

Kôpor môžete aj usušiť. Umyte ho, nechajte oschnúť a zaviažte ho do kytičiek, ktoré zaveste na suché miesto. Po uschnutí, kvetnatú časť kôpru oddeľte od stoniek (môžete ich vyhodiť) a prstami rozdrobte do nádoby, ktorú uzavrite.

Ako uskladniť nastrúhaný zázvor

Koreň zázvoru vám vydrží niekoľko týždňov aj v chladničke. Ak si ho chcete uchovať dlhšie, môžete ho zamraziť. Stačí ak ho zabalíte na tesno do potravinárskej fólie. Ak máte nastrúhaný zázvor, môžete ho uskladniť do skleneného pohára s uzáverom a skladovať na suchom a tmavom mieste.

Ako uskladniť fenikel

Ak chcete, aby vám fenikel vydržal dlho čerstvý, pri zbere rastlinu aj s koreňom naložte do pivnice do debny s vlhkým pieskom. Môžete ho skladovať aj v chladničke, no nevydrží tam dlhšie ako týždeň.

Ako uskladniť goji

Čerstvé goji – kustovnicu čínsku môžete zamraziť alebo usušiť v tieni pri maximálnej teplote 35 °C. Suché plody skladujte v tmavom a suchom priestore v uzatvorenej nádobe. Pozor, nemala by byť z kovu.

Ako uskladniť ligurček

Ligurček lekársky určite poznáte pod názvom vegeta či maggi. Listy sušte na vzduchu či v domácej sušičke pri maximálnej teplote do 40 °C. Po usušení skladujte v uzatvorenej sklenenej nádobe. Rovnako môžete usušiť aj koreň, ktorý pred uskladnením do nádoby nakrájajte alebo pomeľte.

Ako uskladniť medvedí cesnak

Medvedí cesnak po natrhaní môžete uskladniť do chladničky, kde vám vydrží celkom dlho. Aby ste z neho mohli profitovať ešte dlhšie, natrhajte ho aj s koreňmi a celý do chladničky uschovajte.

Medvedí cesnak môžete aj zamraziť. Stačí, ak ho umyjete, necháte vysušiť a na hrubo nasekáte. Na koniec vložíte do umelohmotného kelímku alebo do mikroténového sáčku, v ktorom necháte trochu vzduchu.

Ako uskladniť kvety

Ako uskladniť muškáty

S klesajúcou teplotou muškátom znižujte aj objem vody na zalievanie. Nepridávajte ani žiadne hnojivo. Vašou úlohou je zastaviť ich rast, po ktorom z rastliny otrhajte všetky puky, kvety, listy a nožnicami zostrihnite aj výhonky, ktoré by muškáty mohli cez zimu oberať o výdrž. Výhonky pritom strihajte nad kolienkom, aby ste zachovali prirodzené vetvenie muškátu. Kvetináče s ošetrenými muškátmi umiestnite do miestnosti s teplotou 8 – 10 °C s dostatkom svetla a raz týždenne ich polejte.

Ako uskladniť begónie

Begónie vyberte z črepníka po prvom mraze. Odrežte ich 2 cm nad hľuzami, ktoré jemne očistite a nechajte s rezom na vzduchu chvíľu zaschnúť. Hľuzy naukladajte do debničiek a zasypte pilinami, pieskom či rašelinou. Skladujte ich v chladnej a suchej miestnosti, v ktorej nezamrznú.

Ako uskladniť chryzantémy

Ak pestujete chryzantémy v črepníkoch, odstrihnite im nadzemnú časť, zbavte rastlinu suchých lístkov, poriadne ju zalejte a uskladnite na chladné miesto do 5 °C. Chryzantémy môžete zasadiť aj do zeme, poriadne ich zalejte a prikryte čečinou.

Ako uskladniť narcisy, tulipány a hycianty

Po odkvitnutí suché kvety zrežte tesne nad listami, ktoré rastlinám ponechajte. Budú totižto vyživovať cibule a vďaka ich zdraviu zakvitnú opäť o rok.

Cibule tulipánov môžete po odkvitnutí vybrať a nechať v tieni vysušiť. Keď budú suché, tak ich zhluky rozdeľte na samostatné cibule a uskladnite do pivnice do papierových vreciek.

Ako uskladniť gladioly

Hľuzy gladiol vyberajte z pôdy na prelome septembra a októbra. Potom ich nechajte vysušiť v prievane pri teplote 20 °C a skladujte v drevenej debničke v tme a chládku s teplotou 8 – 10 °C.