Ako si vybrať infrasaunu k vám domov?

V poslednej dobe sa infrasauny tešia čoraz väčšej obľube a postupne nahrádzajú klasické sauny. Ak ste aj vy prepadli trendu saunovania a momentálne premýšľate o zadovážení vlastnej infrasauny, ste na správnom mieste.

Klasická sauna versus infrasauna

Dôvodov, pre ktoré infrasauna v rebríčku obľúbenosti predbehla klasickú saunu je hneď niekoľko. Tým najpodstatnejším je skutočnosť, že pobyt v infrasaune zaťažuje ľudský organizmus podstatne menej ako pobyt v klasickej saune. Infrasauna je tak vhodná aj pre astmatikov a ľudí s vysokým krvným tlakom či inými srdcovými ochoreniami.

V klasickej saune sa človek pri teplote 90 až 100 °C naozaj poriadne zapotí. Ide o teplotu, ktorú rozhodne nemusí zvládať každý organizmus. Infrasauna tak na rozdiel od klasickej sauny ponúka príjemnejších 40 až 60 °C.

Prečo práve infrasauna

Pravdepodobne už máte vlastný dôvod, prečo ste sa rozhodli pre tento typ sauny. Či už je to posilnenie imunitného systému, pozitívny vplyv na pokožku alebo relax, pravdou naďalej zostáva, že saunovanie prináša celý rad blahodarných účinkov na telo zvonku aj zvnútra. A nielen to. Prispieva i k duševnej pohode, ktorú v tomto uponáhľanom svete často hľadáme.

Pravidelným infrasaunovaním váš organizmus získa tiež:

  • Zníženie svalového napätia a zmiernenie bolestí
  • Celkové prekrvenie tela, vrátane pokožky.
  • Zmiernenie príznakov reumy i artritídy.
  • Urýchlenie procesov hojenia
  • Saunovanie je sprevádzané intenzívnym potením, vďaka ktorému sa z tela odplavujú škodlivé látky.
  • Môžete sa tešiť tiež zo zvýšeného spaľovania kalórií.

Ktorú infrasaunu si vybrať?

Nie je infrasauna ako infrasauna. Pri hľadaní tej správnej pre vás budete pravdepodobne v prvom rade riešiť veľkosť sauny, ktorá závisí od počtu osôb. Najbežnejšie sú sauny pre jednu až štyri osoby. Nájdu sa ale aj väčšie sauny pre šesť ľudí.

Druhy žiaričov

Podľa spôsobu ohrevu máte na výber z infrasáun s keramickými alebo karbónovými žiaričmi. V rámci keramických žiaričov sa môžete stretnúť aj so svetelnými, tzv. red light žiaričmi.

A aký je medzi nimi rozdiel?

Keramické žiariče využívajú teplotu 250 – 300 °C, obstarávacie náklady sú nižšie a životnosť asi 8000 hodín prevádzky. Svetelné red light žiariče pracujú s teplotou 300 až 500 °C a ich nahriatie je v porovnaní s ostatnými žiaričmi najrýchlejšie. Charakteristické je pre nich aj červené svetlo, umocňujúce účinok.

Karbónové žiariče majú teplotu 70 – 170 °C a dlhú životnosť 12 000 hodín. Nahrievajú sa však pomalšie.

Materiál

V závislosti od použitého materiálu sa pri výbere stretnete najmä s infrasaunami z dreva, konkrétne z cédra alebo jedľovca kanadského. Pre céder je typická príjemná vôňa a výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Hrozia mu ale drobné poškodenia. A čo jedľovec kanadský? Ten nemá žiadnu živicu, teda nepočítajte ani s vôňou. To môže ale vyhovovať najmä alergikom.

Koľko vás to bude stáť?

Čo si budeme hovoriť. Pri kúpe akéhokoľvek produktu je dôležitým kritériom aj cena. Infrasauny určite nepatria k tým lacnejším spotrebičom do domácnosti, avšak ide o investíciu do nášho zdravia, a to sa predsa vždy oplatí.

Najlacnejšie modely majú cenovku okolo 600 EUR. Cena tých najdrahších pre šesť osôb sa môže vyšplhať až na 4000 EUR.

Montáž a umiestnenie

Nájsť správne miesto pre saunu nie je vôbec také zložité, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Infrasauna vyžaduje iba temperovaný interiér, pričom môže stáť v spálni, kúpeľni, hale či na záhrade. Nepotrebuje žiadne špeciálne odvetrávanie, ani prívod a odtok na vodu.

Rovnako jednoduchá a najmä rýchla je aj samotná montáž, ktorá zaberie dvom osobám približne polhodinu času. Nemusíte uskutočňovať žiadne stavebné úpravy. Vystačíte si s prípojkou so silnejším ističom. A keďže je príkon infrasáun v rozmedzí 1,15 – 2,1 kW, na prevádzku stačí klasická 320 V zásuvka.

Kým kedysi mohla byť predstava vlastnej sauny v domácnosti znakom ťažko dosiahnuteľného luxusu, dnes to už ani zďaleka neplatí. Obstaranie vlastnej infrasauny nevyžaduje stavebné zmeny či špeciálne miestnosti a lacnejšie varianty vás nebudú stáť ani celý majetok.

Kuchynská linka: Ako si vybrať takú, ktorá vám bude slúžiť roky

shutterstock

Kuchynská linka je srdcom každej kuchyne, a tak jej pri výbere prirodzene venujeme najväčšiu pozornosť. Ak sa pýtate, ako vybrať kuchynskú linku, prinášame vám v článku užitočné rady a tipy.

Kuchynská linka má pracovné zóny

Pri výbere kuchynskej linke nás na prvý pohľad zaujme dizajn či farba. To však nie sú jediné kritériá týkajúce sa toho, ako vybrať kuchynskú linku. Nemenej dôležitý je priestor a prevedenie kuchynskej linky, pretože práve tieto parametre rozhodujú o tom, ako sa nám bude v kuchyni pracovať.

V kuchyni prebieha príprava jedla, varenie, umývanie riadu a kuchyňa nám často slúži aj na ukladanie zásob. Z tohto dôvodu je potrebné, aby vám kuchynská linka poskytla dostatok priestoru. V prípade, že ste pravák, priestor na vašej kuchynskej linke by mal byť rozdelený v takomto poradí:

  • zásoby,
  • úložny priestor,
  • umývanie,
  • príprava jedla,
  • varenie.

Vychádzame teda z toho, že potraviny najskôr triedime, následne ukladáme, potom čistíme, upravujeme na varenie, varíme a servírujeme. Pre pravákov tieto zóny umiestňujeme zľava doprava a pre ľavákov naopak. Ideálne je, aby bola medzi jednotlivými zónami pracovná plocha s veľkosťou 30 cm z oboch strán.

Veľkosť kuchynskej linky a jej plánovanie

Ak rozmýšľate nad tým, ako vybrať kuchynskú linku, je veľmi dôležité vybrať správnu veľkosť, kapacitu a výbavu. Pri plánovaní novej kuchyne si najskôr uvedomte, čo ste na tej starej chceli zmeniť a čo vám na nej vyhovovalo. Ako sme už spomenuli, najergonomickejšie sú kuchyne rozdelené na pracovné zóny. Vďaka pracovným zónam bude vaša kuchyňa prakticky rozdelená.

Usporiadanie pracovných zón a priestor medzi nimi sa nazýva pracovný trojuholník. Ak sa vám pri plánovaní kuchynskej linky tento priestor podarí vytvoriť, budú sa vám jednotlivé činnosti vykonávať plynulo a hladko.

Z hľadiska ergonómie môžete mať rôzne typy rozloženia kuchynskej linky. Môže to byť:

  • Lineárna kuchynská linka – tento typ kuchyne je vhodný do menšieho priestoru, sú jednoduché a zároveň dobre vyzerajú.
  • Paralelná kuchynská linka – v prípade, že vašu kuchyňu budete často využívať viacerí naraz, je pre vás vhodná práve paralelná kuchynská linka. Poskytne vám dostatok priestoru na prípravu i uskladnenie jedla.
  • Kuchyňa v tvare L – výborne využijú roh miestnosti a ak chcete pridať kuchynský ostrovček alebo jedálenský stôl, sú ideálnou voľbou.
  • Kuchyňa v tvare U – sú vhodné do veľkých priestorov, ktoré využijú na maximum a poskytnú dostatok úložného priestoru.

Aký materiál vybrať pre pracovnú dosku?

Kľúčovou pri otázke ako vybrať kuchynskú linku je pracovná doska, pretože na nej prebiehajú takmer všetky práce. Pracovná doska môže byť vyrobená z rôznych materiálov, pričom najčastejšie sú to tieto:

  • Drevo – je vysoko odolným materiálom, avšak je náročné na údržbu, preto ho treba pravidlne ošetrovať.
  • Mramor a žula – tieto materiály sú typické pre luxusnejšie pracovné dosky. Majú dlhú životnosť a sú odolné, pričom sú tiež jednoduché na údržbu.
  • Laminát – je najlacnejším materiálom, ide o drevotriesku obalenú laminátovou vrstvou. Táto doska má však kratšiu životnosť.

Spolu s pracovnou doskou je nemenej dôležitý výber kuchynského drezu. Na výber máte dnes množstvo materiálov a vyhotovení. Od klasického nerezu sme sa posunuli k štýlovejším granitovým alebo tectonitovým verziám.

Dobrá rada

Správna výška pracovnej dosky v kuchyni závisí od výšky členov domácnosti. Ak máte 185 cm, správna výška pracovnej plochy je 95 cm. Pri výške 175-180 cm je ideálna výška pracovnej dosky zhruba 90 cm. Ak však patríte k tým, ktorých výška je 165-175 cm, nastavte si výšku pracovnej dosky na 85 cm.

Aký materiál pre kuchynskú zástenu?

Kuchynská zástena by mala byť odolná voči teplu, ktoré vzniká pri varení, ale tiež nenáročná na čistenie. Na výber dnes máte z množstva materiálov ako sú tradičné obkladačky, ale tiež menej časté sklo, laminát, kov alebo odolná impregnovaná omietka.

Na čo ešte nezabudnúť?

Nezabudnite na výber digestora, ktorý už nemusí byť len funkčným prvkom v kuchyni, ale aj vizuálnym. Výzor kuchynskej linky tiež závisí od čoho, či si vyberiete vstavané spotrebiče alebo ich dizajn priznáte.

Rozloženie úložného priestoru

Pri otázke ako vybrať kuchynskú linku je potrebné venovať pozornosť aj výberu spotrebičov a rozloženiu úložného priestoru. Do vašej novej linky by sa mali zmestiť všetky riady a do potravinovej skrinky aj všetky zásoby, ktoré potrebujete mať pri varení po ruke. Dôležité je všímať si prevedenia skriniek linky.

Kvalita úchytiek a smer otvárania dvierok sú parametre dôležité pre praktickosť, a tak si pri plánovaní kuchynskej linky dobre rozmyslite, ako sa rozhodnete. Veľmi praktické sú zásuvky v spodných skrinkách, ktoré vám uľahčia manipuláciu a zároveň riady a kuchynské pomôcky v nich sú prehľadne usporiadané.

Výber kuchynskej linky nie je jednoduchou úlohou, a tak vám odporúčame všetko si vopred premyslieť a pri samotnom plánovaní sa poradiť s odborníkmi.